Šport > Zimski športi
79 ogledov

Kljub majhni servisni ekipi velika pričakovanja

biatlon Pokljuka
Slovenski biatlonci in biatlonke imajo v prihajajoči sezoni visoke cilje.

Slovenska biatlonska reprezentanca se je danes predstavila v Ljubljani, preden bo v sredo odpotovala na Norveško, kjer jo čakajo sklepne snežne priprave pred uvodno tekmo svetovnega pokala, ki se bo konec novembra začel v Östersundu na Švedskem. Tudi v novi sezoni so cilji visoki.

Biatlonci imajo pred seboj dva velika cilja. Svetovni pokal, tudi januarsko domačo tekmo na Pokljuki, in svetovno prvenstvo, ki bo februarja na Norveškem. Na prvo tekmo odhajajo Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan in mladi Alex Cisar v moški ter Polona Klemenčič, Nina Zadravec, Lea Einfalt in Nika Vindišar v ženski konkurenci.

"V svetovnem pokalu pri moških si v pokalu narodov želimo uvrstitev med deseterico in enega tekmovalca med deseterico v skupnem seštevku. Vsaj četverica naj bi osvojila tudi točke svetovnega pokala. Seveda so cilj tudi kakšne stopničke in vsaj ena uvrstitev štafete do osmega mesta. Pri dekletih si želimo obdržati kvoto treh tekmovalk in vsaj dve naj bi osvojili točke. Na svetovnem prvenstvu so želje prav tako visoke, uradni cilj pa ena uvrstitev do petega in dve do 15. mesta. Seveda si želimo tudi čim boljše nastope na Pokljuki, da tam razveselimo svoje zveste navijače," je na predstavitvi povedal vodja panoge za biatlon Janez Ožbolt.

Svetovni pokal se bo začel 28. novembra v Östersundu, pokljuške tekme bodo na sporedu med 23. in 26. januarjem.

Glavni trener Uroš Velepec napeto pričakuje konec tedna, ko bo na generalki v Sjusjoenu na Norveškem nastopila skoraj vsa svetovna elita in prav ta tekma bo pred švedskim uvodom dala številne odgovore na pripravljenost in nato 14 dni časa za zadnje drobne popravke.

"Sam imam vedno visoka pričakovanja, a pred začetkom je težko dajati ocene. Vemo, da smo glede na trening pripravljeni odlično, boljše kot lani. Letos smo delali z veliko intenzivnostjo in več kratkimi pavzami kot v preteklosti. Konec tedna pa bomo videli, kje smo in kako je pripravljena konkurenca. Tekma je obenem odličen test, saj so pritiski precej manjši kot v svetovnem pokalu in bo zato dober odraz opravljenega," pred odhodom na sever Evrope pravi Velepec.

Ta ob tem izpostavlja, da ekipi manjka nekaj snežnih treningov, kar se bo na prvi tekmi poznalo, obenem pa je potarnal, ker bo imela Slovenija zaradi omejenih finančnih možnosti v primerjavi s konkurenco zelo majhno servisno ekipo in bo vsaj na področju priprave smuči potrebovala izredno delo nove ekipe, ki jo vodi Rus Valerij Šaškin.

Olga Podčufarova Zveneča okrepitev Šport Ruska šampionka tik pred prestopom v slovensko reprezentanco

Žensko vrsto, za katero se vse glasneje govori, da si ji bo pridružila nekdanja ruska reprezentantka Olga Podčufarova, vodi nekdanja reprezentantka Andreja Mali. Ekipa se bo pripravljala doma in za snežni trening izkoristila avstrijski Obertilliah, kjer je omogočeno tudi streljanje na snežnem stadionu.

"Cilj je, da imamo na vsaki tekmi svetovnega pokala na startu tri tekmovalke in štafeto. Predvsem moramo ohraniti kvoto, saj se nam število članic povečuje. Na prvi svetovni pokal gresta tudi dve mladinki, kar ni najboljše, a moramo nekako preživeti v tej konkurenci. Vsekakor si želimo korak naprej v primerjavi z lansko sezono. Na treningih so dekleta pokazala, da to zmorejo in optimistično gremo na Švedsko. Na žalost nam zaradi bolezni manjka Urška Poje, sicer bi bili še močnejši," pravi Malijeva.

biatlon Šport Biatlonski svet pretresla smrt šampiona

Udarno ime ekipe ostaja Jakov Fak: "Čakam še na zadnji test na Norveškem, kjer bo kar napeto, saj se v Skandinavijo odpravljamo zelo pozno. Moje želje in cilji pa so seveda vedno visoki, a odgovore na pripravo bo dala prva tekma. Pred njo je veliko vedno odprtih veliko vprašanj. Tudi pri servisu se bomo morali navaditi na novo ekipo."

Medtem ko vodstvo ekipe pričakuje napredek celotne reprezentance, pa nekateri strokovnjaki letos ob Klemnu Bauerju, nosilcu dveh odličij na letošnjem SP v poletnem biatlonu, opozarjajo še na Roka Tršana in Polono Klemenčič, ki kažeta izredno formo na treningih, a bosta morala to prenesti na tekmo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.