Šport > Zimski športi
58818 ogledov

Kostelić razkril višino pokojnine: "Ali vam ni ob tem neprijetno?"

ante kostelić Epa
Nedavno upokojeni Ante Kostelić je razočaran nad izgubo statusa vrhunskega trenerja in višino njegove pokojnine.

Legendarni smučarski trener Ante Kostelić se je pri zavidljivih 82 letih poslovil od belega cirkusa. Smučarski strokovnjak, ki se je podpisal pod uspehe Ivice in Janice Kostelić, je v intervjuju za HTV potegnil črto pod svojo kariero.

"Ali sem zadovoljen? Sem. Lahko bi dosegel še več, lahko pa tudi malo manj. Meni je bila napomembnejše, da sem bil zadovoljen takrat, ko sem to počel. Danes me to niti ne zanima preveč. Podobno je z zmagami. Sem človek, ki obožuje zmage, a le v tistem trenutku," je v pogovoru za hrvaško nacionalno televizijo dejal ''Gips'.

 | Avtor: Epa Epa

Kostelić pa ni blestel le v svetu alpskega smučanja, temveč je globok pečat pustil tudi v nekaterih drugih športnih panogah. V mladosti je bil izjemen rokometaš, kasneje se je proslavil še v trenerski vlogi. Aktiven je bil tudi v plavanju in dirkanju. V zrelem obdobju življenja je na belih strminah skupaj z Ivico in Janico spisal hrvaško športno pravljico.

Janica je na olimpijskih igrah osvojila štiri zlate in dve srebrni medalji, temu je dodala še pet naslovov svetovne prvakinje, tri velike in sedem malih kristalnih globusov. Dobila je 33 tekem za svetovni pokal in zbrala 55 uvrstitev na zmagovalni oder. Ivica je osvojil štiri srebrne olimpijske medalje, zlato, srebro in bron na svetovnih prvenstvih, en veliki in pet malih globusov, 26 zmag in 60 stopničk.

ante kostelić Kdo je tu nor? Šport Kostelić: "Ko je videl Slovence, je dejal, da to ni trening"

Kljub izjemnim uspehom mu je Hrvaški olimpijski odbor (HOO) pred tremi leti odvzel status vrhunskega trenerja, kar je v javnosti izzvalo vsesplošno ogorčenje.

"V družbi, ki ne more ovrednotiti tvojega dela oziroma ne more o tem podati ustrezne ocene ali mnenja, je človek, kakršen sem jaz, izgubljen. Kako bom sam zadovoljen, če niso zadovoljni tisti, ki me ocenjujejo? Kdor me je iz vrhunskega trenerja degradiral v nekaj drugega, očitno že ni bil zadovoljen z menoj. Ali vam ni neprijetno, da bom imel samo 330 evrov pokojnine?" je v intervjuju za HTV potožil 82-letnik.

ante kostelić Hrvati ogorčeni Šport Kostelić ni več vrhunski trener

Po poročanju spletnega portala 24sata je imel Kostelić od leta 2002 do 2018 status vrhunskega trenerja, v tem času pa je od olimpijskega odbora prejemal bruto plačo v višini 3000 evrov. Ker so do športne pokojnine upravičeni zgolj nekdanji športniki, naj bi 'Gips' odslej prejemal le dobrih 300 evrov na mesec, kar pa je hitel zanikati direktor Hvaške smučarske zveze Vedran Pavlek. "Sodeč po izračunih bo njegova pokojnina bistveno višja," je za 24sata povedal prvi mož zveze.

Kostelić se na njegove izjave (še) ni odzval.

 
Komentarjev 9
  • munja 09:24 29.maj 2021.

    Bo že preživel, tako kot vsi ostali.

  • villa 11:58 06.maj 2021.

    Verjetno je resnica nekje vmes. V casu Jugoslavije, v casu kolektivizma, tudi znani sportniki in trenerji niso imeli velikih plac, zato tudi zdaj nizka pokojnina. Ko pa Jugoslavija razpadla, se vzpostavil prost trg in tudi on verjetno veliko zasluzil, ni ...prikaži več pa vlagal v pokojninski sistem, ker se mu to ni zdelo pametno, ker na drug nacin obracal svoj denar, v donosnejse posle.

  • sandi76 09:26 06.maj 2021.

    Mene zanima samo, koliko je ta legenda vlagal v pokojnino in pokojninske sklade ?? Ko je bil trener, je prejemal kar solidno plačo !