Šport > Zimski športi
3949 ogledov

Slovenka postala dvakratna ameriška državna prvakinja!

Lila Lapanja Epa
Američanka slovenskih korenin Lila Lapanja je nova ameriška državna prvakinja v veleslalomu in alpski kombinaciji.

Lila Lapanja, hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja Vojka Lapanje, je na izjemen način sklenila smučarsko sezono.

Hčer slovenskega očeta in ameriške matere je namreč sezono, v kateri je ponovno posegla med dobitnice točk svetovnega pokala, zaključila z državnima naslovoma v veleslalomu in alpski kombinaciji.

Lapanja je sicer zaradi nekaj slabših sezon ostala brez statusa reprezentantke, a se je letos vrnila na najlepši način, saj je še drugič v karieri dosegla točke na tekmovanjih najvišjega ranga, vse skupaj pa je kronala še z dvema naslovoma državne prvakinje.

Za 26-letnico je namreč zelo uspešen teden, kateri se je začel s petim mestom v superveleslalomu, nadaljeval pa z dvema državnima naslovoma v alpski kombinaciji in veleslalomu. Za eno izmed glavnih favoritinj je tako veljala tudi v slalomu, ki velja za njeno najmočnejšo disciplino, a se je morala zadovoljiti z 8. mestom.

Lila je sicer svoj največji uspeh na tekmah Svetovnega pokala dosegla leta 2016, ko je bila na slalomski tekmi v Flachauu na 23. mestu, točke pa je osvojila še na slalomu v Leviju v letošnji sezoni, ko je bila 25.

Lila Lapanja Reprezentantka ZDA Šport "Ko tekmujem sem Američanka, a v srcu tudi Slovenka"

Sicer pa gre za hčer nekdanjega slovenskega smučarja Vojka Lapanje, ki se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja preselil v Ameriko, kjer si je ustvaril družino. Tam se je ob jezeru Tahoe rodila Lila, ki nam je pred leti v popolni slovenščini razložila, da sicer nastopa za ameriško reprezentanco, a je po srcu prav tako tudi Slovenka.

"Nastopam kot Američanka, tu imam celotno svojo ekipo, prav tako nastopam na ameriških državnih prvenstvih. Ko smučam pač tekmujem kot Američanka, v srcu pa sem vsekakor tudi Slovenka. Čeprav nastopam za ZDA, sem vsaj toliko Slovenka, kot sem Američanka."

Komentarjev 3
  • VelikiModrec 20:51 17.april 2021.

    Daj si idiot najprej do konca preberi članek. Poznam Lilo, punca govori bolj tekočo slovenščino kot ti in če bi prebral članek do konca, bi vedel, da se ima vsaj toliko za Slovenko, kot za Američanko. In če že misliš ...prikaži več s takimi idiotskimi komentarji, bi lahko kliknil še na njen intervju na dnu članka, kjer ti lepo pove, da so njeni starši iz Zvirč ter kako pogosto njih ter Slovenijo tudi obiskuje. In verjetno ve, kakšne barve je naš potni list, saj ima tudi naše državljanstvo.

  • marialorca 18:58 17.april 2021.

    ***** Američanka slovenskih korenin Lila Lapanja ...... Slovenka postala dvakratna ameriška državna prvakinja ***** Sem brez besed, O MY GOD. Ste vsaj preverili, če pupica ve, kje so Alpe, "dežela na sončni strani Alp" in kakšne barve je naš potni list?

Sorodne novice