Šport > Zimski športi
1118 ogledov

Kranjec natančen, a preveč zadržan

Pokal Vitranc 2019
1/33
Saša Despot
Najboljši slovenski veleslalomist je v drugi vožnji 58. Pokala Vitranc nekoliko pokvaril svojo uvrstitev.

Žan Kranjec je veleslalom pred domačimi gledalci v Kranjski Gori končal na devetem mestu. Za zmagovalcem Norvežanom Henrikom Kristoffersenom je zaostal 1,14 sekunde. 

Kristoffersen je v finalu ubranil vodstvo iz prve vožnje in prišel do 18. zmage v karieri. Drugo mesto je osvojil Norvežan Rasmus Windingstad (+0,24), ki je v finalu pridobil pet mest. Tretji je bil Šcicar Marco Odermatt (+0,56), po prvi vožnji šele 15.

Slovenski smučar je bil po polovici tekme na visokem šestem mestu, od prvega pa ga je ločilo le 52 stotink. V drugem delu je smučal preveč zadržano in posledično razvil prenizko hitrost, zato višje od devetega mesta ni mogel.

pokal vitranc Bitka z naravo Šport "Ena napačna odločitev in tekme ne bi bilo."

Veleslalom je odprl Francoz Alexis Pinturault in kranjskogorsko strmino presmučal s časom 1:14;52. Nato je završalo v ciljni areni, saj se je na progo podal Kranjec. Po obetavnem začetku mu je v enem izmed zavojev zdrsnilo, kar ga je stalo več desetink.

Ob prvem merjenju časa je zaostajal 42 stotink, ob drugem še dve desetinki več (+0,61). V srednjem delu je bil zelo hiter in se tedaj vodilnemu Pinturaultu približal na vsega 17 stotink, nato pa jih do cilja izgubil še osem. 

"Naredil sem napako v prvi strmini, kar se pozna na času. Uvrstitev je solidna. Zaostanek ni prevelik. Marsikaj je še odprto," je v prvem odzivu za nacionalno televizijo povedal Kranjec.

Najhitrejši čas prve vožnje je postavil Kristoffersen, ki je za 27 stotink prehitel Pinturaulta. Tretje izhodišče si je pripravil še en Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen (+0,32), četrto pa Hirscher (+0,41). Prvo peterico je zaokrožil Švicar Loic Meillard (+0,50), šesto mesto pa je zasedel Kranjec (+0,52).

Štefan Hadalin je bil prepočasen za finale (37./+2,86). Borut Božič je odstopil.

Letos mineva 20 let od zadnje slovenske zmage na Vitrancu. Leta 1999 je na slalomu zmagal Jure Košir.

Ob finalnem nastopu najboljšega Slovenca je vodil Windingstad. Kranjec je branil 15 stotink prednosti, a si je že prvega vmesnega časa pridelal pol sekunde zaostanka. Ta je v nadaljevanju še narašča, sprva na 43, nato pa 55, do cilja pa že na 90 stotink, kar je takrat zadostovalo šele za peto mesto. Kranjec je v drugi vožnji smučal natančno, a preveč zadržano. Na koncu je bil deveti (+1,14).

Tudi drugi najhitrejši po prvi vožnji, z izjemo Kristoffersena, so na koncu zaostali za tedaj vodilnima Windingstadom in Odermattom. Meillard je s petega nazadoval na sedmo mesto (+1,03), Hirscher s četrtega na šesto (+0,92), Pinturault pa z drugega na peto (+0,87). Tik pod stopničkami je končal Švicar Cedric Noger, ki je bil po prvi vožnji deveti.

Razlika med vodilnim Hirscherjem in drugim Pinturaultom znaša 485 točk, do konca pa je na voljo še 500 točk. Seveda gre za hipotetične možnosti Francoza za osvojitev velikega kristala.

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.