Šport > Zimski športi
426 ogledov

"Upam, da bom doživel to, kar je doživel Košir"

Žan Kranjec Epa
Na sporedu sta domači tekmi za slovenske smučarje. Žan Kranjec meri zelo visoko.

Žan Kranjec na domači vrhunec zime v Kranjski Gori prihaja z odlično popotnico kot član elitne veleslalomske sedmerice in prvič kot zmagovalec tekme svetovnega pokala. Tudi v Kranjski Gori želi narediti korak naprej ter pred domačimi navijači, za katere upa, da bodo njega in Štefana Hadalina prišli spodbujat v velikem številu, okusiti slast zmage.

"Že lani sem dobil to izkušnjo, da sem prišel na domačo tekmo kot eden izmed favoritov, letos sem glede tega v podobni situaciji, a le z eno razliko, dosegel sem zmago. Sem član elitne sedmerice, vedno blizu najboljšim ... zanesljivo je drugače priti na tekmo, če se lahko boriš za najvišja mesta. Motivacija je na visoki ravni, koncentracija, fokus pa morata biti na smučanju," je napovedal Kranjec pred Pokalom Vitranc, na katerem se bodo za veleslalomske in slalomske točke svetovnega pokala alpskih smučarjev merili vsi najboljši z minulega svetovnega prvenstva.

Njegova prva disciplina je veleslalom, zelo pa je izboljšal tudi slalom: "Enkrat sem zmagal, drugače pa vedno blizu najboljšim, skorajda na vsaki tekmi malce pod stopničkami, kar so zanesljivo super rezultati. Želim si narediti korak naprej, najbolj bi bil zadovoljen s stopničkami. A mislim, da sem to že rekel in se ponavljam, konkurenca je velika in če ne bom naredil dveh vrhunskih voženj, v bistvu vsak zavoj na vrhunski ravni, mi bo v vsakem primeru nekaj zmanjkalo. Skoncentriran bom na mojo izvedbo, poskusil bom prikazati to, kar znam, in potem upati na najboljše."

Žan Kranjec Vitranc Šport Kranjec razkril taktiko za naskok na stopničke

Dvajset let je minilo od zadnje slovenske zmage na Vitrancu, ko je na slalomu leta 1999 slavil Jure Košir. Takrat je bil Kranjec, letnik 1992, star šest let. "V živo te tekme nisem gledal. Karier Jureta Koširja, Mitje Kunca se spomnim bolj proti koncu, posnetek kakšno tekmo si pa ogledam na you tubu. Verjamem, da je posebno doživetje, če ti uspe zmagati na domači tekmi. Moja velika želje je vsekakor priti na stopničke, upam, da mi bo kdaj to uspelo in da bom doživel to, kar je doživel Jure Košir."

"Smučanje je šlo naprej, material je povsem drugačen, veliko stvari se je spremenilo, zelo težko je delati primerjave. Ne glede na to, kakšno je bilo nekoč smučanje, pa je sam pristop bil podoben in si tudi v tistih časih moral biti vrhunski, po tehniki, fizični in psihični pripravi," je o primerjavah s časi Koširja dejal Kranjec.

Žan Kranjec SP Are veleslalom | Avtor: Epa Epa

"Sem se že spraševal, kako bo videti naše smučanje čez 20 let, do kam gre lahko še razvoj materiala, šport napreduje, v ozadju je tudi veliko interesov, od poslovnih naprej, če hočeš biti med najboljšimi, moraš ves čas napredovati in zanesljivo se bo v naslednjih letih še veliko spremenilo. Me pa zanima, do kam lahko vse skupaj sploh še gre. Prepričan sem sicer, da prav veliko rezerve za napredek ni, ampak vsaj do neke mere se bo še dalo napredovati, odvisno od tega, kako se bodo spreminjala pravila glede smuči," razmišlja Kranjec.

Žan Kranjec Bansko Šport Hirscher premagan, Kranjec tik za najboljšimi

Pred Vitrancem je naredil dober trening v bližnjem Trbižu: "Ker je deževalo, so vrgli sol, tako da zna biti podobno kot na tekmi. S treningom sem dobil samozavest, da vem, kaj je treba narediti, če so takšni pogoji. Nimam pomislekov glede ničesar, samo še na meni je, da se pripravim na tekmo, kot se znam."

Kranjska Gora je na sporedu tik pred zaključkom sezone v Andori: "Utrujenost se pozna, a imam dobre rezultate, motivacija je na zelo visoki ravni, in tudi to mi da še dodatno energijo in željo po tekmovanjih, da izpeljem sezono do konca."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice