Šport > Zimski športi
661 ogledov

Zgodovinski uspeh Avstrijcev, Kranjec rešil slovensko čast

slalom Are SP Epa
Z moškim slalomom se je končalo 45. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju.

Zmagal je Avstrijec Marcel Hirscher, najbolj sta se mu približala rojaka Michael Matt (+0,65) in Marco Schwarz (+0,76). Prvič v zgodovini SP se je zgodilo, da so prva tri mesta v slalomu zasedli tekmovalci iz iste države.

Hirscher je še tretjič postal svetovni prvak v slalomu, potem ko je bil na vrhu že pred dvema letoma v St. Moritzu in leta 2013 v Schladmingu. To je njegova sedma zlata na SP, upoštevajoč tudi dve ekipni, ob treh slalomskih ima še veleslalomsko zlato (2017) in kombinacijsko (2015), s čimer se je izenačil z rojakom Tonijem Sailerjem. Avstrijec, najboljši alpski smučar v zadnjih sedmih sezonah svetovnega pokala, je tako najuspešnejši na prvenstvih v moški konkurenci med še aktivnimi smučarji. Skupno pa je to njegova že 11 kolajna s prvenstev.

"Mislim, da je bilo tudi z mojo virozo danes veliko boljše kot pred štirimi dnevi. Rad bi se zahvalil moji ekipi, ki mi je omogočila to, kar se je danes zgodilo. So res garali za to, da so me pripeljali do tega, da sem bil sploh na startu današnje tekme," je dejal Hirscher, ki je omenil tudi možnost, da je to prvenstvo njegovo zadnje. "V finalu sem vedel, da Alexis ni prevzel vodstva, ampak še vedno sem moral dobro zvoziti, preživeti vse luknje in grbine ter napasti pred ciljem. Je neverjetno vse skupaj, da sem osvojil še eno zlato, na mogoče mojem zadnjem prvenstvu," je dodal. Popoln avstrijski dan pa opisal z besedami: "Tukaj je tudi naš (avstrijski) predsednik, skače naokrog in se zabava, tako da je vse v najlepšem redu."

Marcel Hirscher | Avtor: Epa Epa

Od Slovencev se je najbolje odrezal Žan Kranjec, v finalu je s 26. napredoval na 17. mesto (+2,28), potem ko je postavil drugi najboljši čas druge vožnje. Štefan Hadalin je po veliki napaki v prvi vožnji za najboljšim zaostal za več kot sedem sekund in v drugo ni startal. Na startu je bil še en Slovenec, ki je nastopil po prvi trideseterici in razglasitvi nosilcev kolajn. Jakob Špik je na prvi progi zaostal 5,07 sekunde za 33. čas prve vožnje, njegova končna uvrstitev je bila 33. mesto (+9,20).

slalom SP Are | Avtor: Epa Epa

mikaela shiffrin Slalom Šport Shiffrinova z epsko finalno vožnjo spisala zgodovino

Åre, slalom (M):

1. Marcel Hirscher (Avt) 2:05.86
2. Michael Matt (Avt) +0,65
3. Marco Schwarz (Avt) +0,76
4. Alexis Pinturault (Fra) +0,93
5. Ramon ZenHaeusern (Švi) +0,96
6. Manuel Feller (Avt) +1,04
7. Clement Noel (Fra) +1,09
8. Henrik Kristoffersen (Nor) +1,12
9. Dave Ryding (VBr) +1,17
10. stefano Gross (Ita) +1,47
...
17. Žan Kranjec (Slo) +2,28
33. Jakob Špik (Slo) +09,20
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice