Šport > Zimski športi
6740 ogledov

Hrovatova le nemo zrla v semafor, Shiffrinova premagana

meta hrovat Epa Meta Hrovat je bila z 22. mestom najvišje uvrščena Slovenka.
Slovakinja Petra Vlhova je osvojila naslov svetovne prvakinje v veleslalomu.

Petra Vlhova je zmagovalka veleslaloma na SP v Areju. Triindvajsetletna specialistka za tehnične discipline je Slovaški prismučala prvo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih.

Slovakinja si je zmago zagotovila v finalu, kjer je za 14 stotink premagala vodilno po prvi vožnji Nemko Viktorio Rebensburg. Bron je osvojila vodilna v seštevku discipline Američanka Mikaela Shiffrin (+0,38).

Vlhova je v finalni vožnji pod žarometi pridobila eno mesto in se veselila druge medalje v Areju. Po srebru je osvojila še odličje najžlahtnejše kovine. Na kombinacijski tekmi ji je v igri stotink zlato odnesla Švicarka Wendy Holdener. Prisotnega je bilo nekaj razočaranja, saj so tekmovalki ločile le tri stotinke.

Dvakratna svetovna prvakinja in branilka naslova Francozinja Tessa Worley je končala na šestem mestu (+1,09).

petra vlhova | Avtor: Epa Petra Vlhova je Slovaški že prismučala prvo zlato na svetovnih prvenstvih. Epa
Najboljša Slovenka po prvi vožnji je bila Meta Hrovat na 13. mestu. Finalni nastop se ji ni ravno posrečil, tako da je izgubila devet mest in bila na koncu 22. (+3,09).

V drugi vožnji je sicer nastopilo najboljših 60 iz prve vožnje, in ne le najhitrejših 30, kot to velja v svetovnem pokalu.

Tako sta svojo priložnost dočakali tudi Ana Bucik in Neja Dvornik. Bucikova je pridobila dve mesti in bila na koncu 31. (+5,68), Dvornikova jih je pridobila pet za končno 34. mesto (+6,75).

meta hrovat | Avtor: Epa Meta Hrovat je bila z 22. mestom najvišje uvrščena Slovenka. Epa

Na startu veleslalomske tekme je bilo kar 98 tekmovalk. Prva vožnja se je začela z nižjega, rezervnega startnega mesta, kar je postala že ustaljena praksa letošnjega prvenstva, na katerem so organizatorji zaradi slabega vremena več tekem izpeljali na skrajšanjih progah. 

martin čater Operiran Šport Čatra čaka dolga rehabilitacija

Nastopile so tri Slovenke. Meta Hrovat je imela številko 12, Neja Dvornik s 45 in Ana Bucik pa 47.

mikaela shiffrin | Avtor: Epa Epa
Najhitrejši čas prve vožnje je postavila Nemka Viktoria Rebensburg, ki je za 19 stotink sekunde ugnala Slovakinjo Petro Vlhovo. Norvežanka Ragnhild Mowinckel je na tretjem mestu zaostala 37, četrtouvrščena Američanka Mikaela Shiffin pa 44 stotink. Branilka naslova Francozinja Tessa Worley je dosegla peti čas (+0,73).

Hrovatova si je velik zaostanek nabrala že v zgornjem delu, precej bolje pa se je odrezala v drugi polovici proge, kjer je smučala primerljivo z najhitrejšimi smučarkami. Za vodilno Rebensburgovo je zaostala 1,87 sekunde ter po nastopu prve jakostne skupine držala 11. mesto. Še dve mesti nižje sta jo potisnili Italijanka Sofia Goggia in Francozinja Coralie Frasse Sombet.

Bucikova je zaostala 3,39 sekunde in se ni uvrstila med najboljšo trideseterico (33. mesto). Daleč zadaj je z zaostankom 4,07 sekunde končala tudi Dvornikova (39. mesto).

Finale pod žarometi se je začel ob 18.00. Pred nastopom Hrovatove je vodila Švedinja Sara Hector, pred katero je imela Kranjskogorčanka 19 stotink zaloge iz prve vožnje. Prednost je do drugega vmesnega časa že skopnela (+0,27), do tretjega pa je zaostanek narasel na 83 stotink. Do cilja je izgubila še dobre tri desetinke (+1,15) in nazadovala po lestvici. Z njenega obraza je bilo razvidno, da tudi sama ne more verjeti, kako je na progi, ki ji resda ni bila pisana na kožo, pustila toliko časa.

Tekma se je kmalu prevesila v boj za medalje. Shiffrinova je napadla s četrtega mesta in za 37 stotink ugnala Italijanko Federico Brignone. Tretja po prvi vožnji Norvežanka Ragnhild Mowinckel je za Američanko zaostala 12 stotink in na koncu ostala brez medalje. Na vrhu sta bili samo še dve tekmovalki.

Vlhova je kljub manjši napaki v spodnjem delu premagala svojo veliko tekmico in si zagotovila najmanj drugo mesto. Rebensburgovi ni uspelo ubraniti 19 stotink prednosti iz prve vožnje in morala se je zadovoljiti s srebrom.

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.