Šport > Zimski športi
138 ogledov

Kranjec razkril taktiko za naskok na stopničke

Žan Kranjec Epa
Drugi marčni konec tedna je rezerviran za tekmovanje alpskih smučarjev za Pokal Vitranc, letos že v 58. izvedbi. Sobotni slalom in nedeljski veleslalom bosta zadnji moški preizkušnji pred finalom sezone svetovnega pokala v Andori. Z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom imajo vitranški gostitelji po dolgem času dva domača kandidata za stopničke.

Slovenska vrsta za Kranjsko Goro za veleslalomsko tekmo je že dalj časa znana, prvima članoma ekipe za svetovni pokal, Žanu Kranjcu in Štefanu Hadalinu se bo na sobotnem veleslalomu pridružil še Borut Božič.

Za nedeljski slalom bo slovenska ekipa v celoti izkoristila kvoto, ki pripada gostiteljem tekmovanja, ob Hadalinu in Kranjcu so priložnost dobili še Borut Božič, Jakob Špik, Tijan Marovt in Aljaž Dvornik.

Največja želja trenerjev, smučarjev in samih organizatorjev v Kranjski Gori je, da so odlični rezultati v letošnji sezoni tudi spodbuda za gledalce.

Žan Kranjec Pokal Vitranc Šport V Kranjski Gori v pričakovanju domačih stopničk

Vodja panoge za alpsko smučanju pri Smučarski zvezi Slovenije Miha Verdnik je bil zelo zadovoljen, ker so lahko slovenski smučarji, tudi mladi, letos velikokrat presmučali teren v Kranjski Gori, kar je seveda velika prednost za naše tekmovalce.

"Zato res vse pohvale smučarskemu klubu Kranjska Gora in RTC Kranjska Gora, ki so nam to omogočili. Letos so prav vsi veliko investirali, tako da smo na tem področju res naredili korak naprej. Z nakupom novega teptalnega stroja so bili naši treningi tako še veliko bolj kakovostni," je dejal Verdnik, ki si želi, da bi panogi v prihodnosti na pomoč priskočila tudi država in Olimpijski komite Slovenije.

"Še vedno smo najemniki smučišča, kadar želimo trenirati. S pristopom države bi lahko to stanje še boljše uredili, da bi lahko imeli še boljše pogoje za trening, saj niti nimamo svoje telovadnice," je dejal Verdnik.

Klemen Bergant | Avtor: Profimedia Profimedia

Klemen Bergant, glavni trener moške reprezentance za tehnične discipline, je bil optimistično razpoložen: "Kljub slabemu vremenu je teren odlično pripravljen. To lahko zagotovim po tem, ker je že trening proga res v zelo dobrem stanju. Upam, da dež ne bo napravil preveč škode. Za nas je vsaka tekma zelo pomembna. Je pa res, da je domača tekma nekaj posebnega, več je novinarjev, več je poznanih, tako da je malo manj miru. Vseeno smo odlično nastanjeni, da smo malenkost odmaknjeni od vsega, sta pa Žan in Štefan oba že pokazala, da znata odlično smučati tudi pod pritiskom, tako da jaz ne vidim težav."

Žan Kranjec SP Are veleslalom | Avtor: Epa Epa

Prvi slovenski adut na veleslalomski tekmi Žan Kranjec na domačo preizkušnjo prihaja kot član elitne veleslalomske sedmerice in s popotnico premierne zmage v svetovnem pokalu, to je dosegel decembra v Saalbachu: "Konkurenca je zelo močna, vedno se najde štiri ali pet fantov, ki so na zelo visoki ravni, tako da je težko priti na stopničke. A jaz verjamem, da sodim med te fante in da sem marsikdaj tudi boljši od večine teh tekmovalcev."

"Verjamem v svoje sposobnosti, vendar jih je treba pokazati na tekmi, kjer je vsak zavoj pomemben. Res je, da imam veliko petih mest, kar je super rezultat. Vendar si želim koraka naprej, zato bo pa potrebno res prikazati najboljše, kar znam. Teren res dobro poznam, točno vem, kaj me čaka na progi, vem kaj moram narediti in upam, da oddelam tako, kot znam," dodaja Kranjec.

"Zelo je pomembno, da dobro presmučaš celotno progo. Pri meni je tako, da kdaj slabo začnem, zato bo zame zelo pomembna prva strmina in pa seveda zdržati do cilja. Zadnja strmina je pomembna, tam bomo vsi že utrujeni in treba bo zdržati do konca," je taktiko za naskok na stopničke razkril Kranjec.

štefan hadalin | Avtor: Epa Epa

Odlično popotnico ima tudi Štefan Hadalin, ki je na svetovnem prvenstvu v Areju osvojil srebrno kolajno v alpski kombinaciji tej pa nato še dodal tretje mesto na kombinaciji v Banskem: "Želim si dobrih rezultatov tako v slalomu in veleslalomu, do obeh disciplin imam enak pristop na treningu in jima namenjam enako mero pozornosti."

"Slalom v Kranjski Gori roko na srce ni najbolj zahteven, saj ima le v zgornjem delu dve grbini, drugače pa je proga v celoti enako napeta. Tekmo v Kranjski Gori ponavadi težko naredijo spomladanske temperature, domača publika, saj pride dodatna želja po dokazovanju in pa seveda, ker je na sporedu na koncu sezone, ko smo že vsi kar utrujeni," je povedal Hadalin.

Štefan Hadalin Zgrabil priložnost Šport Hadalin: Počasi se mi je začelo svitati

Zaradi vremenskih pogojev so se organizatorji odločili, da bodo odpovedali petkov preizkus proge, tako imenovani hang trening. Tekma ni ogrožena, kajti kranjskogorski organizatorji so se pripravili tudi na takšen scenarij in že januarja zagotovili dovolj debelo podlago utrjenega snega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice