Šport > Zimski športi
190 ogledov

V Kranjski Gori v pričakovanju domačih stopničk

Žan Kranjec
Drugi marčni konec tedna je rezerviran za tekmovanje alpskih smučarjev za Pokal Vitranc, letos že v 58. izvedbi. Sobotni slalom in nedeljski veleslalom bosta zadnji moški preizkušnji pred finalom sezone svetovnega pokala v Andori. Z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom imajo vitranški gostitelji po dolgem času dva domača kandidata za stopničke.

Prvi adut slovenske moške vrste v Podkorenu bo Žan Kranjec. Član elitne veleslalomske sedmerice je v minuli sezoni v Alta Badii s tretjim mestom vpisal prve stopničke, v aktualni pa je prvič okusil slast zmage, ko je bil najhitrejši na veleslalomu v Saalbachu.

Letošnja sezona je tako njegova daleč najboljša in Kranjec si želi korak naprej narediti tudi pred domačim občinstvom, ki je lačno uspehov.

Od zadnje slovenske zmage v Kranjski Gori je minilo že 20 let. Šestega januarja 1999 je Jure Košir na Pokalu Vitranc zmagal na slalomski tekmi. Lastnik zadnjega najbolj vidnega slovenskega vitranškega veleslalomskega uspeha pa je Uroš Pavlovčič, ki je bil 20. decembra 2001 tretji. To so bile tudi zadnje slovenske moške stopničke na Vitrancu.

Kranjec je lanski veleslalomski finale na poligonu v Podkorenu končal na petem mestu, pred tem je tudi veleslalom na svetovnem prvenstvu v Areju končal na petem mestu, peti je bil tudi v Banskem.

Izraziti veleslalomist je v letošnji zimi znatno popravil slalomsko formo, v Madonni di Campiglio in v Schladmingu, na zadnjem slalomu pred SP, je s startnima številka 77 in 73 skočil do 11. mesta.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

V tej zimi je velikanski korak naprej naredil tudi prvi slovenski slalomist Štefan Hadalin, ki je najboljše iztisnil na svetovnem prvenstvu, na katerem je osvojil srebrno kolajno, svojo prvo člansko, v alpski kombinaciji. Na krilih uspeha kariere se je s tretjim mestom na kombinaciji v Banskem zavihtel tudi do svojih prvih stopničk v svetovnem pokalu.

Kljub naporni zimi popotnica za domači smučarski vrhunec zime ne bi mogla biti boljša. Hadalin ima velike rezerve v slalomu. Na prvenstvu v Areju mu je napaka v finalu odnesla vrhunsko uvrstitev. Lani je vitranško preizkušnjo končal na 13. mestu, za letošnjo slalomsko ima seveda višje cilje.

štefan hadalin | Avtor: Epa Epa

Kranjska Gora bo zadnja postaja moške karavane svetovnega pokala pred sklepnimi boji najboljših v Soldeuu v Andori. Mala kristalna globusa v slalomu in veleslalomu sta že oddana. Pričakovano ju je osvojil avstrijski as Marcel Hirscher, ki je lani v Kranjski Gori dobil obe vitranški preizkušnji.

Hirscher, ki ima šest slalomskih in šest veleslalomskih globusov, lahko že v Kranjski Gori potrdi tudi svoj osmi veliki kristalni globus, v seštevku zime si je namreč pred zadnjimi šestimi tekmami sezone zagotovil skoraj neulovljivo prednost, zajetnih 490 točk zaloge pred prvim izzivalcem Francozom Alexisom Pinturaultom.

Če mu uspe vodstvo povečati in s tem zagotoviti zmago v skupnem seštevku, bo imel Avstrijec po tej sezoni v svojih vitrinah skupno že kar 20 kristalnih globusov, s čimer se bo po številu globusov, malih in velikih, izenačil z rekorderko, novopečeno smučarsko upokojenko Američanko Lindsey Vonn. Že zdaj je sicer Hirscher rekorden po številu velikih kristalov.

Aktualni svetovni slalomski prvak Hirscher je od leta 2008 v Kranjski Gori nabral že 14 uvrstitev na zmagovalni oder, pet slalomskih in devet veleslalomskih, s čimer je nesporni kralj Vitranca, od tega ima kar šest zmag (štiri veleslalomske in dve slalomski).

Marcel Hirscher | Avtor: Epa Epa

Na obeh lanskih tekmah v Kranjski Gori je bil drugi Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je v Areju prvič postal veleslalomski svetovni prvak, po zmagi na veleslalomu v Banskem pa je vložil kandidaturo tudi za svojo prvo veleslalomsko zmago na vitranški strmini. Slalomsko je osvojil leta 2015.

Žan Kranjec Bansko Šport Hirscher premagan, Kranjec tik za najboljšimi

Največ veleslalomskih zmag za svetovni pokal v Kranjski Gori, šest, ima Američan Ted Ligety, največ slalomskih, tri, pa Italijan Alberto Tomba.

Tudi Slovenci so zmagovali na elitnih tekmah v Kranjski Gori. In to štirikrat. Vse zmage so slalomske, pod njih so se podpisali Bojan Križaj (1982, 1986), Rok Petrovič (1985) in Košir (1999).

Kljub pomladanskim temperaturam smučarski spektakel pod Vitrancem ni ogrožen, saj so prizadevni kranjskogorski organizatorji že januarja naredili zadostno zalogo utrjenega snega, ki zagotavlja dovolj debelo podlago.

Za petek je na tekmovalni progi načrtovan trening, preizkus proge. Če vremenske razmere ne bodo ugodne, bodo trening odpovedali ter začeli progo soliti.

Pokal Vitranc ni samo tekmovanje. V petek popoldne bo na smučišču Kekec potekal Grubov dobrodelni memorial v spomin na Draga Grubelnika. Sobotno potekmovalno dogajanje pa bo v znamenju zabave Q-Max na odru pred dvorano Vitranc, z uvodnim nastopom Samuela Lucasa in koncertom Siddharte, v dvorani Vitranc pa bo nato še afterparty s skupino Soulfingers.

Dogajanje v Kranjski Gori se bo podaljšalo tudi v začetek naslednjega tedna. Mednarodna smučarska zveza (Fis) je Kranjsko Goro izbrala za gostiteljico finala sezone evropskega pokala v tehničnih disciplinah, s tekmama v veleslalomu in slalomu pod Vitrancem, ki bosta v ponedeljek in torek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice