Šport > Zimski športi
59576 ogledov

Massi o Ilki Štuhec: "Takšnega pristopa ne podpiram."

andrea massi
Andrea Massi je strnil vtise o sezoni Ilke Štuhec, ki se je nenadoma končala s poškodbo obeh kolen na smuku v Crans Montani.

Priznani smučarski strokovnjak Andrea Massi, nekdanji vodja Team to aMaze in glavni tvorec smučarske pravljice, ki sta jo ob pomoči še nekaterih vrhunskih sodelavcev spisala z življenjsko sopotnico Tino Maze, je v pogovoru za naš medij potegnil črto pod sezono trenutno najboljše slovenske smučarke Ilke Štuhec.

ilka štuhec Poškodba Šport Ilka Štuhec predčasno končala sezono

Mariborčanka se je letos uspešno vrnila po poškodbi kolena, zaradi katere je bila prisiljena izpustiti celotno olimpijsko sezono. Vrnila se je v slogu prave šampionke in že na tretjem smuku v Val Gardeni spet stopila na najvišjo stopničko. Manj kot 24 ur kasneje je slavila še na superveleslalomu in zaokrožila popoln konec tedna v Dolomitih.

Smukaški tekmi v Cortini d'Ampezzo je končala na drugem in tretjem mestu, temu je dodala še peto v Garmisch-Partenkirchnu. Pripravila si je dobro izhodišče za napad na mali smukaški globus ter odlično formo potrdila z drugim zaporednim naslovom svetovne prvakinje v Areju. 

Načrte ji je nato prekrižal padec v Crans Montani, zaradi česar je bila prisiljena predčasno končati sezono.

ilka štuhec Padec Šport Končno zelo dobra novica za Ilko

"V športu vedno govorijo rezultati. Rezultati, ki jih je Ilka Štuhec naredila do poškodbe, so bili dobri in odlični. Pri meni velja pravilo, da ima tekmovalec z rezultatom vedno prav," je uvodoma povedal Massi, a dodal, da ni pristaš tveganega pristopa, ki ga goji smukaška svetovna prvakinja. Ob tem ne zanika, da Štuhčeva v hitrih disciplinah sodi v svetovni vrh, priznava pa, da bi se nekaterih stvari lotil drugače.

ilka štuhec | Avtor: Epa Epa

"Pri Ilki ne podpiram določenih linij in položajev"

"Kar zadeva njeno smučanje in pristop... jaz sem se te poškodbe bal že v Garmisch-Partenkirchnu, ker Ilka je tekmovalka, ki gre na vse ali nič. Takšnega pristopa ne podpiram. Mi tega nismo bili vajeni in nismo tako trenirali. Ilka ima določene značilnosti, izpostavil bi drsenje, samozavest in pomanjkanje strahu, kar jo uvršča med najboljše smučarke v hitrih disciplinah na svetu. O tem ni nobenega dvoma. Tudi njena aerodinamična pozicija. Prisotne pa so določene linije in položaji v zavojih, ki jih z mojim sistemom dela ne podpiram. Ampak jaz nisem v Ilkinem taboru, kot sem že večkrat poudaril," je pojasnil 51-letni Goričan.

"Ilka je tekmovalka, ki gre na vse ali nič. Takšnega pristopa ne podpiram. Mi tega nismo bili vajeni in nismo tako trenirali."

Andrea Massi

Zagovornik celostnega pristopa s posluhom za malenkosti je orisal okoliščine, ki lahko pripomorejo k scenariju, kakršnemu smo bili priča v Crans Montani. Sreča in smola pri tem ne igrata nobene vloge, poudarja Massi, na delu so sile, ki nikoli ne smejo presegati fizičnih omejitev športnikovega telesa. Cilj ni smučanje na meji, ampak vrhunsko smučanje brez nepotrebnega tveganja.

"Poškodba je vedno plod neusklajenosti"

tina maze andrea massi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Tekmovalec ni geometrično telo, ki se spušča po naklonu. To ni geometrija, fizika in matematika. Tekmovalec je živo bitje in ima možgane, ki nadzirajo celo telo. Vse skupaj je pod vplivom sil. Iskanje mehkobe in hitrosti mora biti usklajeno s tem, kar ima tekmovalec na razpolago, torej strukturo, muskulaturo in živčni sistem. Vse to se mora harmonično uskladiti. Če v zasledovanju najvišje hitrosti gre tekmovalec prek fizike in omejitev, se približa limitom. Naši sklepi imajo določen limit, ki ga narekuje anatomija in ne najhitrejša linija. Ta pravila je treba upoštevati. Poškodba je vedno plod neusklajenosti med možgani in nogami, koleni in gležnji. Rotacije bočnega in kolenskega sklepa so mogoče do neke mere. Ne drži, da telo ne zdrži zavojev. Telo ne zdrži zavojev v napačnem anatomskem kotu. Ne moremo forsirati položaja kolena, za katerega koleno ni zgrajeno," je pojasnil.

"Nikoli nisem menil, da Tina ni poškodovana, ker imamo srečo, oziroma da je nekdo poškodovan, ker ima smolo. Ne verjamem v to. Minimalen faktor sreče seveda obstaja, tako v življenju kot v športu. Veliko pa je preventivnega dela. Treba je zaščititi tekmovalca in razmišljati, kaj počne pred tekmo, kaj počne po kolajni. Vse vpliva na rezultat. To je treba imeti pod nadzorom celo desetletje, 365 dni na leto," je dodal Massi.

"Tekme v Mariboru se ne bi udeležil"

Spregovoril je tudi o odločitvi Ilkine ekipe, da se udeleži veleslaloma za Zlato lisico v Mariboru, s čimer je razveselila slovenske ljubitelje smučanja, obenem pa potešila apetite smučarske zveze in pokroviteljev. Priznava, da se sam se tekme ne bi udeležil, še vedno pa pomni pritiske, katerim je bila nekoč podvržena njegova varovanka.

"Preden je Tina začela sodelovati z mano, je bila tekma v Mariboru zanjo pomembnejša od svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger."

Andrea Massi

"Moje mnenje je, da bi tekmo v Mariboru izpustil, ampak jaz ne pripravljam Ilkinih programov. Spoštujem Grego Koštomaja, ki je nedvomno dober trener in lepo skrbi za Ilko. Zavedam se pritiska za to tekmo. S Tino smo imeli enake težave. Domača tekma v Sloveniji je nekaj posebnega. Prisotna je bila celo mentaliteta, da če si dober doma, je bilo to dovolj za celo sezono. Preden je Tina začela sodelovati z mano, je bila tekma v Mariboru zanjo pomembnejša od svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger. Pokrovitelji pritiskajo, ker se očitno ne morejo oglaševati drugje, kar seveda ne drži. Vedno sem imel velike težave z zvezo, ker sem jim poskušal obrazložiti, da se lahko promocijo dela tudi izven tekmovalnega obdobja," je dejal Massi.

ilka štuhec meta hrovat Ilka Štuhec Šport S karto v žepu in z eno nogo na letalu navdušila Maribor

Da bi zadostila vsem pričakovanjem, sta se s Tino posluževala najrazličenjših prijemov. "Zaradi tiskovnih konferenc smo večkrat najeli helikopter, da smo lahko trenirali do zadnjega trenutka," je razkril in dodal: "Logično je, da ima Ilka več pritiskov in dolžnosti do pokroviteljev. Vem, kako zveze in PR-ovci skačejo v tekmovalce, brez pravega spoštovanja do njihovega dela. Maribor je izredno lepa tekma. Imam lepe spomine. Tudi zmagati je velik izziv in to nam je večkrat uspelo. A program ima prednost."

Komentarjev 19
  • Avatar Ingamanti
    Ingamanti 00:14 28.februar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

  • sef 22:45 27.februar 2019.

    Masi,Ilka je z razliko od tebe,velik patriot(SLOVENKA),tudi Tina je bila,dokler nisi v njeno življenje(oz.telo) posegel ti,Makaronar,ki v njej videl kapital.In uspelo ti je.Če bi jaz imel pri tem možnost,ti ne bi dovolil komentirati niti na daljavo !!!!!!

  • Janez_53 19:36 27.februar 2019.

    Massi, koga pa pravzaprav briga, kakšen pristop ti odobravaš in kakšnega ne? Kaj ko bi se brigal le za svoje posle?

Sorodne novice