Šport > Zimski športi
1737 ogledov

Hadalin: Počasi se mi je začelo svitati

Štefan Hadalin Epa
Slovenija na tretjem mestu najuspešnejših držav na tokratnem SP.

Štefan Hadalin je poskrbel za skupno 23. slovensko medaljo na SP v smučanju ter peto kolajno moškega dela ekipe in šele prvo po Mitji Kuncu, ki je bil leta 2001 bronast v slalomu. Kunčeva medalja je bila do danes tudi edina moška v samostojni Sloveniji. Še v času Jugoslavije so do kolajne prismučali Boris Strel, Bojan Križaj in Tomaž Čižman.

"Noro. Sploh ne vem, kaj naj rečem. Vzel sem svojo priložnost. Smuka nisem odpeljal najbolje, z nekaj napakami, tako da sem že mislil, da ne bo dovolj za trideseterico. A srečno se je izšlo. Že na ogledu sem vedel, da pogoji na slalomu za višje številke ne bodo enostavni. Rekel sem si, to je tvoja priložnost, zagrabi jo. Poskusil sem, odsmučal dobro taktično in tehnično in to je zadostovalo za medaljo," je uvodoma dejal Hadalin.

Štefan Hadalin Še eno odličje Šport Hadalin s kolajno na svetovnem prvenstvu

Nato pa opisal še čakanje v ciljni areni: "Ko sem videl, da je Pinturault naredil precej soliden slalom in v tem slalomskem delu zaostal za mano, sem si rekel, da bo morda dovolj za uvrstitev med najboljših šest, recimo osem. Potem so se zaostanki začeli povečevati, recimo pri Luci Aerniju, ki je dober slalomist, Marco Schwarz potem tudi ni uspel. Potem se mi je počasi začelo svitati, da bo mogoče šlo za boljši rezultat. Nestrpno sem čakal in zdaj je, kakor je."

Štefan Hadalin | Avtor: Epa Epa

Hadalin je bil doslej na SP najboljši leta 2017, ko je bil deseti v slalomu, v kombinaciji pa je bil takrat 28. Na OI lani v Južni Koreji je kombinacijo končal na osmem mestu. Sicer pa je Vrhničan doslej osvojil štiri medalje na mladinskih SP, danes je postal prvi Slovenec, ki je alpsko kombinacijo končal na zmagovalnem odru.

Hadalin Šport Po skoraj dveh desetletjih povzročil pomanjkanje šampanjca

Tvorec uspehov, trener Klemen Bergant, je v pogovoru za nacionalno televizijo mirno analiziral dogajanje: "Večina dela je bila narejenega v smuku, Štefan je ostal med 30 in ko sem videl, da ima številko 1, je bilo bolj ali manj že jasno, da ima visoko uvrstitev. Danes je tudi spodnji del odpeljal odlično. Medalja seveda za vsako ekipo pomeni ogromno."

Na seznamu dobitnic medalj v Areju je Hadalin poskrbel za napredovanje Slovenije. Po šestih od 11 tekem na Švedskem je po zaslugi Hadalina in Ilke Štuhec, ki je bila v nedeljo zlata v smuku, Slovenija zdaj skupaj z Italijo in Francijo na tretjem mestu z izkupičkom ena zlata in ena srebrna, prvo si delita Norveška in Švica (1-1-1).

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.