Šport > Zimski športi
6655 ogledov

Štuhčeva se ni povsem strinjala z novinarji

ilka štuhec Epa
Slovenska kraljica belih strmin je spisala zgodovinsko poglavje v zgodovini alpskega smučanja.

Ilka Štuhec se je s popolno smukaško predstavo na smuku na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Areju izstrelila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Zaveda se, da je z dvema naslovoma svetovne prvakinje v kraljevski disciplini na novo spisala zgodovino ženskega smučanja in ženskega smuka.

Ilka Štuhec Svetovna prvakinja! Šport "V veselje mi je, da sem lahko trener taki športnici!"

Novinarji in trenerji v medijskem središču ob ciljni areni poligona pod goro Areskutan so si bili enotni v mnenju, da je bila vožnja Štuhčeve popolna, da je šlo za predstavo za učbenike. Štuhčeva je še vedno prepričana, da bi lahko bila njena predstava še boljša: "Mogoče še ne čisto popolno, ampak bi rekla, da je bila kar blizu."

"Nismo šle z vrha. Proti vremenu ne moremo nič in že na tem nižjem startu je kar 'fejst pihalo'. Mislim, da je bilo več ali manj enako za vse. Je bilo pač samo na meni, da naredim to, kar vem, da lahko," je še enkrat strnila vtise, potem ko je Sloveniji prismučala še sedmo zlato odličje na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju.

ilka štuhec | Avtor: Epa Epa
Jubilejno, 45., prvenstvo v Areju je začela z osmim mestom na superveleslalomu, napetost je stopnjevala z desetim mestom v alpski kombinaciji, z drugim časom kombinacijskega smuka, le stotinko sekunde zaostanka za vodilno, pa je konkurenci vrgla rokavico, da bo na specialnem smuku uprizorila smukaško eksplozijo za drugo zlato snežinko: "Po kombinaciji sem se bolj 'šlepala' na smuk: 'Smuk je bil v redu, pusti toti slalom.' Potem pa enostavno (v nedeljo) mislim, da sem bila zelo daleč od tega, da bi bila mirna. Zjutraj mogoče še, potem pa ..., ves čas je bila taka prijetna nervoza. In sem tekom normalne priprave na start malo še reševala sudoku, poslušala glasbo, poskusila odklopiti, odmisliti vse ostalo in se osredotočiti na sebe, da eksplodiram takrat, ko je treba."

In kdaj je pomislila na to, da bi lahko šlo za šampionski nastop? "Da je to, to, sem pomislila takrat, ko sem startala, ko sem se dobro lotila. Vedela sem, kaj pomeni znižan start, da se da linije še krajšati, torej pridobivati metre, in da se res nimam kaj 'šparati'."

Ilka Štuhec in Borut Pahor Čestitke Šport Borut Pahor bo Ilki Štuhec opral avto

Za več kot poldrugi kilometer skrajšani sprinterski smuk z drugega rezervnega starta je obetal majhne razlike. A je Štuhčeva s svojo vožnjo to postavila na glavo, saj je ob prihodu v cilj takrat vodilno ameriško zvezdnico Lindsey Vonn, ki je nastopila na svoji zadnji tekmi v karieri, prehitela za pravzaprav velikanskih 49 stotink sekunde: "V bistvu sem tudi jaz pričakovala majhne razlike. Nekaj časa traja, da lahko vidiš zaslon, ker so jih tako dobro skrili. Ko pa sem videla, sem si rekla samo: 'Vau, ja, to, prva.' In potem sem še videla to prednost in sem si rekla, to je pa kar dosti za tako kratko progo."

"Mislila sem si: 'OK, tako na hitro se nisem spomnila, da bi kje naredila kako veliko napako, izgubila kaj časa. Tako da, mogoče, bo le dovolj, in kot zgleda je bilo," je še podoživela trenutke tik po prihodu v cilj.

ilka štuhec | Avtor: Epa Epa

Prva po treh desetletjih

V ciljni areni pa so čustva ubrala svojo pot, solze sreče, nepopisno veselje, rože, ki jih je najboljšim trem izročil velikan smučanja domačin Ingemar Stenmark, himna, in nato še podelitev kolajn ter znova himna na osrednjem trgu v Areju. Izjemen podvig Ilke Štuhec je že vpisan v zgodovino.

Ilka Štuhec SP Are smuk Tvitosfera Šport "Downhillka" poskrbela za eksplozijo

Je prva Slovenka z dvojnim smukaškim zlatom na svetovnih prvenstvih. Kar 30 let je moralo miniti, da je po Švicarki Marii Walliser smučarka uspešno ubranila naslov svetovne prvakinje, torej da je zmagala na smukih na dveh zaporednih prvenstvih. Štuhčeva je bila zlata že na prejšnjem SP leta 2017 v St. Moritzu. In je po dveh letih znova zlata. Sloveniji je prismučala 22 kolajno na SP.

"To je v bistvu ogromno. Čeprav na koncu je še vedno, bom mogoče malo grdo rekla, samo statistika. Meni osebno in ena in druga zmaga pomenita ogromno. Vmes je bilo toliko stvari, da ga skoraj ni ekstrema, v katerega ni šlo vse skupaj v neki točki, ampak vseeno je lepo vedeti in slišati, da delamo zgodovino," je sklenila Štuhčeva, ki je med St. Moritzem in Arejem doživela poškodbo, po kateri je uprizorila vrnitev, vredno najboljšega filmskega scenarija.

Suter Štuhec Vonn smuk SP Are FOTO Šport Kraljica Ilka ostaja na prestolu!
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.