Šport > Zimski športi
920 ogledov

"V veselje mi je, da sem lahko trener taki športnici!"

Ilka Štuhec
Ilka Štuhec je na svetovnem prvenstvu, na najbolj pomembni tekmi sezone, prikazala najboljšo predstavo ter s popolnim smukom za učbenike osvojila svoje drugo odličje najžlahtnejšega sijaja na velikih tekmah. Kot je dejala po velikem zmagoslavju, je bila že na startu odločena, da se vrže dol ter vzame tisto, po kar je prišla v Are.

"Hvala za čestitke, mogoče se bom malo usedla in jokala. Že na startu sem se počutila super odločena, da se vržem dol in da odsmučam. Vedela sem, kaj to pomeni, da je start znižan, da bo malo počasneje in da se da ponekod smučati še bolj direktno in po domače 'šparati metre'. S tem ciljem sem se zagnala, da naredim vse, kar sem si zastavila. Potem je še posijalo sonce in bilo je res 's ketne'," je bila prva izjava Ilke Štuhec po zmagi.

Kot ena redkih v zgodovini ženskega smučanja se ponaša z zmagama v smukih na zaporednih svetovnih prvenstvih. Le en naslov svetovne prvakinje v smuku ima denimo Američanka Lindsey Vonn, ki se je danes z bronom poslovila od tekmovalnega smučanja.

Lindsey Vonn Snežna kraljica Šport Slovo največje vseh časov

"Super. V bistvu se še nisem čisto umirila in dojela, kaj sem spet naredila. Preprosto sem stala na startu, pripravljena, da smučam in uživam in to mi je tudi uspelo," je dejala Štuhčeva.

Ilka Štuhec in Lindsey Vonn | Avtor: Epa Epa

Slovenska himna v čast zmagovalki je zadonela v Areju, nosilkam kolajn pa je v ciljni areni šopke podelil in jim voščil sloviti Ingemar Stenmark, rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu.

Ilka Štuhec je po medaljo odšla s startno številko 9. Začela je fantastično in imela že po prvem vmesnem času skoraj pol sekunde prednosti. Vrhunski nastop se je nadaljeval iz metra v meter, izjemno pa ji je uspel tudi ključni spodnji del proge in zadnji zavoji. Ciljno črto je prečkala z 0,49 sekunde prednosti, a na vrhu je bilo še nekaj odličnih tekmovalk.

Razvrstitev na vrhu razpredelnice je ostala nespremenjena vse do konca preizkušnje. Ilka se je lahko veselila novega naslova svetovne prvakinje v smuku.

Suter Štuhec Vonn smuk SP Are FOTO Šport Kraljica Ilka ostaja na prestolu!

Darja Črnko, ki vodi Ilkino ekipo, je po novem uspehu hčere najprej dejala: "Prvo jokanje sem že opravila, izredno sem vesela. Danes se mi je zdelo težje kot v St. Moritzu, ne vem zakaj, čeprav je vedno težko. Priznam, da sem bila zelo živčna, še posebej takrat, ko so znižali start. A zdaj na koncu je vse super."

ilka štuhec darja črnko | Avtor: Profimedia Profimedia

O nastopu svoje varovanke je nato spregovoril trener Grega Koštomaj: "Ni bilo tako enostavno. Bilo je veliko dela, analiz, želja, motivov, ovir v tem tednu. Na koncu pa je bila Ilkina strašanska moč koncentracije in akumulacija želje, eksplozija, ki jo je danes pokazala v minuti dobre vožnje. Verjamem, da ste to sami videli. Kar se tega tiče, je velika mojstrica in v veselje mi je, da sem lahko trener taki športnici. Danes je vse potekalo po ustaljenem redu, živčnosti načeloma ni, poskušamo le zagotoviti varnost, da se kakšna neumnost ne zgodi že zjutraj na ogrevanju. Tam poskrbimo, da so stvari utečene, Ilka se čim bolje pripravi in tudi danes ni bilo nič kaj drugače."

Grega Koštomaj | Avtor: Profimedia Profimedia

Svoje delo je odlično opravila tudi kineziologinja Anja Šešum, ki je Ilki pomagala pri vnovični povrnitvi šampionske forme, ter nekdanji serviser švedske šampionke Anje Pärson Aleš Sopotnik, ki je poskrbel, da je imela Štuhčeva danes najhitrejše smuči. Kot je razkril, je uporabila smuči, s katerimi je nastopila v Cortini.

Ilka Štuhec SP Are smuk Tvitosfera Šport "Downhillka" poskrbela za eksplozijo

Svoje delo je odlično opravila tudi majhna skupina najbolj zvestih navijačev Štuhčeve, kurentov, ki so zanjo navijali že pred dvema letoma v St. Moritzu, na olimpijskih igrah v Pyeongchangu je žal ni bilo, so pa zato navijali in razbijali z zvonci, da se je slišalo po celotni ciljni areni v Areju.

Ilka Štuhec Za zgodovino Šport Vse to je danes uspelo Ilki Štuhec

Časa za sprostitev in proslavljanje bo sila malo. Že jutri dvakratno šampionko in njeno zlata vredno ekipo čaka pot s Švedske. Po Areju bo njihov prvi postanek v Švici, kjer se bo Štuhčeva pripravljala na boj za mali smukaški globus v svetovnem pokalu.

Ilka Štuhec in Borut Pahor Čestitke Šport Borut Pahor bo Ilki Štuhec opral avto
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice