Šport > Zimski športi
7023 ogledov

Ilka Štuhec potegnila kratko v igri stotink

Ilka Štuhec Are Epa
Na 45. SP v alpskem smučanju v Åreju so dan po slovesnem odprtju podelili prvi komplet odličij. Smučarke so se merile na superveleslalomu.

Nova svetovna prvakinja v superveleslalomu je postala Američanka Mikaela Shiffrin, ki je na SP sploh prvič startala v hitrih disciplinah. Razlike med najboljšimi so bile, na zaradi vetra skrajšani progi, minimalne. Italijanka Sofia Goggia (+0,02) je osvojila drugo mesto, tretja je bila Švicarka Corinne Suter (+0,05). Tik pod stopničkami je ostala Nemka Viktoria Rebensburg (+0,07). Edina Slovenka Ilka Štuhec je kljub majhnemu zaostanku (+0,26) osvojila osmo mesto.

ilka štuhec SP v Areju Šport Po kaosu trening, Slovenka na progo v rekreativnih oblačilih

Na superveleslalomu v Åreju je visoko merila tudi prva slovenska junakinja zime Ilka Štuhec, ki se je v boj za prvo odličje na Švedskem podala s startno številko 11. Mariborčanki je proga pod goro Åreskutan všeč, tudi snežna podlaga je zelo dobro pripravljena, edina ovira za tekmovalke predstavlja precej oster mraz. Tekmovalke so si, med njimi tudi Štuhčeva, na treningu obraz pred mrazom zaščitile z maskami.

Kot prva se je po tehnično zahtevni progi v Åreju spustila Švicarka Jasmine Flury, a je ni uspela presmučati do konca. Odlična vožnja je uspela rekonvalescentki Sofii Goggii, Italijanka s številko 3 je z več kot sekundo in pol prednosti ugnala Francozinjo Tesso Worley. Takoj za njo je blizu vodstva prišla Švicarka Corinne Suter (+0,03). Njena rojakinja Lara Gut-Behrami je za Goggio zaostala skoraj pol sekunde.

Ena od favoritinj, Avstrijka Nicole Schmidhofer ni bila konkurenčna Goggii (+0,67). Precej bližje je, kljub napaki v spodnjem delu, prišla Italijanka Francesca Marsaglia (+0,22). Tekmovalka iz Liechtensteina Tina Weirather je odstopila. Avstrijka Tamara Tippler, ki je nastopila tik pred Ilko Štuhec, je naredila večjo napako in se zvrstila v ozadju.

Štuhčeva je bila zgoraj rahlo hitrejša od Goggie, v srednjem delu je malce zaostala, v spodnjem delu pa izgubila še nekaj stotink v primerjavi z Italijanko in ob prihodu v cilj zasedla četrto mesto (+0,24).

Leta 2017 na SP v St. Moritzu je Ilka Štuhec osvojila naslov prvakinje v smuku, v superveleslalomu je bila 11.

Še mesto nižje je Slovenko potisnila Italijanka Nadia Fanchini (+0,12), nato pa še Norvežanka Ragnhild Mowinckel (+0,14). Vse predhodnice pa je s številko 15 prehitela Mikaela Shiffrin, Američanka je na svoji prvi tekmi v hitrih disciplinah na SP že pokazala vse svoje mojstrstvo in prevzela vodstvo z dvema stotinkama prednosti.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Epa Epa

Takoj za Shiffrinovo je startala njena rojakinja Lindsey Vonn. Ob skoku v srednjem delu proge je trčila v vratca in nato grdo priletela v zaščitno ograjo. Tekma so po padcu prekinili, Vonnova pa je po prihodu zdravstvenega osebja sama stopila na noge.

Vrh je s številko 19 krojila še Nemka Viktoria Rebensburg, kljub majhnemu zaostanku (+0,07) pa je pristala izven prve trojice. Precej v ozadju je ostala olimpijska prvakinja iz Češke Ester Ledecka.

SP v Åreju, superveleslalom (Ž):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:04,89
2. Sofia Goggia (Ita) +0,02
3. Corinne Suter (Švi) +0,05
4. Viktoria Rebensburg (Nem) +0,07
5. Nadia Fanchini (Ita) +0,14
6. Ragnhild Mowinckel (Nor) +0,16
7. Francesca Marsaglia (Ita) +0,24
8. Ilka Štuhec (Slo) +0,26
9. Lara Gut-Behrami (Švi) +0,48
10. Federica Brignone (Ita) +0,54
...

Komentarjev 2
  • leonardo 07:35 06.februar 2019.

    Ilka, še en avion bo treba najeti, kajne? Vsakemu napuh škodi. Nisi vedela? Sedaj pa bodo tvoji oboževalci pritiskali minuse, vendar mojega mišljenja ne bodo spremenili. Še nikogar niso vozili posebni avioni na tekme? To je NAPUH.

  • porko2 19:03 05.februar 2019.

    Kaj je Ilka? Imaš novega "serviserja", zdaj si zvezda in Ne bo več nič. Ti že vse škodi.

Sorodne novice