Šport > Zimski športi
1171 ogledov

Hrovatova do izida kariere, Shiffrinova kraljica Maribora

mikaela shiffrin Epa
Tako kot na veleslalomu je za najboljši slovenski rezultat tudi na slalomski tekmi v Mariboru poskrbela Meta Hrovat.

Mlada slovenska smučarka Meta Hrovat (+2,76) je z 11. mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev na slalomih za svetovni pokal. Pohorsko strmino je znova najhitreje presmučala Mikaela Shiffrin, ki je tekmice ugnala za več kot sedem desetink, čeprav je postavila šele 18. čas druge vožnje. 

Proga je v toplih razmerah razpadala, kljub trudu organizatorjev, a to ni bila ovira za najboljšo smučarko zadnjih dveh sezon. Američanka je po veleslalomu v 24 urah zmagala tudi na slalomski tekmi za 55. Zlato lisico. To je njena še četrta zaporedna slalomska zmaga na Zlati lisici. Shiffrinova je vpisala že 56. zmago v karieri in tako prehitela legendarno Švicarko Vreni Schneider (55).

Le Avstrijca Annemarie Moser-Pröll (62), še aktivni Marcel Hirscher (68), rojakinja Lindsey Vonn (82), ki bo po svetovnem prvenstvu končala športno pot, in Šved Ingemar Stenmark (86) imajo več zmag v svetovnem pokalu. Ogrožen je tudi rekord Schneiderjeve 14 zmag v eni sezoni. Sezona se še ni niti končala, pa ima Shiffrinova na svojem računu v tej zimi že trinajst zmag.

Drugo mesto je danes osvojila Anna Swenn Larsson (+0,77), tretje pa Wendy Holdener (+1,15). Petra Vlhova je v drugi vožnji izgubila tri mesta in končala na petem (+1,70).

V finalu je nastopila še ena Slovenka. Ana Bucik (+3,84). je osvojila 24. mesto. Maruša Ferk, Neja Dvornik in Klara Livk so bile prepočasne za uvrstitev v drugi tek. Andreja Slokar je odstopila.

mikaela shiffrin Zlata lisica Šport Tako so rešili zagato z denarnim skladom

V skupnem seštevku discipline prepričljivo vodi Shiffrinova, ki je v devetih preizkušnjah (sedmih klasičnih in dveh paralelnih) zbrala 860 od možnih 900 točk.

Zlata lisica FOTO Šport Meta do prvih "lisičjih" točk, Ilka zakričala v cilju

Shiffrinova je imela po prvi vožnji okroglo sekundo prednosti pred Vlhovo. Za Američanko in Čehinjo se je na tretje mesto z zaostankom 1,09 sekunde uvrstila Švedinja Anna Swenn Larsson, zaostanek njene rojakinje Fride Hansdotter na četrtem mestu pa je znašal že 1,57 sekunde.

Moški smuk v Garmisch-Partenkirchnu je odpadel zaradi velike količine novozapadlega snega.

Ferkova se na progi ni znašla, za vodilno je zaostala kar 4,96 sekunde. "Sem zelo razočarana, sem pa hotela preveč in je šla vsa energija v napačno smer, poskušala sem biti zelo igriva, a smučke niso stekle," je povedala.

Tudi Bucikovi se nastop ni posrečil (+4,37). "Zelo sem bila osredotočena, da bom smučala tehnično pravilno. To mi je uspelo, vendar sem preveč zavijala in premalo napadala. Lahko upam, da se proga čim bolj uniči in se mi uspe uvrstiti v drugo vožnjo," je v prvem odzivu za nacionalno televizijo povedala Bucikova. Želja se ji je uresničila, saj so visoke temperature vztrajno topile progo, tako da so smučarke z višjimi startnimi številkami težko prihajale do vidnejših uvrstitev.

ilka štuhec meta hrovat Ilka Štuhec Šport S karto v žepu in z eno nogo na letalu navdušila Maribor

Bistveno bolje od reprezentančnih kolegic se je odrezala slovenska junakinja petkovega veleslaloma Meta Hrovat (+3,38). Neja Dvornik je zaostala 5,62 sekunde. Prepočasna je bila tudi Klara Livk (+5,82).

Hrovata je v finalu pridobila šest mest in drugo slalomsko vožnjo označila za njen najljubšo letos v Mariboru. Bucikova je pridobila dve mesti. Slovenkama je šla na roko tudi napaka Avstrijke Katharine Liensberger, ki je izpustila prva vratca na progi in si prislužila diskvalifikacijo.

Swenn Larssonova je z drugo vožnjo pridobila eno mesto in se zavihtela na drugo stopničko. Holdenerjeva je napredovala s šestega na tretje.

Shiffrinova je lani dobila veleslalom in slalom v Kranjski Gori, letos še obe tekmi v Mariboru. Zdaj ima že štiri zlate broške, broške najboljšim delijo od leta 1995 namesto lisičjih kožuhov. Lani je za zaporedno zmagoslavje na pohorski kombinaciji dobila tudi diamantno broško.

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ.

tina robnik Povratnica Šport "Poskušala sem samo preživeti do cilja" Zlata lisica Najboljša Slovenka Šport "Očitam si neumne odločitve"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.