Šport > Zimski športi
5063 ogledov

Po kaosu trening, Slovenka na progo v rekreativnih oblačilih

ilka štuhec Saša Despot
Po prometnem kaosu, ki ga je povzročil snežni metež, je Ilka Štuhec prvič opravila s progo na tokratnem svetovnem prvenstvu.

Alpske smučarke so v Areju, kjer se bo ob precejšnjih težavah po nedeljskem transportnem kaosu drevi uradno začelo 45. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, opravile prvi uradni trening smuka. Najhitrejša je bila Avstrijka Tamara Tippler, najboljša Slovenka Ilka Štuhec je bila 14., za Avstrijko je zaostala natanko sekundo in pol.

Štuhčeva, ki je s sobotnim zasebnim letom iz Maribora logistično prehitela prometni kaos in je imela nekaj več časa za aklimatizacijo, je prvič uradno nastopila na smukaški progi v Areju. Lani, ko je bil Are prizorišče finala sezone svetovnega pokala 2017/18, na tej progi ni smučala, si jo je pa dobro ogledala.

Na startu je bilo mrzlo, zato si je obraz pred ostrim mrazom zakrila z zaščitno masko. Po prvem preizkusu na agresivni podlagi, podobni severnoameriškim razmeram, je bila zadovoljna. "Proga mi je zelo všeč, nekajkrat sem bila kar 'fejst' iz linije, 'poabručala' sem tisto, kar niso delavci. Za prvič čisto okej, vem pa točno, kje in kaj je treba delati," je dejala Štuhčeva in dodala: "Mrzlo je, to je res. Ampak nimamo kaj, treba se je prilagoditi in smučati. Čas je za tekmo, tudi če je to že drugi dan prvenstva. Vseeno je, kateri dan je tekma. Vem, kako se pripraviti. Poskusila bom biti sproščena in preprosto smučat."

Švicarka Corinne Suter je bila od najhitrejše počasnejša za 38 stotink, Norvežanka Lie Kajsa Vickhoff pa je bila tretja z zaostankom 44 stotink sekunde. Na startu je bila tudi ameriška zvezdnica Lindsey Vonn, ki po svetovnem prvenstvu načrtuje konec tekmovalne poti. Vonnova je vpisala 11. mesto (+1,44).

Progo je spoznala tudi Maruša Ferk, ki bo nastopila na alpski kombinaciji. Ferkova je bila v skupini udeležencev svetovnega prvenstva, ki so obtičali v zmedi in prometnem kaosu na letališčih proti severu Evrope, potem ko je nedeljski snežni metež ohromil promet nad Skandinavijo.

Maruša Ferk | Avtor: Profimedia Profimedia

Nastopila je po kalvariji na poti, ki je trajala cel dan, in je prišla na prizorišče prvenstva šele v zgodnjih jutranjih urah, ko jo je čez nekaj ur že čakal trening. Njen zaostanek je bil 8,16 sekunde za 46. čas, med prav toliko uvrščenimi. V zmedi in logističnem kaosu na letališču v Stockholmu je ostala brez prtljage in opreme, med drugim brez čelade, dresa, na progo se je podala v rekreativnih oblačilih, bundi in hlačah, s sposojenimi kosi oblačil in opreme, napaberkovanimi od vsepovsod.

V Areju bodo v torek že podelili prvi komplet medalj, ko se bodo alpske smučarke pomerile za naslov svetovne prvakinje v superveleslalomu. Branilka naslova Avstrijka Nicole Schmidhofer je bila na treningu smuka sicer četrta. Aktualna olimpijska prvakinja v disciplini Čehinja Ester Ledecka treninga ni končala, Američanka Mikaela Shiffrin, ki je v tej zimi pred Arejem zmagala že na treh superveleslalomih, je bila na startni listi, a ni nastopila.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.