Šport > Zimski športi
1151 ogledov

Lanišek: "Zelo sem zadovoljen, čeprav ni bilo vse, kot bi lahko bilo"

Epa
Najboljši slovenski smučarski skakalec to zimo Anže Lanišek je na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu na srednji napravi prišel do uspeha kariere.

Po dveh odličnih nastopih je skočil na zmagovalni oder in osvojil bronasto kolajno. Čeprav je po tekmi dejal, da z današnjimi skoki ni zadovoljen, je bil kolajne vesel. "Veliko mi pomeni," je dejal.

Lanišek je osvojil še tretjo kolajno v treh dneh za slovenske smučarske skoke na srednji napravi na tem SP in lepo dopolnil zbirko. Ema Klinec je bila zlata, skupaj z Niko Križnar, Špelo Rogelj in Uršo Bogataj pa je osvojila še srebro na ekipni tekmi.

anže lanišek Četrto odličje Šport Nov dan, nova medalja: Slovenija je športna velesila!

Obenem je Domžalčan postal šele četrti slovenski skakalec s posamično kolajno na SP. Prvemu je še pod jugoslovansko zastavo to uspelo Franciju Petku v Predazzu leta 1991, ko je postal svetovni prvak, 14 let pozneje je naslov prvaka v Oberstdorfu ponovil Rok Benkovič, leta 2013 pa je Peter Prevc v dolini Fiemme osvojil kar dve kolajni - srebro in bron. Skupno pa je Laniškov uspeh šesta posamična kolajna za slovenske skoke, saj ima naslov prvakinje tudi Klinčeva.

žyla lanišek | Avtor: Epa Epa
Prav zmaga Benkoviča je navdihnila zdaj 24-letnega Laniška, da se je zapisal smučarskih skokom. "Vsaka medalja pomeni veliko in z medaljo ne moreš biti nezadovoljen. Zelo sem zadovoljen, čeprav ni bilo vse tako, kot bi lahko bilo. A vsaka tekma je tudi šola za naprej," je na novinarski konferenci misli strnil junak dneva in priznal, da je bil pred prvim današnjim skokom zelo živčen.

"Pred prvim skokom sem bil zelo živčen, pred drugim pa povsem sproščen, morda celo preveč in je zato prišlo do napake," je o današnjih nastopih, ki so mu prinesli kolajno, razmišljal Lanišek in obenem priznal, da uspeha pravzaprav še ni dojel, poleg tega je z mislimi že na naslednji tekmi.

"Nisem niti še začel zbirati vtisov. A tako je prav. Jutri nas čaka nova tekma in zdaj je čas za počitek in ne za proslavljanje," je dejal in dodal, da je bilo po uspešnih nastopih deklet, ki so prva dva dneva osvajala odličja, kar malo pritiska.

"Kapo dol puncam. Malo je bilo pritiska, ker fantje še nismo osvojili kolajne, pravzaprav še ni bilo toliko priložnosti. A zdaj lahko nadaljujemo naprej v tem slogu," je še povedal Lanišek in poudaril, da se zadnje tedne zelo dobro počuti in je v dobri formi, kar je dober obet za naslednje tekme.

Pod Senčno goro so bili uspešni tudi preostali trije Slovenci, ki so se vsi veselili kolajne reprezentančnega kolega. Bor Pavlovčič je zasedel osmo mesto, Cene Prevc je bil 15., Žiga Jelar pa 28.

"Z današnjimi skoki sem zadovoljen, želel sem se vrniti na raven, ki sem jo pokazal v sredo, ko sem bil pri vrhu, in uspelo mi je. Imam še rezerve v počepu, to se sestavlja v boljši skok na mizi in v letu. Za Anžeta pa sem zelo vesel. Že prejšnji teden v Planici sem ga gledal, kako dobro skače," je po uvrstitvi v prvo osmerico tega SP dejal Pavlovčič.

"Za nami je odličen dan, tudi zame. 'Poskakal' sem tako, da lahko rečem, da sem zadovoljen. Ampak ... Žaba (tako Laniška kličejo skakalni prijatelji, op. a) ima kolajno in to je to!" pa je bil po tekmi Laniškovega uspeha vesel Cene Prevc in dodal, da je dobre skoke s treningov prenesel na tekmo, kar je lepa popotnica za naprej.

"Verjamem, da dobro delamo in menjati zmagovalnega konja nima smisla. Naj fantje ostanejo tako osredotočeni na svoje delo še naprej in upam, da je dala ta medalja fantom zagon tudi za naslednji teden," je bil uspeha vesel glavni trener Robert Hrgota, ki je komaj pred dobrima dvema mesecema pristal na čelu reprezentance po sili razmer, zdaj pa se lahko veseli kolajne s SP.

Poudaril je, da ima zasluge za današnjo medaljo tudi nekdanji trener Gorazd Bertoncelj, ki je fante vodil do trka znotraj ekipe na domačem SP v poletih pod Poncami.

Komentarjev 1
  • leonardo 07:59 28.februar 2021.

    Dobri so naši fantje. Čestitke in vsaka jim čast. Ja čast, tudi. Zmagovalec se obnaša kot stekel pes. Jezik mu na vsaki tekmi maha iz ust , da je že prav neokusno. Mislim, da bi morali na takšnih elitnih tekmah ...prikaži več določiti tudi kodeks o lepev vedenju. Razen, če je možgansko moten in ne more brzdati svojih čustev naj to počne naprej, kamermana pa prosim, da nam prizanese s takšnimi neokusnimi posnetki. Torej iskrene čestitke naši ekimi!