Šport > Zimski športi
155 ogledov

Legendarna proga Slovencem namenila le dve točki

Miha Hrobat Profimedia
Sarrazin prvič zmagal na smuku v Kitzbühelu, Hrobat 29.

Francoz Cyprien Sarrazin je zmagovalec prvega od dveh smukov za svetovni pokal v alpskem smučanju v Kitzbühelu. Florian Schieder iz Italije je na drugem mestu za njim zaostal zgolj za pet stotink sekunde, Švicar Marco Odermatt je osvojil tretje mesto (+0,34). Od treh Slovencev na startu je točke osvojil Miha Hrobat z 29. mestom.

Sarrazin je komaj drugi Francoz v 27 letih po Lucu Alphandu (leta 1997), ki je zmagal na tem prestižnem smuku v Avstriji. Še lani je bil na prvem od smukov v Kitzbühelu deseti, drugega pa ni končal.

Devetindvajsetletnik, ki je v svetovnem pokalu najprej začel v tehničnih disciplinah, je v letošnji sezoni pokazal izjemen napredek v hitrih disciplinah. Zmagal je na zahtevnem smuku v Bormiu, v Wengnu je dobil superveleslalom, na obeh smukih v Švici pa je na drugem mestu zaostal za Odermattom, ki se je v Avstriji podal v lov na prvo zmago na slovitem Streifu.

Odermatt je bil na dobri poti, a njegova vožnja ni bila povsem brezhibna. V cilju je za 12 stotink sekunde vseeno premagal Kanadčana Camerona Alexandra za prevzem vodstva. Že naslednji na startu Američan Ryan Cochran-Siegle je bil zelo hiter ter svoje prve stopničke na tem prizorišču zgrešil za pičlo stotinko.

Zatem se je na progo pognal Južni Tirolec Schieder, ki je ponovil lanski dosežek ter znova osvojil drugo mesto na tem smuku. Odermatta je za 29 stotink potisnil na tretje mesto. Obetala se je južnotirolska senzacija, a je bil na startu še Sarrazin. In prva zmaga na letošnjem spektaklu s Petelinjega grebena je šla v Francijo.

Cyprien Sarrazin | Avtor: Profimedia Profimedia

Smuk se je začel z enourno zamudo zaradi megle in rahlega sneženja. V soboto je na sporedu še drugi smuk, tekmovanje za 84. pokal Hahnenkamm pa se bo sklenilo v nedeljo z moškim slalomom.

Na startnem seznamu dirke so bili trije Slovenci. Hrobat je lani na prvem smuku s Streifa s sedmim mestom prišel do najboljšega dosežka kariere v svetovnem pokalu. Kranjčan je tokrat od starta izgubljal hitrost. Ob prihodu v cilj je bil zaostanek 2,07 preveč za najboljšo dvajseterico.

Martin Čater je na 33. mestu (+2,19) vsaj eno točko zgrešil za 11 stotink. Nejc Naraločnik pa je svoj prvi smuk v Kitzbühelu končal na 53. mestu (+5,51).

Pred 14 leti je na tem smuku zablestel Slovenec Andrej Šporn, ki je kot prvi in za zdaj edini Slovenec stopil na stopničke na smukih s Petelinjega grebena. Šporn je bil takrat na drugem mestu počasnejši zgolj od Didierja Cucha iz Švice.

Odermatt je zadržal mesto vodilnega v skupnem in smukaškem seštevku, v katerem ima zgolj 26 točk naskoka pred Sarrazinom. Francoz je v seštevku zime po novem drugi, Odermatt, ki je že presegel 1000 točk (1076), ima velikanskih 516 točk zaloge pred prvim izzivalcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice