Šport > Zimski športi
273 ogledov

Luitz prvič prvi, Kranjec pokvaril vtis

Žan Kranjec
Alpski smučarji so se merili na veleslalomu v Beaver Creeku.

Žan Kranjec je bil pričakovano edini slovenski predstavnik v drugi vožnji uvodnega moškega veleslaloma sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev. Z zaostankom 1,09 sekunde za vodilnim si je zagotovil deveto izhodišče za finale. A je v finalu uvrstitev krepko poslabšal in veleslalomsko sezono začel s 26. mestom. Zmagal je Nemec Stefan Luitz.

Ilka Štuhec Lake Louise Superveleslalom Šport Shiffrinova med legende, Štuhčeva v deseterici

Kranjec izgube časa po napaki v zgornjem delu ni mogel več nadoknaditi. Že po nekaj prvih zavojih je zapravil več kot eno sekundo prednosti, ki jo je prinesel s prve proge. In tudi po nastopu Slovenca je na vrhu ostal Švicar Thomas Tumler, ki je imel na prvi progi šele 21. čas. Zaostanek Kranjca ob prihodu v cilj je znašal 2,14 sekunde za takrat 18. čas. Tumler je ostal vodilni do zadnjih dveh na startu za najboljši veleslalom v karieri in prve stopničke.

Na startu sta bila še dva Slovenca, a se nista prebila v finale. Štefan Hadalin je za 15 stotink sekunde na 32. mestu (+2,55) zgrešil 30. mesto in drugo vožnjo. Miha Hrobat je odstopil in prve vožnje ni končal.

Prvi zvezdnik karavane Marcel Hirscher, ki naskakuje svoj osmi veliki kristalni globus in šestega malega veleslalomskega, je za 37 stotink sekunde premagal Tumlerja, a njegova vožnja ni bila dovolj za 26-letnega Luizta, ki je vodil že na prvi progi, na drugi pa iz sebe iztisnil še več za zmago s 14 stotinkami naskoka pred aktualnim svetovnim in olimpijskim prvakom. To je bila prva tekma za Nemca po lanski poškodbi kolena. V Beaver Creeku je vpisal svojo premierno zmago v svetovnem pokalu. Na tem prizorišču v Koloradu je bil lani pred poškodbo tretji.

Kranjec je minulo sezono, ki jo prvič končal v elitni sedmerici, na ameriškem snegu začel s 14. mestom. "To so njegove težave s tem ameriškim snegom, nikakor se ne znajde. V drugem teku je bila postavitev malo nekonvencionalna, tekma se je drugače obračala. Ne bom rekel, da so se naredile luknje, so se pa smučine. Bila je počasna in široka postavitev. Treba je bilo najti pravo mero napadalnosti, preciznosti in potrpežljivosti. Žan drugi tek ni dobro začel, že v drugih vratih je naredil manjšo napako, v tretjih pa padel na bok. Potem je izgubil glavo, želel je na silo oziroma hotel je prehitevati, na taki progi in na takem snegu pa je to obsojeno na neuspeh. Ne moremo biti zadovoljni, vseeno pa mislim, da Žan paše čisto nekam drugam. Ima težave na tem snegu, nikoli ni prav blestel in teh težav se tudi danes ni otresel," je po tekmi o nastopu Kranjca dejal slovenski trener Klemen Bergant.

Karavana se bo preselila znova tostran Atlantika. Ob koncu prihodnjega tedna bodo preizkušnje v Val d'Iseru, kjer bosta veleslalom in slalom, ženske pa čaka superveleslalom in paralelni slalom.

Beaver Creek, veleslalom (M):

1. Stefan Luitz (Nem) 2:36,38
2. Marcel Hirscher (Avt) +0,14
3. Thomas Tumler (Švi) +0,51
4. Henrik Kristoffersen (Nor) +0,67
5. Loic Meillard (Švi) +0,84
6. Matts Olsson (Šve) +0,90
7. Mathieu Faivre (Fra) +0,91
8. Ted Ligety (ZDA) +1,10
  . Riccardo Tonetti (Ita) +1,10
10. Victor Muffat-Jeandet (Fra) +1,12
...
26. Žan Kranjec (Slo) +2,65
...

Skupni seštevek SP (6):

1. Max Franz (Avt) 238 točk
2. Mauro Caviezel (Švi) 227
3. Vincent Kriechmayr (Avt) 211
4. Aksel Lund Svindal (Nor) 197
5. Marcel Hirscher (Avt) 180
...
28. Klemen Kosi (Slo) 45
68. Boštjan Kline (Slo) 13
    . Štefan Hadalin (Slo) 13
75. Martin Čater (Slo) 11
86. Žan Kranjec (Slo) 5
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice