Šport > Zimski športi
55234 ogledov

Malysz komentiral Prevca: "Nekateri ne vedo, kdaj je čas za slovo"

Peter Prevc Epa
Najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov po napovedani upokojitvi ob koncu letošnje sezone skače kot prerojen.

Slovenski skakalni šampion Peter Prevc ima za seboj najuspešnejši tekmovalni konec tedna v sezoni. Na letalnici v Oberstdorfu se je trikratni najboljši letalec na svetu (2014, 2015, 2016) v samo 24 urah kar dvakrat povzpel na stopničke ter skupno bero uvrstitev na zmagovalni oder povišal na 59.

Peter Prevc Nove stopničke! Šport Prevc danes pred Zajcem, po sredincu mu je tokrat pokazal ...

Prevc je na prvi tekmi zaostal samo za rojakom Timijem Zajcem, na drugi pa je moral priznati premoč Avstrijcu Stefanu Kraftu. Po dveh tekmah na letalnicah je 31-letnik pri 160 točkah, kar mu prinaša odlično izhodišče za napad na četrti mali globus za zmago v seštevku poletov. Zadnjega je osvojil leta 2016. 

O naslovu najboljšega letalca sezone se bo znova odločalo na tradicionalnem zaključku sezone pred slovenskimi navijači v Planici, kjer so slovenski orli v zadnjih sezonah naravnost blesteli.

Prevčeva največja konkurenta v seštevku poletov bosta oba zmagovalca posamičnih tekem v Oberstdorfu - Kraft, ki je po dveh tekmah prav tako pri 160 točkah, in Timi Zajc, ki je dan po sobotni zmagi osvojil četrto mesto in ima na računu 150 točk.

Prevc po napovedani upokojitvi ob koncu letošnje zime skače kot prerojen. Pri tem mu gredo na roko tudi tekmovalne okoliščine, saj je od nekdaj slovel kot izjemen letalec. Nenazadnje gre tudi za nekdanjega svetovnega rekorderja in prvega skakalca v zgodovini, ki je dosegel magično mejo 250 metrov. 

Peter Prevc | Avtor: Epa Epa

Očitno se je Prevc ob bližajoči se upokojitvi znebil dobršnega dela psihološkega bremena, kar mu omogoča, da tekmah nastopa povsem sproščeno. Rezultati so že vidni, in sicer se je v samo dveh dneh kar dvakrat zavihtel na zmagovalni oder.

Zmaga, prva po letu 2020, se mu za zdaj še izmika, a ne bi bilo presenetljivo, če bi glede na letalsko formo po vrhu posegel v Vikersundu ali Planici.

"Peter ve, da je to pravi trenutek"

Rezultatski preporod pa ne pomeni, da je bila Prevčeva odločitev za slovo preuranjena. Tej misli pritrjuje tudi eden najboljših skakalcev vseh časov Poljak Adam Malysz, ki je športno pot sklenil po tretjem mestu na finalni tekme sezone 2010/2011 v Planici.

"Vedel sem, da sem dosegel svoj limit. Tako kot Peter Prevc. Povedal je, da kariero končuje zato, ker ne more več premagovati določenih ovir. Mislim, da je sprejel zelo dobro odločitev, saj sam dobro ve, da je trenutek pravi," je za Sport.pl komentiral Malysz.

"Mnogi skakalci težko sprejmejo takšno odločitev, saj ne vedo, kdaj je pravi čas za slovo. Peter je začutil, da je to pravi moment, tako da je bila ta povsem zavestna odločitev. Ko sem se upokojil, so me mnogi spraševali, zakaj sem se tako odločil. Pomembno se mi je zdelo oditi, dokler sem še v dobri formi, ne pa šele, ko bi imel že velike težave," je dodal legendarni Poljak.

Peter Prevc Presenetil Šport Avstrijci tega od Petra Prevca res niso pričakovali

Peter Prevc | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 15:12 26.februar 2024.

    ah dejet no mir ,k je žena slišala mu je dal ultivat, glej da nne prideš domu brez polne vreče, drgač boš še skakal , ampak sam na trampolinu.

  • T_rex 11:44 26.februar 2024.

    To je to & pika . Spljoh, če je konkurenca velika + vesh kaj delash .