Šport > Zimski športi
12185 ogledov

Zupančič razkril pravi razlog za slabše nastope slovenskih skakalk

Nika Prevc Profimedia
Zoran Zupančič je za nekoliko slabše predstave njegovih varovank v Hinzenbachu obtožil težave s smučino.

Slovenska smučarska skakalka Nika Prevc je na drugi posamični tekmi za svetovni pokal v avstrijskem Hinzenbachu zasedla drugo mesto in še desetič v karieri stopila na oder za zmagovalke. A uspeha Prevčeve niso uspele dopolniti preostale Slovenke, ki so zasedle mesta v drugi polovici finalistk, oziroma se eni ni uspelo prebiti niti skozi kvalifikacije.

Osemnajstletna Prevčeva, vodilna v skupnem seštevku, je po prvi seriji zasedala peto mesto, v drugo pa je skočila 87,5 m in prevzela vodstvo. Prevčeva je prehitela tudi naslednje tri tekmice, premagala jo je šele domačinka Eva Pinkelnig, prva po polovici tekme, ki je na koncu prepričljivo slavila. Petintridesetletna Avstrijka je izkoristila nekoliko boljše razmere v zraku v drugi seriji ter zanesljivo ubranila prednost iz prve serije ter se podpisala pod 14. zmago v svetovnem pokalu.

Nika Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

Za Niko Prevc so bile to desete stopničke v karieri, vse je dosegla letos. Devetkrat je bila na odru za zmagovalke na posamičnih tekmah, enkrat pa je slavila na superekipni tekmi. V skupnem seštevku ima osem tekem pred koncem 208 točk več od najbližje zasledovalke Pinkelnigove.

"Danes sem najbolj zadovoljna s svojim kvalifikacijskim skokom. V prvi seriji sem vtis malce pokvarila, a je bil drugi skok malce boljši in zadostoval za odlično drugo mesto," je za Smučarsko zvezo Slovenije povedala Nika Prevc, prepričljiva zmagovalka današnjih kvalifikacij. A če se je Prevčeva spoprijateljila s skakalnico v Hinzenbachu, tega ne moremo trditi za preostale Slovenke.

Nika Križnar | Avtor: Profimedia Profimedia

Nika Križnar je z 29. mestom po prvi seriji komajda ujela nastop v finalu, v katerem je nato pridobila deset mest in bila 19., mesto za njo je končala Tina Erzar, še mesto slabša pa je bila Katra Komar. V drugo se je nastop ponesrečil povratnici po nekajtedenski odsotnosti Emi Klinec, ki je zasedla 26. mesto, medtem ko je že kvalifikacijah izpadla mladinska olimpijska prvakinja Taja Bodlaj, ki je bila 55. med 60 tekmovalkami.

Po nekoliko slabših nastopih slovenskih skakalk in odličnem vikendu Avstrijk so slednje tudi povečale prednost v pokalu narodov, v katerem imajo z 2851 točkami že 345 točk prednosti pred Slovenkami (2506). Japonke (1748) na tretjem mestu zaostajajo za Avstrijkami že za več kot tisoč točk.

Zoran Zupančič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Drugo mesto Nike Prevc je obliž na celoten vikend, v katerem smo se zelo mučili s smučino. Posledično nas je to zaradi same napetosti, velike želje in slabe zaletne hitrosti oddaljilo od lepega ekipnega nastopa," pa je za SZS glavne razloge za slabše predstave ostalih Slovenk izpostavil glavni trener Zoran Zupančič in dodal: "Moramo priti v tekmovalni ritem in upam, da bodo na naslednji tekmi skoki bolj sproščeni."

Do konca sezone dekleta čakajo še preizkušnje v Lahtiju (1.3.), Oslu (9.-10.3.), Trondheimu (12.-13.3) in na vikersundski letalnici (16.-17.3.), medtem ko se bo svetovni pokal zaključil 21. marca v naši Planici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice