Šport > Zimski športi
6229 ogledov

Slovenska orla pometla s konkurenco v Oberstdorfu

Timi Zajc in Domen Prevc Epa
Slovenska smučarska skakalca Timi Zajc in Domen Prevc sta zmagovalca superekipne tekme parov na letalnici v Oberstdorfu.

Timi Zajc in Domen Prevc sta na superekipni tekmi parov za svetovni pokal smučarskih skakalcev slavila na letalnici v nemškem Oberstdorfu. Po dveh serijah sta s 884,5 točkami ugnala Norveško (861,3), tretja je bila Avstrija (855,7).

Slovenca sta odlično odprla tekmo, saj je Zajca v zahtevnih razmerah neslo kar 223 metrov (214,4 točk), s čimer je za enajst metrov preskočil najbližjega zasledovalca v svoji skupini Piotra Žylo, Slovenija pa je po njegovem poletu vodila za 12,6 točk pred Poljsko.

Slovenska prednost se je do konca prve serije nekoliko zmanjšala, saj je Johann Andre Forfang pristal pri kar 234,5 metrih, a je Domen Prevc s poletom dolgim 222,5 metrov (213,2 točk) z dveh nižjih zaletnih mest obdržal 9,2 točke prednosti pred Norveško, ki se je izkazala za edinega resnega tekmeca Sloveniji.

A je bilo že po prvem delu druge serije jasno, da se bo tudi Norveška težko kosala s Slovenijo. Trener slovenske reprezentance Robert Hrgota se je namreč pred nastopom Zajca odločil, da zniža zaletišče, a je Timija vseeno neslo kar 233,5 metrov (228,8 točk), s čimer je kar za 16,8 točk premagal norveškega izzivalca Kristofferja Eriksona Sundala.

Rokavico je nato Domnu s poletom dolgim 228,5 metrov vrgel Forfang, a je najmlajši izmed bratov Prevc suvereno opravil svojo nalogo. Neslo ga je kar 229 metrov (228,1 točk), kar je bilo dovolj za prepričljivo zmago Slovenije. Norveška je na koncu zaostala za 23,2 točke, Avstrija (Michael Hayböck/Stefan Kraft) pa za 28,8 točk.

Timi Zajc in Domen Prevc | Avtor: Epa Epa

To je bilo drugo slovensko moško slavje na tovrstnih tekmah. Lovro Kos je s trenutno poškodovanim Anžetom Laniškom v poljski Wisli 13. januarja slavil zmago na prvi superekipni tekmi parov v sezoni ter komaj tretji v zgodovini tega športa. Superekipne tekme parov so namreč generalka za naslednje zimske olimpijske igre 2026, kjer se klasična ekipna tekma poslavlja s sporeda in jo bo nadomestila ravno tekma parov. To je bila sicer prva superekipna tekma na letalnicah in z dvema namesto treh serij.

Zaradi premočnega vetra v četrtek ni bilo napovedanih kvalifikacij. Pred današnjo superekipno tekmo so izpeljali potrebni seriji za trening. V soboto in nedeljo bosta tako v Oberstdorfu še posamični tekmi. Poleg obeh članov dvojic na superekipni tekmi bodo slovenske barve zastopali še Lovro Kos, Peter Prevc in Žak Mogel.

 

* Izidi, superekipno:
1. Slovenija                             884,5 točke
(Timi Zajc, Domen Prevc)
2. Norveška                              861,3
(Kristoffer Eriksen Sundal, Johann Andre Forfang),
3. Avstrija                              855,7
(Michael Hayböck, Stefan Kraft)
4. Japonska                              845,2
5. Poljska                               837,8
6. Nemčija                               828,5
...

* pokal narodov (24):
 1. Avstrija                   4820
 2. Nemčija                    3697
 3. Slovenija                  2923
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
Sorodne novice