Šport > Zimski športi
2540 ogledov

Skakalna velesila išče rešitev iz neprijetne zagate

Granerud Profimedia
Prvič po izbruhu afere so se v istem prostoru našli člani skakalne velesile in njihov nezaželeni trener.

Norveški smučarski skakalci so se prvič po tem, ko so na zvezo naslovili zahtevo za njegovo razrešitev, sestali z dolgoletnim glavnim trenerjem Alexandrom Stöcklom. Pogovori naj bi po navedbah norveških medijev minili brez posebnosti, sprti strani pa za zdaj nista sprejeli nobenih končnih odločitev.

Poročali smo, da so norveški skakalci zaradi pomanjkanja odmevnih rezultatov, malodušja v ekipi ter vsespošnega nezadovoljstva na zvezo naslovili zahtevo za razrešitev avstrijskega glavnega trenerja, ki je na čelu reprezentance že od leta 2011.

Granerud Konec ljubezni Šport V skakalni velesili počilo: skakalci postavili ultimat

Stöckl, ki ima pogodbo sklenjeno do leta 2026, je v prvem odzivu izrazil začudenje nad potezo svojih varovacncev. Kmalu zatem je prek odvetnikov sporočil, da se ne bo kar tako uklonil njihovi zahtevi. Pri tem naj bi mu ob strani stali tudi nekateri veljaki na zvezi.

V prvo bojno linijo je kot predstavnik skakalcev stopil Johann Andre Forfang, ki se je zaradi svoje vloge že znašel na udaru javnosti. V zadnjih dneh je bilo na družbenih omrežjih zoper njega uperjenih kar nekaj ostrih kritik, zaradi česar so mu v bran stopili njegovi kolegi na čelu lanskim zmgovalcem svetovnega pokala Halvorjem Egnerjem Granerudom.

"Opazil sem ogromno število neprijetnih komentarjev na račun našega predstavnika Johanna. On je naš vodja in govori v imenu celotne ekipe. Vsi smo skupaj v tem in se podpiramo med seboj. Ne pozabite, da je tudi na drugi strani ekrana resnična oseba," je na psihične poslediče žaljivih zapisov opozoril prvi skakalec lanske zime.

Stöckl se je prejšnji teden sestal s predstavniki zveze. Na sestanku je padel predlog o njegovem odhodu, podani pa so bili tudi prvi predlogi glede morebitne odškodnine. Trener je po doslej znanih informacijah te predloge zavrnil.

Forfang Saga se zapleta Šport Skakalci zahtevajo razrešitev, odziv trenerja pa zelo zgovoren

V boj se je podal z dvema odvetnikoma, prek katerih je v izjavi za medije sporočil, da je uradno še vedno trener norveške reprezentance in s tem še vedno edini krojač svoje usode. Poudaril je tudi, so zahteve skakalcev neutemeljene, saj niso predstavili nobenih škandaloznih ali drugih okoliščin, ki bi upravičevale njegovo razrešitev.

Stöckla naj bi podpiral vodja skakalcev Clas Brede Braathen, ki pa se zaradi finančnih težav na zvezi in pomanjkanja pokroviteljev kmalu umika s položaja. Na drugi strani skakalci uživajo podporo treh največjih skakalnih klubov v državi. V nedeljo so predstavniki klubov v skupni izjavi zvezo pozvali k prevetritvi reprezentančnega delovanja in razvoju trenažnega sistema, ki bi združil vse nivoje smučarskih skokov v državi.

Norveška smučarska zveza naj bi v konfliktu zavzela nevtralen položaj, po sestanku s Stöcklom pa je prek svojega predstavnika sporočila, da zadeve do nadaljnjega ne bo več javno komentirala.

Alexander Stöckl | Avtor: X X
Stöckl s skakalci ni tesneje sodeloval vse od svetovnega prvenstva v poletih v Bad Mitterndoruf, zatem pa je izpustil tekme svetovnega pokala v Willingenu, Lake Placidu in Saporu. Prvo priložnost za pogovor z varovanci je tako imel šele po vrnitvi karavane iz dežele vzhajajočega sonca.

"To ni bil sestanek, na katerem bi sprejmali končne odločitve. Še naprej se bomo pogovarjali in iskali skupne rešitve," so v skupni izjavi sporočili trener in skakalci. "Za nami je dober sestanek, na katerem smo se pogovarjali o izzivih, ki so pred nami. Čeprav se naši pogledi v marsičem razlikujejo, zdaj bolje razumemo drug dugega," so dodali.

Za zdaj ni jasno, ali bo Stöckl s skakalci odpotoval v Oberstdorf, njegova usoda pa naj bi bila dokončna znana v prihodnjih tednih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 11:47 21.februar 2024.

    Brez trenerja ni nič,če ga ne maraš in da je zanič je tudi nič.

Sorodne novice