Svet
7145 ogledov

Plaz na Norveškem zasul Slovence, ena smrtna žrtev

snežni plaz Norveška Epa Razdejanje, ki ga je povzročil plaz.
Na severu Norveške se je v petek v roku nekaj ur sprožilo več snežnih plazov.

Ena od štirih žrtev snežnih plazov, ki so se v petek sprožili na severu Norveške, je iz Slovenije, danes na spletni strani poroča ameriška tiskovna agencije AP. Plaz je zasul skupino turistov iz Slovenije in eden od njenih članov je pri tem izgubil življenje.

Informacijo ameriške agencije so za STA potrdili na slovenskem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Drugih podrobnosti niso razkrili, družini in svojcem preminulega pa so ob tem izrekli iskreno sožalje.

Na severu Norveške se je v petek v roku nekaj ur sprožilo več snežnih plazov. Pri tem so umrle skupno štiri osebe, med njimi dve na otoku Reinoya, kjer je plaz po poročanju britanskega BBC odnesel v morje hišo in hlev s 140 kozami. O žrtvah so poročali še iz občin Nordreisa in Lyngen.

Premier Jonas Gahr Store je smrti po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opisal kot "tragičen začetek velike noči".

V petek evakuirali več naselij

snežni plaz Norveška | Avtor: Epa Epa

V tem letnem času se na Norveškem skoraj vsak dan sprožajo snežni plazovi. Ti po ocenah strokovnjakov ogrožajo sedem odstotkov ozemlja države, navaja BBC.

V petek so oblasti zaradi velike nevarnosti snežnih plazov evakuirale več manjših mest v regiji Troms, saj so meteorologi napovedovali snežna neurja in močan veter. Na tem območju sta se danes po navedbah AP sprožila dva nova snežna plazova.

Komentarjev 1
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:32 02.april 2023.

    Nesreča nikoli ne počiva...razen če spremljaš vremensko napoved in jo spoštuješ.