Šport > Zimski športi
78 ogledov

Marguč: Za stotinko se ne sekiram preveč

Rok Marguč Winterberg paralelni slalom EPA
Slovenski deskar na snegu Rok Marguč je bil v paralelnem veleslalomu v Lackenhofu blizu svoji drugi zmagi na tekmah svetovnega pokala.

V velikem finalu je zmago izpustil pri zadnjih vratih, na koncu ga je Švicar Nevin Galmarini premagal le za stotinko sekunde. Za Celjana so to osme stopničke v tekmah svetovnega pokala, prve po marcu 2016.

Njegov uspeh je s četrtim mestom dopolnil Žan Košir - v malem finalu ga je premagal Avstrijec Alexander Payer, preostali slovenski predstavniki pa se niso uvrstili v izločilne boje. Tim Mastnak je bil 24., Jure Hafner 48., Gloria Kotnik 22., Iva Polanec pa 49.

Slovenska reprezentanca v deskanju na snegu je na paralelnem veleslalomu v avstrijskem Lackenhofu dokazala, da je med božično-novoletnimi prazniki trdo delala. Še posebno velja to za Marguča in Koširja, ki se jima začetek sezone tudi zaradi zdravstvenih težav ni posrečil. Tokrat sta že v kvalifikacijah, v katerih je bil Košir prvi, Marguč pa prvi na rdeči progi in skupno peti, napovedala odlične dosežke.

V polfinalu sta se pomerila med seboj, Marguč, ki je pred tem izločil Nemca Patricka Busslerja in Japonca Masakija Shibo, Košir pa je bil boljši od Avstrijcev Lukasa Mathiesa ter Sebastiana Kislingerja, je bil po zaslugi boljšega spodnjega dela hitrejši za 31 stotink sekunde in se uvrstil v finale, kjer je moral po ogorčenem boju priznati premoč Galmariniju. Za slovensko deskanje so to prve stopničke v sezoni in dober obet za domači tekmi na Rogli in olimpijske igre.

"Dokazal sem, da sem konkurenčen"

"Za to stotinko se ne sekiram preveč, se mi bo že vrnila nekje drugje. Bolj pomembno je, da sem po slabši lanski sezoni spet na vrhu, da sem predvsem sebi dokazal, da sem konkurenčen. Večinoma so mi vožnje uspele, to stotinko pa sem pustil na zadnji strmini, v zadnja vrata sem prišel preveč direktno. A kot pravim, nič ne de, glavne letošnje tekme so še pred nami, še bodo priložnosti tudi za zmago," je bil zadovoljen nekdanji svetovni prvak, ki je ponosen tudi zaradi tega, ker je dobil slovenski polfinalni obračun.

"Ne glede na težave Žana v preteklosti je še vedno med najhitrejšimi. Premagati ga ni mačji kašelj, v zadnjih letih jih je bilo malo, ki so se lahko pohvalili s tem. Konec koncev to dokazujejo tudi kvalifikacije. Pred najinim dvobojem sem si govoril: če sem sam utrujen, je on utrujen dvojno in zato premagljiv. Uspela mi je dobra vožnja, Žanu malo manj dobra, veselil sem se jaz," je Marguč tudi ponosen, ker je v neposrednem dvoboju premagal Tržičana.

Samozavest še narasla

Z drugim mestom si je Marguč zelo utrdil samozavest, kar bo za naslednje tekme zelo pomembno. "Lanska sezona se mi je ponesrečila, izgubil sem tudi dobro startno številko, tudi s tega pogleda je današnji uspeh zelo pomemben. Sem pa v sezono vseeno vstopil s prepričanjem, da se lahko borim za vrh. Prve tekme niso pokazale realnega stanja, saj sem pred njimi dobil rota virus, ki mi je popolnoma pobral moči. Mi je pa med prazniki zelo uspel trening na Rogli, kjer sem dobil prave občutke. Zdaj pa bo samozavest zagotovo še zrasla," je še dejal Celjan, ki ne bo nastopil na sobotni ekipni tekmi: "Trenerju sem dejal, da ne bom nastopil, isto je storil Žan. Je pa veliko vprašanje, če bo Slovenija sploh nastopila. Glorio namreč boli noga, to pa bržkone pomeni, da nas na startu ne bo. Sam bom najbrž izpustil tudi naslednjo tekmo, paralelni slalom v Bad Gasteinu. Tam so bili vedno zapleti, paralelni slalom pa tudi ni olimpijska disciplina. Zato se bom raje osredotočil na priprave za Roglo, če pa bom bom tja odpotoval, bom to storil na dan tekme."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice