Šport > Zimski športi
320 ogledov

Mlajši Boe neulovljiv, Fak napredoval

Pokljuka biatlon Epa
Biatlonci so se z zasledovalno tekmo poslovili od Pokljuke.

Norvežan Johannes Thinges Boe je zmagovalec zasledovalne tekme za svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki. Po fotofinišu je premagal Francoza Quentina Fillona Mailleta. Tretji je bil Rus Aleksander Loginov. 

Mlajši od bratov Boe je imel pred zadnjim streljanjem v stoječem položaju 48 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem, a si je privoščil dva zgrešena strela. Loginov je zadel vse tarče in v zadnji krog krenil z nekaj metri prednosti pred Norvežanom.

Boe je do konca tekme pokazal, da je ta trenutek med najhitrejšimi tekači med biatlonci. Na 12 kilometru je že bil pred Loginovim, ki je tik pod vrhom zadnjega vzpona še padel. To je izkoristil Maillet in šele na ciljni črti je moral priznati premoč vodilnemu v skupnem seštevku svetovnega pokala Boeju, zmagovalcu četrtkovega sprinta. Boe je tekmo končal s tremi zgrešenimi streli in 0,1 sekunde prednosti pred Mailletom, ki je zadel vseh 20 tarč. Loginov je z enim zgrešenim strelom zaostal 1,9 sekunde.

Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak na 21. mestu. Miha Dovžan je bil 49. Fak je zgrešil en strel, zaostal je 1:57 sekunde. Četrti s prve pokljuške tekme na 20 kilometrov posamično je startal kot 39. Dovžan je bil na dobri poti, a je boljšo uvrstitev zapravil na zadnjem strelskem postanku, ko je zgrešil trikrat. Na koncu je na 49. mestu zaostal 4:18 minute.

Jakov Fak Sprint Šport Fak spet najboljši Slovenec, ampak ...

"Ne morem biti popolnoma zadovoljen, sem pa zadovoljen, ker sem delno uresničil cilje, da sem se premaknil naprej. En zgrešen strel je solidno, ni odlično, če bi vse zadel bi bilo odlično. Glede teka so še rezerve, a jih moram še najti v sebi, prepričan pa sem, da jih imam. Če sklenemo današnji dan, premik sem naredil, v večini sem izpolnil cilje, nisem pa stoodstotno zadovoljen," je svoj nastop po tekmi ocenil Fak. "Zelo lepo je tekmovati pred domačim občinstvom, ki te kar ponese, tako da se ti včasih zdi, da je kakšen izhod iz strelišča kar raven. Je pa doma psihično najtežje streljati, ker za vsak strel dobiš ovacije publike, še posebno zadnje strele, če ti pa gre, je pa res poseben užitek," pa je o nastopih pred domačimi gledalci povedal Fak in dodal, da ima vedno željo biti v samem vrhu.

Dovžan je bil na dobri poti, a je boljšo uvrstitev zapravil na zadnjem strelskem postanku, ko je zgrešil trikrat. Na koncu je na 49. mestu zaostal 4:18 minute. "Na tretjem streljanju mi je uspel super strelski nastop, žal mi na četrtem ni. Odločil sem se, da bom malo tvegal, treba je bilo hitro streljati, ker se je le tako dalo napredovati, a mi žal na koncu ni uspelo, tako da sem dosegel 49. mesto. Mislim, da se na zadnjem nastopu nisem dovolj osredotočil na streljanje in to me je poneslo," pa je o svojem nastopu povedal Dovžan.

Glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec je bil s Slovencema polovično zadovoljen. "Jakov je bil strelsko in tekaško tak, kot mora biti. Žal izhodišče ni bilo boljše. Če bi startal kot 20., verjamem, da bi se boril za prvo peterico," je Velepec pokomentiral nastop Fakova. O Dovžanovem nastopu pa je povedal: "Ni smola, če zgrešiš tri. To je površnost, zanikrnost. Ni se zbral. Zbezljal je in se potopil. Malo mu manjka odgovornosti, da bi se zavedal pomembnosti enega streljanja, ki lahko naredi dobro dirko ali jo 'zakvačka'. Z glavo ni bil pri stvari."

Pokljuka, zasledovanje (M):

1. Johannes Thinges Boe (Nor) 30:20,4/3
2. Quentin Fillon Maillet (Fra) +0,1/0
3. Aleksander Loginov (Rus) *1,4/1
4. Simon Eder (Avt) +31,2/0
5. Julian Eberhard (Avt) +32,5/1
6. Tarjei Boe (Nor) +32,9/1
7. Henrik L'Abee-Lund (Nor) +35,1/1
8. Lukas Hofer (Ita) +35,8/2
9. Benjamin Weger (Švi) +35,9/2
10. Antonin Guigonnat (Fra) +42,5/3
...
22. Jakov Fak (Slo) +1:57,1/1
49. Miha Dovžan (Slo) +4:18,1/4
...

Skupni seštevek SP (3):

1. Johannes Thinges Boe (Nor) 156 točk
2. Simon Eder (Avt) 123
3. Antonin Guigonnat (Fra) 119
4. Aleksander Loginov (Rus) 108
5. Quentin Fillon Maillet (Fra) 93
...
17. Jakov Fak (Slo) 64
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.