Šport > Zimski športi
16 ogledov

Mojster za smuk in Val Gardeno

Kristian Ghedina je velik ljubitelj visokih hitrosti. Žurnal24 main
Smučarji bodo ta konec tedna nastopali v Val Gardeni, zato smo se odločili, da vam v Časovnem stroju predstavimo Kristiana Ghedino, ki je na tamkajšnjem smuku zmagal kar štrikrat.
 

Preberite v  Časovnem stroju

Franz Klammer: Klammer Express
Stefania Belmondo: Medalje niso vse
Matti Nykänen: Skoki, ženske in alkohol
Jan Boklöv: Skakanju pokazal novo pot
Emerson Fittipaldi: Zaradi soka ob navijače

Ta vikend se bodo alpski smučarji mudili v Val Gardeni , prav zato bomo tudi v Časovnem stroju izkoristili priložnost, da vam predstavimo življenje in dosežke smučarja, ki je največkrat zmagal v smuku na tem prizorišču. V nadaljevanju boste lahko spoznali specialista za najhitrejšo smučarsko disciplino Kristiana Ghedino . Italijan je v svoji karieri dobil kar 12 tekem za svetovni pokal, od tega kar 11 v smuku. V svojih vitrinah ima še dve srebrni in bronasto medaljo s svetovnih prvenstev. S svojimi izjemnimi predstavami pogostokrat na mei mogočega si je prislužil tudi številne nadimke, kot so ItalJet, Ghedo in Kristian d'Ampezzo .

Tudi smrt mame Adriane ga ni ustavila
Kristian Ghedina se je rodil 20. novembra 1969 v enem izmed najpopularnejših zmiskošportnih središč v Italiji Cortini d'Ampezzo , kjer so bile leta 1956 organizirane tudi zimske OI. In če se človek rodi v takem mestu, potem je jasno, da se na smučeh znajde še preden zna dobro hoditi. Podobo je bilo tudi s Kristianom, njegova prva mentorica pa je bila kar mama Adriana , sicer zelo nadarjena smučarka, ki pa se je, ko je bil Kristian start 15 let, prav pri smučanju smrtno ponesrečila.


Kristian Ghedina je na smukih ljubil dolge skoke. © EPA

 
Ta tragedija pa mladega Kristiana ni odvrnila od njegovega športa, kmalu je pokazal, da je zelo pogumen, da ljubi tveganje in da ima izjemen občutek za drsenje pri visokih hitrostih. Prav zato je postopoma tudi njegov oče Angelo, ki ni želel, da bi se Kristianu zgodilo kaj podobnega kot njegovi ženi, moral popustiti in mu dovoliti, da se je še bolj posvetil hitrim disciplinam.

Izjemna vrnitev po padcu na Streifu
Pravzaprav ga je povsem uročila predvsem kraljeva disciplina alpskega smučanja, smuk. Z najboljšimi se je prvič pomeril leta 1989, ko je v Val Gardeni zasedel tretje mesto, v Schladmingu pa drugo, zaostal je zgolj za Frankom Piccardom . Na vrsto je prišel nastop na slovitem Streifu v Kitzbühlu . Trener Helmut Schmalzl je svojega varovanca še kako dobro poznal in vedel je, da pred startom rabi spodbudne besede, zato se je obrnil na Kristianovega očeta, vendar mu ta ni bil vpomoč, saj je bil še vedno prestrašen zaradi tragične smrti njegove žene pred petimi leti.

Ghedina se je vseeno odpravil v Kitzbühel. Tam se je prvič soočil slovitimi odseki Mausefalle , Steilhang , Hausbergkante , s kompresijo in zaključnim skokom pred ciljem. Na prvem treningu je zasedel sedmo mesto, na dirki pa se mu je v Hausbergkanteju odpela smučka in Italijan se padcu ni mogel izogniti. Poškodoval se je in njegov nastop v domači Cortini je bil vse do zadnjega vprašljiv. Vendar mu je zdravnik vseeno dal zeleno luč in Ghedina se mu je zahvalil na najboljši možni način, s prvo zmago v svetovnem pokalu in to prav na sezi, kjer je življenje izgubila njegova mama.


Kristian Ghedina jev karieri dobil 11smukov in superveleslalom. © EPA

 
 
 

Kristian je človek, ki ljubi hitrost. Pri 140 km/h in dolgih skokih neizmerno uživa. Zanj je to kot igra, ki se je ne more naveličati.

Deborah Compagnoni

 
Sedem dni kome
Kmalu zatem je moral zaradi nove poškodbe spet počivati dva tedna in po vrnitvi se je veselil še druge zmage, tokrat v Areju . Pred naslednjo sezono so mu uspehi očitno stopili v glavo in treningu ni posvečal dovolj časa. Seveda so bili zato njegovi dosežki toliko slabši, vendar si je sezono rešil na SP v Saalbachnu , ko je v kombinaciji zasedel drugo mesto. Tako se je rojevala nova zvezda italijanskega in svetovnega smučanja, ki pa je kmalu izgubila svoj blišč. Ghedina je na avtocesti od Milana doTorina pri veliki hitrosti doživel hudo prometno nesrečo zaradi česar je njegovo življenje viselo na nitki.

Po sedmih dneh se je vendarle zbudil iz kome, vendar je vse kazalo na to, da se bo morala njegova kariera, ki se je tako pravljično začela, kaj hitro končati. Določene poškodbe so utrpeli tudi njegovi možgani, tako da se je moral Ghedina vsega učiti znova, kot otrok, celo normalne hoje. Imel je težave z ravnotežjem in koncentracijo.


Zasvojen z adrenalinom. © EPA

 
Kljub temu, da je med rehabilitacijo neštetokrat padel s kolesa, pri tenisu pa je z loparjem namesto žogice udarjal v prazno, mu to ni vzelo volje. Nihče ni verjel, da se bo kdaj lahko vrnil na bele strmine, še več, nekateri zdravniki niso verjeli niti tega, da bo lahko zaživel normalno življenje. Ghedina pa je vztrajal in spet začel tekmovati na tekmah, vendar kar tri sezone ni dosegel vidnejše uvrstitve.

Izenačil se je s Klammerjem
Vse se je spremenilo leta 1995. Ghedina je spet zablestel, petkrat se je povzpel na oder za zmagovalce, dvakrat pa je zmagal ( Whistler in Wengen ). Mali kristalni globus je izgubil prav na zadnji tekmi, ko ga je z  zmago v skupnem seštevku prehitel Luc Alphand . Naslednje leto je bil spet drugi na SP, v Sierri Nevadu je v smuku zaostal za Patrickom Ortliebom . Dobil je tudi smuk v Chamonixu , Beaver Creeku in Wengnu , kjer je s časom 2:24,23 postavil rekord proge, po prihodu v cilj pa grdo padel in se poškodoval. Ko je njegov najmlajši, triletni brat po televiziji videl padec, zaradi šoka kar nekaj mesecev sploh ni spregovoril.

Prvič je zmagal tudi v Val Gardeni. Konec januarja 1998 pa je na vrsto prišel še sloviti Streif. Osem let po grdem padcu je progo prepeljal najhitreje in se tako kot prvi Italijan veselil zmage v Kitzbühelu. V vsaki naslednji sezoni je Ghedini uspelo osvojiti vsaj po eno zmago v svetovnem pokalu, leta 1998 in 1999 je še dvakrat dobil smuk v Val Gardeni, leta 2000 pa zanj prvi in edini superveleslalom v karieri v Kvitfjellu . Zadnje zmage se je veselil 14. decembra 2001 v prav na znameniti progi Saslong v Val Gardeni in tako je postal prvi smučar po Franzu Klammerju , ki je na istem prizorišču slavil štiri zmage.


Na smukih v Val Gardeni je bil kar štirikrat najhitrejši. © EPA

 
Smuči zamenjal za dirkanje
Po tej zmagi se je iz sezone v sezone soočal s številnimi poškodbami in leta 2004 so vsi menili, da se bo pred številnimi navijači na progi v Kitzbühlu dokočno poslovil, vendar je kariero podaljšal in belemu cirkusu v slovo pomahal šele dve leti kasneje. Vendar s tem ni izgubil ljubezni do hitrosti in tako je smuči zamenjal z avtomobili, saj je začel z dirkanjem v italijanskem prvenstvu Superturismo . V nadaljevanju si lahko pogledate vožnjo Kristiana Ghedine v Kitzbühlu. Na zadnjem skoku je pri več kot 137 km/h izvedel še potezo za gledalce, po prihodu v cilj pa je vse presenetil z novico, da bo tekmoval tudi v naslednji sezoni, čeprav so vsi pričakovali, da bo prav ta smuk njegov zanji v karieri.


 
 

Od zdaj naprej nisem več smučar ampak voznik. Smučanje mi je dalo veliko. Rad imam ta šport, okolje, tekme.

Kristian Ghedina

 
"Odločil sem se. Od zdaj naprej nisem več smučar ampak voznik. Smučanje mi je dalo veliko. Rad imam ta šport, okolje, tekme … Ker pa imam še vedno željo po hitrosti in adrenalinu bom začel z dirkanjem," je takrat povedal Ghedina, katerega vzornik med avtomobilisti je vedno bil Ayrton Senna. Ghedina pa še vedno ostaja smučar z največjim časovnim razmakom med prvimi in zadnjimi osvojenimi stopničkami. Prvič mu je to uspelo 16. decembra 1989, zadnjič pa 6. januarja 2005 v Val Gardeni. Obakrat je bil tretji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.