Šport > Zimski športi
453 ogledov

Na Pokljuki epska vrnitev velikana, Slovenci zelo dobri

Svetovni pokal v biatlonu
1/41
Anže Petkovšek Posamična tekma biatloncev na 20km svetovnega pokala na Pokljuki.
Prva tekma na Pokljuki povratniku Johannesu Thingnesu Boeju, najboljši Slovenec 12.

Na Pokljuki se je s tekmo biatloncev na 20 kilometrov začel spored tekem na slovenski postaji svetovnega pokala. Za uvod pokljuškega tedna je slavil Norvežan Johannes Thingnes Boe, najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je končal na 12. mestu.

Johannes Thingnes Boe, ki je zaradi rojstva sina Gustava izpustil tekme v Oberhofu in Ruhpoldingu, je slavil brez zgrešenega strela, za 11,4 sekunde je premagal Francoza Martina Fourcada, ki je tudi zadel vse tarče. Tretji je bil njegov rojak Fabien Claude (+ 25,6), tudi brez zgrešenega strela.

Svetovni pokal v Biatlonu na Pokljuki | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Za slednjega je bila tekma tudi posebna mešanica čustev, saj se mu je v četrtek v Kanadi ponesrečil oče. "Ponosen sem nanj, da je vse to zmogel. Je pravi šampion," je to pokomentiral njegov moštveni kolega Fourcade.

Prav dvoboj med Boejem in Fourcadom je bil tisti, ki je bil v središču zanimanja pozornosti svetovne javnosti. Po nemški seriji in današnjem drugem mestu s 561 točkami prepričljivo še vedno vodi Fourcade, lanski zmagovalec Boe, ki je bil odsoten štiri tedne, pa se je v skupnem seštevku vrnil na četrto mesto. Ima 434 točk.

Svetovni pokal v Biatlonu na Pokljuki | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Vsak teden smo na drugi progi in ne glede na progo moraš vedno enako nastopati. Danes sem začel počasneje kot običajno. Zadnje dni nisem veliko streljal, zato sem porabil nekaj več časa na strelišču, a je bilo vse v redu in sem zadovoljen s svojimi odločitvami," je tekmo komentiral zmagovalec in dodal: "Martin je vmes štirikrat zmagal, kar mi je zelo otežilo napad na veliki globus, zato je zdaj moj primarni cilj svetovno prvenstvo. Jaz bom naredil svoje, potem pa bi on moral za svetovni pokal zelo popustiti, a mislim, da ne bo."

Svetovni pokal v Biatlonu na Pokljuki | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Pričakoval sem hud boj s Thingesom in bila sva zelo izenačena. Biatlon je tak šport, da lahko ustreliš ničlo, hitro tečeš, a še vedno ne zmagaš. Moraš tudi hitro streljati in on je bil danes pri tem hitrejši. Čeprav je Johannes nazaj, sem imel popolnoma enak pristop," pa je na novinarski konferenci po tekmi dejal Francoz.

Fak je zaostal 2:20,2 minute, zgrešil je enkrat in to prav zadnji, 20. strel, potem ko je imel težave s polnjenjem na zadnjem streljanju. Ničla bi ga pripeljala najmanj do boja za peto mesto.

Svetovni pokal v Biatlonu na Pokljuki | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Drama na strelišču se je zame končala tragično. Zadnji strel sem zgrešil in to najbolj boli. Malo je bilo nesreče, ker naboj ni šel lepo v cev. Moral sem ga odstraniti ter dodatno polniti. Potem sem na koncu neučakano sprožil, z glavo sem bil že na progi. Ni bilo najboljše, ta strel je naredil kar veliko škodo. V letošnji sezoni grem težko višje, danes sem poskušal narediti še boljši rezultat, a ni šlo," je po tekmi povedal Fak.

Svetovni pokal v biatlonu | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Enkrat je bil nenatančen tudi Rok Tršan (+ 4:26,1), ki se počasi prebija med konstantne dobitnike točk. "Zelo sem vesel velikega števila navijačev, ki so me kar ponesli. Tekaško nisem zadovoljen, po Rupholdingu se mi ni uspelo spočiti. Na treningih tu sem bil zelo v slabem stanju, a sem se nekako zbral za danes. Škoda je tistega zgrešenega strela, a vseeno je to lep rezultat," je bil zadovoljen Tršan.

Svetovni pokal v biatlonu | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Klemen Bauer je tekmo končal na 34. mestu (+ 4:52,3), zgrešil je tri strele. "Po eni strani sem doživel pravi šok. Vemo, da je tekma dolga skoraj eno uro in če se ti po 10 minutah zgodi, da dvakrat zgrešiš, je zelo težko nadaljevati. Nisem obupal, vedel sem, da je vse mogoče. Držal sem visok ritem in se rešil pred polomijo," je dejal Bauer. Miha Dovžan (+ 5:32,5; 2) je za las končal brez točk na 46. mestu.

Svetovni pokal v biatlonu | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tekmovanja na Pokljuki, ki so za slovenske prireditelje tudi zadnji resen test pred svetovnim prvenstvom leta 2021, se bodo v petek nadaljevala z žensko preizkušnjo na 15 km.

* Izidi, moški, 20 km:
 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)   47:54,3 (0)
 2. Martin Fourcade (Fra)       + 11,4 (0)
 3. Fabien Claude (Fra)         25,6 (0)
 4. Phillip Nawrath (Nem)        36,7 (0)
 5. Johannes Dale (nor)        1:02,4 (1)
 6. Tarjei Boe (Nor)         1:26,4 (1)
 7. Quentin Fillon Maillet (Fra)   1:28,5 (2)
 8. Johannes Kühn (Nem)        1:41,8 (1)
 9. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor) 1:56,1 (1)
10. Benedikt Doll (Nem)        2:06,5 (2)
...
12. Jakov Fak (Slo)          2:20,2 (1)
31. Rok Tršan (Slo)          4:26,1 (1)
34. Klemen Bauer (Slo)        4:52,3 (3)
46. Miha Dovžan (Slo)         5:32,5 (5)

- svetovni pokal, skupno (12 od 24):
 1. Martin Fourcade (Fra)           561 točk
 2. Quentin Fillon Maillet (Fra)        472
 3. Simon Desthieux (Fra)           455
 4. Johannes Thingnes Boe (Nor)        434
 5. Tarjei Boe (Nor)              429
 6. Aleksander Loginov (Rus)          415
 7. Emilien Jacquelin (Fra)          389
 8. Johannes Dale (Nor)            362
 9. Benedikt Doll (Nem)            361
10. Erlend Bjoentegaard (Nor)         331
...
15. Jakov Fak (Slo)              266
52. Rok Tršan (Slo)               36
53. Klemen Bauer (Slo)             36
77. Miha Dovžan (Slo)              6
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.