Šport > Zimski športi
4107 ogledov

"Na žalost zgolj boj za preživetje"

Peter Prevc Planica 2019
Nekdanji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala se je ozrl na uvodni dan planiške prireditve.

Skakalni šampion Peter Prevc se je v četrtkovih kvalifikacijah sicer zlahka prebil na današnjo tekmo, prva serija se bo začela ob 14.30, a je imel ob tem oblico nenadejanih težav. Pri prvem preletu letalnice bratov Gorišek se je le zahvaljujoč izkušnjam in spretnosti rešil padca, nato je stopnjeval nastope, a to še ni to, kar si želi.

timi zajc Planica Šport Najboljša Slovenca tretji in peti

"Za menoj je izjemno težak dan," je zavzdihnil 26-letni Prevc, ko je po uvodnem dnevu planiškega podaljšanega konca tedna, velikega finala jubilejne 40. sezone v smučarskih skokih, stopil pred novinarje. "Takšnega začetka tu pod Poncami res nisem pričakoval. Na žalost je bil moj prvi skok zgolj boj za preživetje (Prevc je pristal 'na puklu' pri 150 metrih, op. STA), tako da sem moral iti v drugega precej varno, pa četudi mi še ni najbolje uspel. Tretjega, kvalifikacijskega, sem skočil vsaj približno naravnost in vzporedno, in to je bilo to," je dejal dobitnik treh malih kristalnih globusov za točkovanje poletov v karieri, nekdanji svetovni prvak v tej disciplini.

Planica Arso Šport Balonček zraka za rekord, sončna krema za gledalce

"Prvi Petrov skok je bil naravnost grozljiv. Bil je v zelo nevarnem položaju. Imeti moraš izredne sposobnosti, da se v takšnih situacijah znaš ujeti in varno pristati," je Prevčev prvi skok na planiški letalnici slikovito pospremil selektor reprezentance Gorazd Bertoncelj in dodal: "Izjemno je, da je nato stopnjeval dosežke. Njegovi poleti še niso bili optimalni, vendar verjamem, da bo že na tekmi boljši."

Čeprav je Prevc zaradi dveh operacij in dolgotrajnega okrevanja vstopil s precejšnjim mankom glede na tekmece, je nastope v zadnjem delu zime stopnjeval. Minuli konec tedna na letalnici v Vikersundu je pokazal dobre polete in bil član ekipe, ki se je na moštveni tekmi veselila zmage, desete v zgodovini za Slovenijo. Uvodni dan finala sezone pa mu ni šel po načrtih, četudi se je na današnjo posamično tekmo prebil z 22. dosežkom.

Peter Prevc Planica 2019 | Avtor: Profimedia Profimedia

"Pri prehodu v mizo mi počepa ne uspe zadržati najbolje, zato sem potem preveč agresiven, ko hočem priti čez smuči v pravi položaj," je o napakah, ki jih je delal, po kvalifikacijah razmišljal najizkušenejši v slovenski vrsti.

Robert Kranjec Vikersund Slovo velikana Šport Tako izjemen letalec je bil Robert Kranjec

Prevc se je strinjal, da so se slovenski skakalci v kvalifikacijah res izkazali, saj se jih je kar devet uvrstilo na današnjo tekmo, najboljši med njimi je bil s tretjim mestom 18-letni Timi Zajc, ki prvič v karieri leti v Planici. "Res odličen dosežek naše reprezentance. Planica je res nekaj posebnega. Toliko ljudi, kot se tu zbere v kvalifikacijah, je na drugih prizoriščih ponavadi na celotni tekmi, ali pa ponekod še polovico toliko ne. Tu je glavna razlika," je še dejal Prevc in dodal, da ga na vrhu zaletišča, ko se pred nastopom ozre v dolino in vidi poplavo zastav in navijačev, kvalifikacije si je ogledalo približno 13.000 obiskovalcev, še vedno malo stisne. "V bistvu se sploh nočem preveč ozirati dol v dolino, gledati zastavic, da se mi ne bi kaj predobro zdelo. Moram se osredotočiti povsem na svoj skok. A stisne pa še zmeraj, ko prideš gor in pogledaš dol ..."

Danes je pod Poncami s prvo serijo ob 14.30 na sporedu predzadnja posamična tekma sezone, v ogenj za stopničke pa se bo podalo tudi devet Slovencev. Zadnja bo v nedeljo, na njej pa bo lahko nastopilo le 30 najboljših skakalcev v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

Timi Zajc Prostora je dovolj Šport Zajc prečrtal številko na smučeh
 
Komentarjev 1
  • marsal 10:06 22.marec 2019.

    napišite raje : bivši skakalni šampion ali nekdanji skakalni šampion !