Šport > Zimski športi
8010 ogledov

Na zgodovinski tekmi dvojna zmaga naših orlic

Nika Križnar Saša Despot
Dvojna zmaga slovenskih smučarskih skakalk na evropskih igrah v Zakopanah.

Smučarska skakalka Nika Križnar (277,4 točke) je na evropskih igrah v poljskih Zakopanah zmagala na veliki skakalnici. Druga je bila še ena Slovenka Nika Prevc (248,2), tretja pa Nemka Selina Freitag (245,8). Današnjo preizkušnjo je na 13. mestu končala Katra Komar (194,0), Ajda Košnjek (179,2) je bila 17., Maja Vtič (169,9) pa 18.

Prevčeva je bila pred tem srebrna že na srednji skakalnici, v četrtek pa je skupaj s Križnarjevo, Timijem Zajcem in Anžetom Laniškom osvojila še bron na mešani ekipni tekmi.

"Tu sem dosegla rekord skakalnice in največji seštevek točk v karieri, to si bom za vselej zapomnila. Pa še zlato medaljo sem dobila. Vau, vau. Že včeraj sem videla Avstrijce na podelitvi z zlatimi medaljami. Lanišku sem rekla, kako lepo se te svetijo. Sedaj sem jo dobila sama in dala jo bom v poseben prostor za največje cilje, ki sem jih dosegla doslej," je bila vesela Križnar. V prvi seriji je skočila rekordnih 137,5 m, v finalni pa 132 m.

Na prvi tekmi v Zakopanah je bila četrta, potem pa je osvojila dve medalji, zadnjo najžlahtnejšega leska. "Zelo hitro so šle te igre mimo, v kratkem času se je nanizalo kar nekaj tekem. Nisem pričakovala, da sem v tako dobri formi, ko sem prispela na Poljsko, da sem se za tekmovanje tako dobro pripravila. Danes sem naredila še dva koraka naprej od ekipne tekme in pokazala, da znam skakati tudi na večjih skakalnicah, 120 metrskih, na slednjih v pripravah sploh nismo skakali," je pojasnila Križnar.

Po prvi seriji je imela skoraj 13 točk prednosti na prvem mestu pred drugouvrščeno Prevčevo. "Bolj živčna sem bila pred prvo serijo, v drugi pa sem se prepustila občutkom. Vedela sem, da imam dovolj prednosti. Enostavno mi je uspel zelo dober finalni skok. Takoj po pristanku sem vedela, da imam zlato in čakala sem le še na potrditev na velikem ekranu. Moj edini cilj je bil, da danes uživam. Zadnji dan je, uživati je treba, sem si dala v glavo pred tekmo. Uspelo mi je sestaviti štiri vrhunske skoke, v poskusni seriji in tudi na treningu. Še bolje mi je šlo kot na mali napravi, tam sem imela več težav," je še dodala Križnarjeva.

"Prva medalja, ki sem jo na igrah osvojila, me je najbolj presenetila. Po treningih, ki sem jih prikazala v Sloveniji, nisem vedela, da bo izkupiček tako dober. Mislim, da sem na igre prišla brez kakšnih pričakovanj ali želja, to je tudi pomagalo. Dejala sem si, da naj uporabim to, kar imam," pa je dejala Prevčeva.

Skočila je 130 in 125,5 m za svoje drugo srebro na EI. "Bolj sem uživala na veliki napravi. Praktično ves čas treniram na manjših skakalnicah in tu sem tudi na njej prikazala boljše skoke, kot pred prihodom na Poljsko. Tudi na mešani ekipni tekmi nisem čutila bremena, ker si ga nisem niti zadala. Mogoče bi bila lahko tu še ekipna tekma deklet, zagotovo bi bile uspešne," si je še ene tekme v Zakopanah, ki pa je ne bo, zaželela Prevc.

Nika Križnar pa se je danes zapisala v zgodovino smučarskih skokov kot prva in edina zmagovalka evropskih iger na veliki skakalnici, saj smučarski skoki načeloma niso del evropskih iger, a jih je letos Poljska izbrala kot svoj narodni šport, katerega ima organizator tekmovanja pravico uvrstiti na seznam športov.

Tako so smučarski skakalci in skakalke letos sploh prvič in edinkrat imeli priložnost nastopiti na evropskih igrah. V soboto se bodo smučarski skoki na evropskih igrah končali s tekmo skakalcev na veliki skakalnici.

Slovenija je sicer doslej osvojila devet odličij na letošnjih evropskih igrah, še štiri pa bo zagotovo dobila v kikboksu. Pred tem so bili na Poljskem najprej uspešni trije atleti. Zlat je bil svetovni prvak Kristjan Čeh v metu diska, srebrni pa Tina Šutej v skoku s palico in Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 m zapreke.

Športna plezalka Lucija Tarkuš je nato prišla do bronaste medalje na balvanih, za njo sta srebrni odličji osvojila še tekvandoist Patrik Divković v kategoriji do 87 kg in Prevčeva. Slednja ima tako na teh EI edina tri odličja, Križnarjeva pa edina dve.

Slovenske tekmovalke v kikboksu Tyra Barada, Urška Gazvoda in Tina Baloh so bile uspešne v četrtfinalnih dvobojih v Myslenicah ter so si že priborile sobotne polfinalne obračune in s tem že najmanj bronaste medalje. Tyri Baradi je to uspelo v dveh disciplinah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice