Šport > Zimski športi
9205 ogledov

Najboljši slovenski smučar tik pred ZOI sprejel prelomno odločitev

Žan Kranjec Epa
Žan Kranjec gre na olimpijske igre z novim serviserjem.

Cilje na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem so danes predstavili članice slovenske ženske ekipe v tehničnih disciplinah, Andreja Slokar, Ana Bucik, Meta Hrovat in Neja Dvornik, superveleslalomistka Maruša Ferk Saioini ter najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki je potrdil prihod novega serviserja smuči.

Kranjec se je razšel s serviserjem Lojzetom Debelakom, pri Rossignolu pa mu bo do konca sezone in na olimpijskih igrah nudil podporo Francoz Philippe Petitjean, nekdanji serviser v ekipi norveškega asa Henrika Kristoffersena.

"Olimpijskih iger se zelo veselim. Verjamem, da bom prišel zelo dobro pripravljen na OI. Mislim, da imam še marsikaj za pokazati, da sem sposoben veliko boljših rezultatov in voženj, kot sem jih kazal na zadnjih tekmah," je dejal Kranjec, ki se je nazadnje pripravljal na progi za svetovni pokal v Kranjski Gori.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Potem ko je Štefan Hadalin predčasno končal sezono ter se ne bo odpravil na olimpijske igre, je ostal edini slovenski stalni član moške ekipe za svetovni pokal v tehničnih disciplinah. Na spletni novinarski konferenci je potrdil, da bo pred odhodom na Kitajsko nastopil na slalomih za svetovni pokal v Kitzbühlu in v Schladmingu, potem ko je izpustil slalom v Wengnu.

"Cilji so še vedno zelo visoki, verjamem, da se lahko borim z najboljšimi in da grem lahko v boj za kolajne. Medalja, to je največ, kar si lahko želim, a ne grem na OI le s to miselnostjo. Verjamem v svoje sposobnosti, da bom raven smučanja dvignil na raven, ki so jo želim, in odsmučal najboljše, kar znam," je še dejal Kranjec, ki je bil na olimpijskih igrah pred štirimi leti v Pyeongchangu četrti v veleslalomu. Na zadnjih treh tekmah, slalomu v Madonni di Campiglio ter veleslalomu in slalomu v Adelbodnu je ostal brez uvrstitve.

"V smučanju je težko pokazati na eno stvar, kaj je narobe, nisem bil najbolj prepričan v material," je dvome opisal 29-letni Kranjec, ki si želi do konca sezone znova postati del elitne veleslalomske sedmerice. "Na startu sem imel preveč vprašanj, preveč polno glavo, v glavi nisem imel tistega, kar bi moral imeti, torej smučanja, da bi se lahko potem strgal z verige."

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

Andreja Slokar je poskrbela za do sedaj edino slovensko zmago v tej sezoni, najboljša je bila na paralelni tekmi v Lech/Zürsu. "Pred sezono ne bi verjela, da bi mi šlo tako dobro pred olimpijskimi igrami. Zame so sicer praktično vse tekme nekaj novega, tako bo tudi z igrami. Moram reči, da bližje kot so, bolj se jih zavedam. Malce že čutim adrenalina."

Najbolj konstantne rezultate ima Ana Bucik, ki tako dobra v slalomu ni bila še nikoli: "Zelo se veselim olimpijskih iger, to je nova priložnost, ki jo bom skušala še toliko bolj izkoristiti. Zaenkrat je nekaj pritiska, da sploh pridemo do tja. Pazimo se, kolikor se da. Pri veliko športnikih se je zaenkrat pokazalo, da se zadnji trenutek lahko kaj zalomi. Upam, da se meni ne bo. Zaenkrat se počutim dobro, sem zdrava. Smo izolirani in dobro treniramo. Delamo vse, da bi tja prišli čim bolje pripravljeni in zaenkrat nam kaže dobro."

Peking 2022 Težka odločitev Šport Slovenec odpovedal ZOI v Pekingu, ker se ne želi cepiti

Tudi Meta Hrovat si želi na olimpijskih igrah pokazati svoje najboljše vožnje: "Olimpijske igre se nezadržno približujejo. Za menoj je bilo nekaj slabših, da ne bom rekla slabih tekem. Vzela sem si nekaj časa za počitek in delala sem tudi na fizični pripravi. Zdi se mi, da mi je ta čas koristil. Sedaj sem se vrnila na trening, kjer je čutiti neko svežino."

Na Kitajskem bo v veleslalomu tekmovala tudi Tina Robnik, Maruša Ferk Saioni pa pričakuje največ od superveleslaloma, na OI pa potuje tudi Neja Dvornik: "Sanje ali želje vsakega športnika so, da se uvrsti na olimpijske igre. Glede tega sem zelo vesela."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.