Šport > Zimski športi
170 ogledov

Največji slovenski adut: "Zadovoljen bi bil samo z medaljo!"

Žan Kranjec Profimedia
Žan Kranjec ne skriva visokih pričakovanj.

V soboto zvečer je bil še v Sloveniji na sprejemu kot eden od letošnjih dobitnikov najvišjega državnega priznanja v športu, Bloudkove nagrade, v ponedeljek pa je bil že v Franciji na prizorišču svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Žan Kranjec svojega cilja na prvenstvu ne skriva. Res bi bil zadovoljen samo z medaljo, je dejal v pogovoru za STA.

Lani februarja je na olimpijskih igrah na Kitajskem osvojil svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih. Na veleslalomu ga je prehitel le Švicar Marco Odermatt. Kranjcu je pripadlo olimpijsko srebro.

Meta Hrovat Pokazala poškodbe Šport Prvič po grozljivi nesreči se je oglasila Meta Hrovat (foto)

To bo njegovo šesto člansko svetovno prvenstvo. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih je bil del najboljše veleslalomske deseterice, s petim mestom na SP leta 2019 v Areju in šestim na SP pred dvema letoma v Cortini d'Ampezzo. Zdaj je bolj kot kadarkoli doslej pripravljen za skok na oder za zmagovalce.

Od začetka zime je bil na stopničkah na treh od šestih veleslalomov, kar mu daje potrebno samozavest. To je še utrdil na treningih na domači podkorenski strmini. Zadnjo tekmo pred prvenstvom je imel v Schladmingu, 25. januarja, ko je nočni veleslalom končal na šestem mestu. Kar je bil njegov najslabši dosežek v tej zimi.

Žan Kranjec | Avtor: Profimedia Profimedia

Za priprave na prvenstvo si je vzel dosti časa. "V Kranjski Gori smo trenirali dva tedna. Imeli smo dobre pogoje. Mislim, da smo jih dobro izkoristili in da je moje smučanje na solidni ravni," je v pogovoru za STA v slovenski moški reprezentančni bazi v Courchevelu dejal Kranjec.

"Malo se že čuti, ko smo prišli v Courchevel, da je tekma že zelo blizu. Drugače pa bi rekel, da grem na to prvenstvo samozavestno," je odgovoril slovenski as. "Moja sezona je solidna, rezultati so konstantni, ne bom rekel, da sem bil z vsako vožnjo zadovoljen. Imam visoke cilje za to prvenstvo, na njem si želim dobro nastopati, kaj dobrega narediti, in potem spet dalje naprej."

Tudi paralelno tekmo bo vzel zares. "Če bi imel izbiro, kje bi lahko dobil medaljo, in če bi lahko zbiral samo eno, bi sigurno izbral veleslalom. Vendar pa se tudi na paralelni tekmi podeljujejo medalje, in verjamem, da če se dobro odpeljem, sem lahko tudi na paralelni tekmi zelo dober. Paralelno tekmo bom vzel zelo zares in bom poskusil dati od sebe maksimum, ki ga imam, in upam, da se pač izide tako kot si želim."

Žan Kranjec | Avtor: Profimedia Profimedia

Moški veleslalom v Courchevelu bo na progi, ki jo v svetovnem pokalu Kranjec še ni preizkusil. Ker ne tekmuje v hitrih disciplinah, bo v petek prvič na startu specialnega veleslaloma na progi L'Eclipse, na kateri je glavni favorit za veleslalomsko krono Odermatt v nedeljo osvojil moški smuk, v superveleslalomu pa je bil četrti. "Rekel bi, da je vse v redu. Nimam kakšnih vprašanj, dobro sem se pripravil na to prvenstvo."

Tudi domači matador Alexis Pinturault je na domačem prvenstvu v najboljši formi v sezoni. Francoz je osvojil prvo zlato na prvenstvu v alpski kombinaciji, superveleslalomsko preizkušnjo pa je končal na tretjem mestu. Toda Kranjec je prepričan, da zaradi tega, ker ne tekmuje v hitrih disciplinah, ne bo prikrajšan. V Meribelu, kjer so sicer ženska tekmovanja, je že tekmoval lani na finalu sezone na paralelni tekmi.

Moške tekme, ki so že bile na prvenstvu, si je ogledal po televiziji. Pričakuje, da bo veleslalom večinoma v senci. Kar bo dobro za stanje proge, glede na dokaj visoke temperature, pravi slovenski as. "Spodnji del deluje malo bolj strm. Videti je, da je proga dobra, in mislim, da bo dobra tekma."

Žan Kranjec | Avtor: Profimedia Profimedia

Kranjec je treniral na podobno zasenčeni progi v Kranjski Gori. Marca, ko je Pokal Vitranc, je na progi Podkoren že nekaj več sonca, je pa tudi v Kranjski Gori na progi senčna stran in se na veliko delih slabše vidi, Kranjec vleče vzporednice vitranške strmine s to v Courchevelu. "Sigurno so podobnosti. Tudi na progi v Alta Bedii je senčna stran. Vidljivost ne bo optimalna, ampak jaz mislim, da ne bi smel biti večji problem."

Sicer smučar, ki ne govori rad o svojih rezultatskih ciljih, ne skriva po kaj je prišel v Francijo. "Res bi bil zadovoljen samo z medaljo, ampak pač vsaka tekma je zgodba zase, tudi nikoli ne veš, kako se na koncu vse obrne. Težko rečem, če bom peti ali šesti, ali bom razočaran ali ne. Odvisno od tega, kako bo potekala tekma, moj cilj pa je medalja."

Kranjec je zelo zadovoljen, da imajo Slovenci na voljo treninge na poligonu za svetovni pokal v Kranjski Gori. Ta je bil čez dan, ko je bil tam, zaprt za turiste, tudi v času šolskih počitnic. "Sem zelo vesel, da so nam šli na roko, da smo lahko trenirali in dobro pripravili progo." To so polili z vodo. In tudi v Courchevelu so po njegovih informacijah po smuku že polili progo z vodo.

Žan Kranjec | Avtor: Profimedia Profimedia

Kranjec je zadovoljen s potekom tekmovalne poti. "Večinoma je šla ves čas navzgor, mogoče je šla tudi malo dol, večinoma pa je bila vsaka moja sezona solidna, kakšna tudi dobra, kdaj je bila tudi vrhunska. Sem ves čas že kar nekaj let zraven. In ni prav veliko smučarjev, ki bi lahko pokazali to stalnost."

V zadnjih letih se je povsem posvetil veleslalomu. "Vsa leta sem kazal najboljše vožnje v veleslalomu, v preteklosti, na vsake toliko, sem tudi v slalomu že pokazal kaj solidnega, ampak potem zaradi slabše startne številke in kakšnega treninga manj v slalomu malo padeš ven. Trenutno je sigurno prioriteta veleslalom, bomo pa potem za prihodnje videli, ali se bom udeležil tudi kakšnega slaloma. O tem se bomo sproti odločili."

Ivan Kovbasnjuk Mora v vojno Šport Grozljivo razkritje: po koncu prvenstva bo smuči zamenjal za puško
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice