Šport > Zimski športi
24158 ogledov

Nika Prevc neomajna: "Še vedno vztrajam pri svoji trditvi"

Nika Prevc Profimedia
Vodilna smučarska skakalka v skupni razvrstitvi Nika Prevc je pred morda že odločilnimi tekmami na Norveškem spregovorila o nekoliko slabši predstavi na tekmi v Lahtiju. "S Finske nisem odnesla nobenih slabih občutkov. Vse je vsaj približno tako, kot mora biti," je optimistična 18-letnica.

Mlada slovenska smučarska skakalka Nika Prevc, ki bo ta mesec dopolnila komaj 19 let, nosi rumeno majico vodilne v svetovnem pokalu. Kot pravi sama, je branjenje skupne prednosti sedem tekem pred koncem sezone ne obremenjuje, v boj se podaja brez strahu in bi rada rumeno majico zadržala čim dlje. Do konca sezone v Planici.

Mlada skakalka je na pragu velikega uspeha, vendar nima lahke naloge. Z dobrimi nastopi na zadnjih tekmah se ji je avstrijska veteranka Eva Pinkelnig v skupni razvrstitvi svetovnega pokala približala na manj kot 200 točk zaostanka. Petintridesetletna branilka lanske skupne zmage za Prevc po zadnji tekmi v Lahtiju zaostaja za 174 točk.

Pred odhodom na Norveško - skakalke pred velikim finalom v Planici 21. marca čaka le še norveška turneja - je Prevc prepričana, da ima še dovolj moči za zadnje tekme sezone. Kot je dejala, je bila slabša predstava na zadnji postojanki na Finskem bolj posledica slabšega vikenda kot padca v formi.

Nika Prevc Kako naprej? Šport Tako je današnjo izgubo 34 točk prednosti komentirala Nika Prevc Nika Prevc Križnar zmagala Šport Slovenska zmaga v Lahtiju v senci spodrsljaja Nike Prevc

"Še vedno vztrajam pri svoji trditvi po zadnji tekmi v Lahtiju, ko sem dejala, da v sezoni enostavno pridejo tudi kakšni slabši dnevi. To pač ni bil moj vikend. Tudi na zadnjem treningu na skakalnici mi je šlo zelo dobro in s Finske nisem odnesla nobenih slabih občutkov. Vse je vsaj približno tako, kot mora biti," je prepričano dejala Prevc.

"Utrujena k sreči za zdaj še nisem. Imam še ogromno volje in moči za zadnji del sezone. To pa trenutno najbolj potrebujem," je zatrdila najboljša skakalka letošnje zime, ki se ne obremenjuje z bojem za veliki kristalni globus.

"Ne čutim tega pritiska skupne zmage, dokler kdo o tem ne povpraša. Šele potem začnem razmišljati, zakaj bi me to moralo bremeniti," je v smehu dejala Prevc.

"Ampak ne, jaz se s tem ne bom obremenjevala in bom naredila vse, da rumeno majico obdržim do konca. Trenutno mi kaže zelo dobro. Zdaj moram samo še ohraniti zaupanje vase in zdržati do konca," je kljub mladosti pred odhodom na sever Evrope samozavestno dejala Prevc.

norveški skakalci Pogrom Šport Norvežani se bojijo vrnitve domov: "Upam, da nas ne bodo ..." Anže Lanišek Po poškodbi Šport Lanišek razkril odlično novico pred zaključkom sezone

Obenem ne skriva, da ji misli uhajajo tudi h glavni nagradi sezone: "Seveda razmišljam tudi o tem, ne vem, zakaj ne bi? Kaže mi dobro in do konca sezone bom naredila vse, da ga osvojim."

Do velikega finala v dolini pod Poncami, kjer bo tekma za skakalke na srednji skakalnici, je še šest tekem v okviru norveške turneje surovi zrak. Skakalke so najprej odpotovale v Oslo, kjer jih na Holmenkollnu čakata dve tekmi, sledi nova skakalnica v Trondheimu z dvema tekmama, nato pa še dve tekmi na letalnici v Vikersundu.

In prav prvih smučarskih poletov v karieri se Prevc tudi najbolj veseli. "Že vse od začetka sezone se najbolj veselim poletov v Vikersundu. Prvič grem na letalnico. V bistvu bi šla lahko že lani, vendar takrat moji skoki še niso bili dovolj dobri in varni za letalnico," je pojasnila prva skakalka slovenske vrste.

Nika Prevc Svetovni pokal Šport Nika Prevc v boju za rumeno majico

"Jaz si samo želim skočiti čim dlje in se res veselim. To, da gre za precej večjo napravo kot skakalnico, ni nobena ovira. Morda imam celo malo premalo strahu za letalnico, ker res že težko čakam polete," je priznala najstnica, ki pred svojo premiero na letalnici za zdaj še ni prosila za nasvet kakšnega od bratov Petra, Ceneta ali Domna, ki so vsi znali leteti zelo daleč: "Če bom kaj potrebovala, bom že vprašala."

Lepo se ji zdi tudi, da bodo z reprezentančnimi kolegicami sezono lahko končale doma, čeprav bi sama raje tekmovala na veliki skakalnici kot na srednji.

"Mene ni nihče vprašal, kaj bi raje. Osebno bi sama na finalu raje skakala na večji skakalnici, vendar je treba razumeti, da je težko izpeljati celoten skakalni vikend v Planici. Še sploh, ker se je bilo o tem treba odločiti tako na hitro," je pojasnila Prevc in dodala: "Sama sem le hvaležna, da je tudi naša zveza ponudila roko."

Peter Prevc Pojasnil odločitev Šport Peter Prevc: "Morda bi še enkrat razmislil in se odločil drugače, če ..."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • poldka 20:55 08.marec 2024.

    Druga Nika se ne afna pred kamero, temveč vedno simpatično odgovarja in razlaga. Nika Prevc pa je še zelo mlada in bolj redkobesedna, kar pa ni nič narobe. Bravo vse skakalke za odlične dosežke!

  • vojko19 19:31 08.marec 2024.

    S takimi rezultati ne rabi novinarjev!

  • Idioti 09:52 08.marec 2024.

    Od kdaj je njena beseda PRIBLIŽNO enaka vaši TRDITVI ????