Šport > Zimski športi
4075 ogledov

Odlična novica za Jakova Faka, izboril si je še eno priložnost!

Jakov Fak Profimedia
Na tekmi s skupinskim startom bo nastopil tudi Jakov Fak.

Biatlonci so na olimpijskih igrah v Pekingu opravili z večino posamičnih tekem, te pa so določile tudi udeležence tekme s skupinskim startom.

Med najboljših 30 se je prebil tudi najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak, ki trenutno po rezultatih drži 28. mesto na igrah in bo tako lahko nastopil tudi na "biatlonski formuli 1".

Jakov Fak | Avtor: Profimedia Profimedia

Pravico nastopa na tekmi s skupinskim startom ima sicer zgolj 30 biatloncev in ker so bili Fakovi rezultati na razdalji (29. mesto), sprintu (26. mesto) in zasledovanju (29.mesto) dovolj dobri, bo lahko nastopil tudi na zadnji posamični biatlonski preizkušnji letošnjih Olimpijskih iger.

Prav v omenjeni disciplini je bil leta 2014 v Sočiju za las ob medaljo, potem ko je končal na četrtem mestu, v Vancouvru leta 2010 je bil deveti (še v hrvaškem dresu), leta 2015 pa je celo postal svetovni prvak v finskem Kontiolahtiju.

Še lani je bil šesti najboljši biatlonec v Svetovnem pokalu v omenjeni disicplini, sezono 2014/15 pa je končal celo kot drugi najboljši biatlonec sveta v tekmah s skupinskim startom.

Jakov Fak | Avtor: Profimedia Profimedia

Moška tekma s skupinskim startom bo sicer na sporedu v petek ob 10. uri, Fak pa bo startal iz zadnje 10. vrste.

Ne bo pa to še edina preostala Fakova disciplina na letošnjih Olimpijskih igrah, saj bo tudi glavni adut slovenske moške štafete.

 

Zaradi mraza prestavili moško biatlonsko štafetno preizkušnjo

Organizatorji pa so v izjavi za javnost sporočili, da so zaradi napovedanega mraza prestavili začetek moške biatlonske štafetne preizkušnje. Ta bi se morala v torek začeti ob 17. uri, zdaj pa jo bodo skušali izpeljati ob 14.30, kar pomeni ob 7.30 srednjeevropskem času.

Temperature se bodo namreč v času prvotnega termina spustile pod -15 stopinj Celzija, občutek mraza pa bo celo nižji od -20, so zapisali na uradni spletni strani Mednarodne biatlonske zveze (IBU).

"Ker vremenska napoved predvideva temperature 15 stopinj in več pod lediščem, lahko to po pravilih Mednarodne biatlonske zveze ogrozi izvedbo tekmovanja," je po odločitvi organizacijskega odbora iger dejal slovenski funkcionar Borut Nunar, direktor tekmovanj za svetovni pokal.

Slovenska moška štafeta v biatlonu | Avtor: Profimedia Profimedia

"S tem, ko smo začetek štafete prestavili za dve uri in pol naprej, upamo, da se bomo izognili res nizkim temperaturam in za tekmovalce pripravili varno ter pošteno tekmovanje," je še za IBU dodal Nunar.

Štafeto bo imela na startu tudi Slovenija, zastopali pa jo bodo poleg Faka še Miha Dovžan, Lovro Planko in Rok Tršan.

Ingrid Landmark Tandrevold Težave s srcem Šport Norvežanka po kolapsu v ciljni areni zapušča olimpijske igre Jakov Fak Biatlon Šport Fak razložil, kako mu je Kanadčan zlomil palico: "Prelomila se je kot korenček"
Komentarjev 1
  • Janez_53 21:01 14.februar 2022.

    Fak, sedaj pa bi že bil čas, da še nekaj pokažeš, preden se upokojiš. Mogoče imaš zadnjo priložnost za vrhunski nastop. Le smučke ti naj namažejo boljše, kot so jih Lampičevi.

Sorodne novice