Šport > Zimski športi
1743 ogledov

Odslovljeni trener Ilke Štuhec ima že novo ponudbo

Grega Koštomaj in Ilka Štuhec
Grega Koštomaj naj bi po novem pomagal Petru Penu, v slovensko reprezentanco pa se najverjetneje vrača tudi Janez Slivnik.

V Ljubljani se je danes sestal strokovni svet panoge za alpsko smučanje, ki je analiziral minulo sezono ter oblikoval predlog kadrovske sestave reprezentanc za prihajajočo sezono 2019/20. Strokovni svet bo alpskemu odboru predlagal imenovanje dveh novih trenerjev Janeza Slivnika in Gregorja Koštomaja.

Šport: Se Zlati lisici le obeta lepša prihodnost? - 53 zlata lisica Alpsko smučanje Šport Nekdanji trener Tine Maze vse bližje vrnitvi

Če bo predlog doživel podporo, bo Slivnik, ki je že deloval v slovenskem smučanju, novi glavni trener ženske reprezentance, nekdanji trener Ilke Štuhec Koštomaj pa se bo pridružil smukačem. Alpski odbor bo predlog trenerske sestave in načrte ekip obravnaval predvidoma na seji 6. maja. Celotno zadevo mora potrditi tudi zbor, ki bo zasedal predvidoma 20.maja.

"Najprej smo pogledali poročila za minulo obdobje in naredili analizo, kaj je bilo dobro in kaj mogoče ni bilo dobro. Na podlagi te razprave smo prišli do predloga, ki ga bo takoj po prvomajskih praznikih obravnaval alpski odbor. Tisto, kar ljudi najbolj zanima, je, ali je Slivnik med kandidati. Lahko potrdim, da je kandidat za glavnega trenerja ženske A smučarske reprezentance," je po seji strokovnega sveta za STA dejal Iztok Klančnik, predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje.

Iztok Klančnik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Slivnik je dal soglasje in pričakujem, da bo po potrditvi na alpskem odboru in zboru podpisal pogodbo. Vsekakor ni prišel za eno leto, na njega računamo za daljše obdobje, da bo ostal doma in da bo ostal pri Smučarski zvezi Slovenije, tudi če se bo v prihodnje njegov status morda spremenil," je dejal Klančnik.

"Slivnik se je dokazal v Sloveniji že pred odhodom v tujino in nimam pomislekov, verjamem, da nihče drug ne bo imel pomislekov in da bodo vsi predlogi dobili podporo. Verjamem, da smo pripravili kakovosten predlog in da bo šla zadeva zelo hitro naprej. Upam, da bo našel en velik izziv za to, da nadaljuje delo, kjer ga je Denis Šteharnik nehal," je še dejal.

janez slivnik | Avtor: Print Screen Print Screen

Trenutno najuspešnejša slovenska alpska smučarka Štuhčeva bo še naprej delovala s svojo ekipo po svojem programu. Slivnik bo skrbel za napredek Ane Bucik, Tine Robnik, Maruše Ferk in Mete Hrovat, ki najbolj obeta. Njen osebni trener Jure Hafner bo Slivnikov pomočnik. Za zdaj ni jasen status poškodovane Ane Drev.

Koštomaj, ki je z Ilko Štuhec osvojil devet zmag v svetovnem pokalu, dva mala globusa in dva naslova svetovne prvakinje, bo po koncu sodelovanja z Mariborčanko ostal v slovenski smučariji in bo pomagal glavnemu trenerju slovenske moške vrste za hitre discipline Petru Penu.

Grega Koštomaj | Avtor: Profimedia Profimedia

"Koštomajevo znanje bo prišlo zelo prav. Želimo si, da Klemen Kosi, Miha Hrobat, Martin Čater pridejo na raven, na kateri je bil Boštjan Kline. Kline pa, da se vrne na tisto raven, na kateri je že bil," je opisal Klančnik.

"Strokovnjakov, ki so se dokazali, ne bomo izgubili. Vesel sem, da se bo trenerski štab okrepil na tistih področjih, kjer smo opazili primanjkljaje, torej pri ženskah in moških v hitrih disciplinah v svetovnem pokalu in pri fantih v evropskem pokalu," je zadovoljen Klančnik.

Gregor Koštomaj Slovo Šport To je odziv Koštomaja in Šešumove na Ilkino odločitev

Šteharnik ostaja na smučarski zvezi in bo po osmih letih dela v ženski A reprezentanci prevzel naloge glavnega trenerja za evropski pokal za moške. Dosedanji odgovorni trener Mitja Valenčič bo poslej njegov pomočnik in skrbel za prehod fantov iz evropskega v svetovni pokal, je razkril Klančnik. Igor Zagernik bo še naprej odgovoren za žensko ekipo evropskega pokala.

Ostalih sprememb ni za pričakovati. Klemen Bergant ostaja trener slovenskih specialistov za veleslalom in slalom Žana Kranjca in Štefana Hadalina, za katerima je izjemna sezona.

Klemen Bergant | Avtor: Profimedia Profimedia

Spomladi 2014 se je Slivnik že pogovarjal o možni vrnitvi v slovensko reprezentanco, a takrat zveza ni mogla zagotoviti sredstev. Zdaj teh težav ni. "Zagotovili smo sredstva za nemoteno delovanje. V letu 2018 smo poslovali pozitivno in imeli največji presežek prihodkov nad odhodki in podobno pričakujemo tudi za naslednjo sezono," je zadovoljen Klančnik.

Nove trenerske okrepitve so želeli predstaviti na novinarski konferenci že v začetku aprila. A so jo večer pred dogodkom odpovedali, "zaradi objektivnih razlogov", kot so takrat sporočili, ker niso uspeli sestaviti ekip do te mere, da bi jih lahko tudi predstavili. Zdaj teh zadržkov več ni.

Slivnik je bil v slovenskem smučanju že pred 13 leti. Takrat tudi kot trener šampionke Tine Maze, pred njeno samostojno potjo z Andreo Massijem. Pod Slivnikovim vodstvom je osvojila pet zmag v svetovnem pokalu in se iz drugorazredne veleslalomistke prebila v svetovni vrh. A Mazejevi Slivnik ni ostal v najlepšem spominu, kar je v začetku aprila javno razkrila prek družbenih omrežij.

tina maze Odziv Mazejeve Šport "Meni je skoraj uničil kariero"

Osem let je nato sodeloval s Finci, v sezoni 2014/15 pa je postal trener v avstrijski moški veleslalomski ekipi, ki jo je treniral zadnjih pet sezon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.