Šport > Zimski športi
239 ogledov

Orle dohitela realnost

timi zajc Epa
Slovenski skakalci se na prvih dveh tekmah svetovnega prvenstva v Seefeldu niso uspeli vmešati vboj za medalje.

Slovenski skakalci so na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu že končali nastope na veliki skakalnici. Innsbruck zapuščajo z desetim mestom Timija Zajca na posamični tekmi ter ekipnim šestim mestom. Od napovedanega boja za medalje ni bilo na Bergislu nič, v oči bode zlasti velik zaostanek, ki so ga Slovenci pridelali za najboljšimi.

Na prvi skakalni preizkušnji SP, sobotni posamični tekmi, na kateri so Nemci z Markusom Eisenbichlerjem in Karlom Geigerjem slavili dvojno zmago, so se v finale trideseterice uvrstili trije Slovenci. Najboljši med njimi je bil debitant na SP Zajc.

Sam je bil s svojimi skoki zadovoljen, še posebej v luči dejstva, da je imel v minulih dneh na treningih obilo težav. Na tekmi mu je uspelo narediti dva dobra skoka in optimistično je zrl proti ekipni tekmi, za katero je jasno izrazil željo, da bi se z reprezentančnimi kolegi povzpeli na zmagovalni oder.

Poleg Zajca sta v finalu nastopila še Peter Prevc, ki je stopnjeval nastope na Bergislu in končal na 16. mestu, ter Žiga Jelar, ki je bil 23. Zunaj trideseterice je ostal Anže Lanišek, ki mu nikakor ni uspelo sestaviti dobrega skoka na tej napravi.

Ne glede na to, je selektor slovenske vrste Gorazd Bertoncelj, ki je poleg omenjene četverice na SP odpeljal še Jerneja Damjana in Anžeta Semeniča, za nedeljsko ekipno tekmo določil isto četverico, ki je skakala že na posamični tekmi.

peter prevc | Avtor: Epa Epa

In če so Slovenci upali, da se bodo borili za medalje, je bila realnost povsem drugačna. Pred prvenstvom so v slovenskem taboru napovedovali, da je le šest reprezentanc, ki se lahko vmešajo v boj za vrh, Slovenci so končali prav na zadnjem mestu med njimi. Takšen razplet je bilo sicer po sobotni posamični tekmi, ko je le Prevc izdatno izboljšal svoje predstave, Zajc pa se na Bergislu na tem prvenstvu ni našel, moč pričakovati.

Lanišek, Prevc, Jelar in Zajc so finale začeli s šestega mesta, potem ko je le Prevc v prvi seriji prikazal dober skok. Tudi finalna ni prinesla želenega napredka pri nastopih Slovencev, zaostanek se je večal iz skoka v skok, skupno so za zmagovalci zaostali kar 128,8 točke.

"Z nastopi fantov na posamični tekmi smo zadovoljni. Niso bili vrhunski, a je vseeno deseto mesto Timija glede na njegove težave na treningih zelo dober rezultat. Tudi Peter je uspešno prestal svoj nastop in dosegel solidno 16. mesto, počasi stopnjuje svojo pripravljenost. Tudi Žiga Jelar je obakrat opravil soliden skok in s tem smo zadovoljni," je nastope svojih varovancev na posamični tekmi ocenil Bertoncelj.

"Seveda pa z ekipno tekmo, z včerajšnjimi nastopi fantov, ki so zasedli pričakovano šesto mesto, ne moremo biti v celoti. Od osmih skokov smo zadovoljni le z dvema, z obema Prevca, tako da nam ni uspelo presenetiti. Če bi fantje skakali tako, kot znajo, bi bil rezultat lahko precej boljši," je črto pod skakalni konec tedna potegnil Bertoncelj, ki bo s svojimi varovanci SP nadaljeval v Seefeldu.

Zdaj se bodo namreč skakalci preselili na srednjo napravo v Seefeld, kjer jih posamična tekma čaka naslednji petek, v soboto pa bo na sporedu še zadnja skakalna preizkušnja SP, tekma mešanih ekip. Pred njimi bodo na srednji skakalnici sicer najprej na vrsti dekleta, ki bodo SP odprla s torkovo ekipno tekmo, dan pozneje jih čaka še posamična.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice