Šport > Zimski športi
7462 ogledov

Planiški in kranjskogorski praznik pod vprašajem

Planica 2019 Anže Petkovšek Planiška velikanka
Širjenje virusa lahko v najslabšem primeru prestavi svetovno prvenstvo v Planici.

"Smučarska zveza Slovenija in OK Planica sta v stalnem stiku z vsemi pristojnimi organi v Sloveniji v povezavi s koronavirusom. Prav tako smo že dva dni dan in noč na zvezi z Mednarodno smučarsko zvezo. Odpovedi svetovnega prvenstva ne bo. V kolikor bi prišlo do kakršnih koli dejavnikov, da bi zdaj do tega prišlo, bo svetovno prvenstvo po najbolj črnem scenariju samo prestavljeno. Zdaj pripravljamo še vse možne scenarije. Čakamo, kaj se bo zgodilo, kakšna bodo navodila in priporočila pristojnih organov," so o morebitni neizvedbi velikega športnega dogodka dejali pri Smučarski zvezi Slovenije. 

Šestindvajseto svetovno prvenstvo v poletih je sicer načrtovano v Planici med 19. in 22. marcem, zdaj pa obstaja možnost tudi, da ga prestavijo v naslednjo zimo. Planica je bila za gostitelja sicer izbrana 1. septembra 2015 na kongresu FIS. 

Le nekaj dni prej, 14. in 15. marca, naj bi v Kranjski Gori nastopili alpski smučarji. "Tudi mi smo v kontaktu z državo, pristojnimi organi in FIS. Pogovori potekajo," nam je povedal vodja odnosov z javnostjo pri Pokalu Vitranc Žiga Fišer.

"Priprave na tekmovanje, ki bo 14. in 15. marca potekajo po načrtih. Osnovne priprave tekmovalne proge smo izvedli že za tekmovanje za Zlato lisico 15. in 16. februarja. Trenutno je čas šolskih počitnic in so proge namenjene turističnim smučarjem. V nadaljevanju nas najprej čaka manjša pošiljka snega, nato pa finalni del priprave proge pred Pokalom Vitranc, ko se bomo z deli na progi prilagajali vremenskim razmeram. Tudi celoten del drugih priprav na tekmovanje poteka po načrtih. Glede na trenutno zdravstveno situacijo v sosednji Italiji smo se že povezali z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in bomo sledili smernicam, ki so jih izdali za množične prireditve in jih bomo v prihodnjih dneh posredovali vsem gostom tekmovanja ter ekipam in novinarjem. Hkrati vsakodnevno spremljamo dogajanje v državi in neposredni soseščini. Pri nadaljnjem poteku organizacije dogodka se bomo ravnali v skladu s priporočili Ministrstva za zdravje, NIJZ ter Ministrstva za šolstvo in šport v zvezi z športnimi dogodki ter seveda s slovensko (SZS) in Mednarodno smučarsko zvezo (FIS)," pa smo kasneje dobili tudi izjavo generalnega sekretarja Pokala Vitranc Srečka Medvena.

Pokal Vitranc 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

So pa z Mednarodne smučarske zveze medtem sporočili, da bosta ženski tekmi v La Thuilu to soboto in nedeljo potekali v skladu s prvotnim načrtom. Bodo pa na obeh tekmah za zajezitev širjenja nevarne okužbe s koronavirusom omejili obisk. V La Thuilu bosta na sporedu tekmi v superveleslalomu in alpski kombinaciji.

Komentarjev 6
  • onyxx 07:40 27.februar 2020.

    V INTERESU JAVNEGA ZDRAVJA JE TREBA POLETE V PLANICI ODPOVEDATI!

  • Avatar praufo
    praufo 13:58 26.februar 2020.

    ja, sej to je blo za pričakovat, ogromno folka na enem prostoru, obiskovalci od vsepovsod ... nemogoče kontrolirat ... turizen bo tukaj kratko odnesel ... verjetno da se tudi na bledu še v kratkem ne bodo dogajala pravračanja čolnov, seveda ...prikaži več s strani korejcev, ki so takoj za kitajci drugi najbolj okuženi

  • Pepe007 10:44 26.februar 2020.

    In na kak datum bi prvenstvo v poletih prestavili? 15. avgust?

Sorodne novice