Šport > Zimski športi
569 ogledov

Križnarjeva razkrila, kaj je bilo ključno za uspeh

Nika Križnar Epa
V slovenskem taboru so bili zadovoljni z opravljenim na domačem prizorišču.

Nika Križnar je osvojila tretje mesto na posamični tekmi smučarskih skakalk za svetovni pokal na Ljubnem ob Savinji. Postala je junakinja tega konca tedna, potem ko je s kolegicami iz reprezentance dan prej na ekipni preizkušnji dosegla drugo mesto.

Za tretje stopničke v karieri in prve v tej sezoni svetovnega pokala sta bila dovolj skoka v dolžini 91 in 91,5 metra. Za vsega tri desetinke pa je prehitela četrto Marito Kramer iz Avstrije.

Nika Križnar Ljubno Šport Stopničke za Slovenko na domači tekmi

"Tukaj je šlo res za desetinke. Razlike so bile zelo majhne, zato je bilo treba doskočiti v telemark. V bistvu sem vesela, da sem delala predvsem na doskoku, saj sem s tem pridobila pomembne točke. Če bi danes v drugem skoku napravila takšen telemark kot na ekipni tekmi, se ne bi uvrstila na stopničke," je v pogovoru po posamični tekmi, na kateri se je zbralo 6000 gledalcev, povedala 19-letnica iz Delnic pri Škofji Loki.

Nika Križnar | Avtor: Epa Epa

Pristopa glede na sobotno tekmo ni spreminjala. Želela je le uživati ob pogledu na tokrat 6000 gledalcev v izteku skakalnice pod Rajhovko (v obeh tekmovalnih dneh se je po podatkih organizatorjev skupaj zbralo 14.000 gledalcev). "Danes je bilo ključno samo to, da grem brez misli, čisto sproščena na vrh skakalnice, da se nasmejem na rampi ob vseh teh navijačih, ki mi dajejo še dodatno motivacijo. Potem pa je najbolj pomembno, da skušam čim bolje skočiti in ponoviti včerajšnjo predstavo. In potem je nekako steklo. Upam, da bo tako tudi v nadaljevanju sezone," je še dejala 19-letnica, sicer članica skakalnega kluba Alpina Žiri.

Ljubno stopničke | Avtor: Epa Epa

Na nove, tretje stopničke v svetovnem pokalu je čakala od konca lanske sezone, ko je bila tretja v ruskem Čajkovskem. "Stopničke so se končno prikazale, ampak upam, da sodim še kaj višje," je nasmejano razlagala Križnarjeva. "Tudi v istem obdobju lani sem si želela odra za zmagovalce, ampak se mi nikoli ni izšlo. Vedno peta, šesta mesta. Potem pa se je izkazalo, da sem v Čajkovskem na zadnji tekmi dobila tisto, kar sem si želela, a takrat nisem pričakovala. Letos sem si rekla, da moram prej stopiti na stopničke in to mi je uspelo ravno na domači tekmi," je pogovor po koncu 14. posamične tekme v sezoni sklenila mladinska svetovna prvakinja iz švicarskega Kanderstega pred dvema letoma.

Dramatičen razplet Šport Vražje Slovenke druge na domači tekmi

Glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič je bil s prikazanim svojih varovank v tem koncu tedna kakopak zadovoljen. "Res je, stopničke smo napovedovali, a žal so nam na preteklih tekmah ušle. Naredili smo nekaj sprememb v pristopu, prav vse tekmovalke pa so nastopile z novim materialom. Ponovno smo blizu. Super je, da se je to zgodilo na domačem prizorišču, pred domačim občinstvom. Tukaj nam domači gledalci dajo dodatni zagon. To se vidi pri dekletih. In zaradi tega tudi takšni lepi rezultati, ko se mozaik sestavi."

Ocenil je še vsako posamezno skakalko v finalu. "Danes smo imeli dve tekmovalki v boju za stopničke. Nika jih je ujela s konstantnimi in lepimi skoki. Ema Klinec (na spodnji fotografiji, op. a.) pa je v drugem skoku naredila manjšo napako, zaradi česar je malce nazadovala. Vseeno je šesto mesto odličen rezultat. Katra Komar je na 16. mestu znova izenačila svoj najboljši izid v svetovnem pokalu. Špela Rogelj pa je v drugo prav tako naredila manjšo napako. Je pa včeraj dala res lep prispevek k ekipnem uspehu," je dodal Zupančič, ki je nato pogledal še proti koncu sezone.

Ema Klinec | Avtor: Epa Epa

"Svetovni pokal mora biti sam po sebi velika motivacija, če so tekmovalke prave. Za to se dela 15 let. Tukaj ni popuščanja. Tekmovalke morajo iti do konca sezone. Zdaj nas čakata dve težki turneji in upamo na nadaljevanje s takšnimi rezultati," je še zaključil glavni trener slovenske reprezentance, ki jo do konca sezone čaka še sedem posamičnih preizkušenj na Norveškem in v Rusiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice