Šport > Zimski športi
8175 ogledov

Prevčev rival težko hodi, kaj šele skače

kenneth gangnes Epa Gangnes je najboljšo formo kazal v sezoni 2015/2016, ko je v svetovnem pokalu dominiral Peter Prevc.
Nekdanji rival slovenskega orla je po dolgem premisleku in kopici neprespanih noči javno oznanil, da končuje kariero.

Norveški smučarski skakalec Kenneth Gangnes je po številnih poškodbah v zadnjem obdobju končal športno pot, je sporočila Mednarodna smučarska zveza (Fis).

Devetindvajsetletnik je bil leta 2016 svetovni podprvak in ekipni prvak na letalnici na Kulmu, v sezoni 2015/16, ko je dosegel edino zmago v svetovnem pokalu (Lillehammer), pa je bil skupno tretji. Skupno zmago je slavil tudi v poletni veliki nagradi.

V zadnjih osmih letih je moral med drugim na štiri operacije kolenskih križnih vezi, zadnjič ga je nezaželeni premor doletel pred začetkom prejšnje olimpijske sezone. Sedaj se z nacionalno zvezo dogovarja, da bi še naprej ostal v smučarskih skokih, vendar v drugih vlogah kot doslej.

kenneth gangnes | Avtor: Epa Epa

Gangnes je v svetovnem pokalu debitiral leta 2008 v Lillehammerju. Nastopil je na 62 tekmah za svetovni pokal in zbral devet uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Poleg individualne zmage ima v svoji zbirki tudi tri ekipne.

Najboljše rezultate je dosegal v šampionski sezoni Petra Prevca (2015/2016), v kateri je po številu osvojenih točk zaostal samo za slovenskim orlom in Nemcem Severinom Freundom.  Nato so nastopile težave.

kenneth gangnes peter prevc severin freund | Avtor: Epa Epa

Sezono 2016/2017 je izpustil zaradi poškodbe kolena (strgane sprednje križne vezi), a se je po enem letu vrnil in zablestel na tekmah poletne velike nagrade. Novembra 2017 je obnovil poškodbo kolena, kar ga je stalo olimpijske sezone. Naposled ga je izdala še stegenska mišica in možnosti za nadaljevanje kariere preprosto ni bilo več.

"Nismo mogli ugotoviti, kaj je narobe s stegensko mišico. Nekaj ni v redu in stanje se ne izboljšuje. Včasih imam težave že pri vzpenjanju po stopnicah. Za mano je veliko neprespanih moči. Menim, da sem sprejel pravo odločitev. Zdaj lahko spet mirneje spim, čeprav me zelo boli. Končuje se 25-letno obdobje mojega življenja, v katerem sem sledil svojim ciljem in sanjam. Upam, da me čaka prihodnost v smučarskih skokih," je dejal 29-letnik.

Komentarjev 2
  • Avatar skeptik
    skeptik 16:39 26.december 2018.

    In zakaj je to slovo na prvi strani označeno kot neslavno?

Sorodne novice