Šport > Zimski športi
21 ogledov

Pripravljen je tudi odstopiti

Primož Ulaga je predsedniku odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo S Žurnal24 main
Direktor nordijskih reprezentanc Primož Ulaga je podal svoj pogled na rešitev iz skakalne krize. Pogreša trši trenerski prijem in želi, da ga odgovorni poslušajo.
 

Preberite še

Intervju: Franci Petek
Slabše sploh ne more biti
Petek zaupa Zupanu

Zakaj kot poslovni direktor s svojimi izjavami kritizirate delo športnega direktorja Francija Petka in trenerja Matjaža Zupana?
Rezultatska kriza je pokazala, da nam stvar ni povsem jasna. Zakaj si tega enkrat ne priznamo? Zaradi tega se bo sesul tudi poslovni del. Tega pa ne bom dopustil. Resda znotraj zveze nimam te moči, razen če se dogovorimo, da bom del ekipe in bodo upoštevali moje ideje.

Kot direktor nordijskih reprezentanc ste imeli več pooblastil, pa rezultati niso bili nič boljši.
Nikoli nisem imel možnosti neposredno vplivati na tekmovalce. Kaj so počeli trenerji, je druga zgodba. Moje delo je bil direktorski posel.

 
 

Če se najdejo pravi ljudje in imajo ambicije v nekaj letih priti na vrh, smo lahko uspešni. Še lažja pot pa je, da naredimo skupino, ki bo delala povsem drugače, kot mi razmišljamo.

Primož Ulaga

 
Vendar ste leta 2007 pripeljali Ari-Pekko Nikkolo, pa uspeha spet ni bilo.
Očitno nisem imel srečne roke pri izbiri trenerja. Jaz sem iskal človeka, ki bi dal naši stroki neke smernice. Nikkola ni bil idealen, a takrat na trgu ni bilo drugega.

Zakaj pa se niste nikoli potegovali za trenersko mesto?
Ker me ni nikoli zanimalo. Način življenja je zelo neugoden. Če bi to storil, bi prišlo do kolapsa. Moral bi oditi, saj imam zvezane roke. Seveda pa bi rad svetoval, če bi me kdo hotel poslušati.

Kdo?
Trener Matjaž Zupan in športni direktor Franci Petek.

Želi pomagati, pa ga nočejo poslušati. © Saša Despot

 
Zakaj vam ne prisluhnejo?
Ker nimam prave izobrazbe. Jaz nisem naredil fakultete za šport. Jaz sem človek izkušenj.

Katere napake so bile narejene s strani strokovnega štaba?
Napake ponavljamo že nekaj let. Napredka pri tekmovalcih ni. Ne vem, ali jim je popolnoma jasno, kako je treba delati v pripravljalnem obdobju. Lahko da so dobro delali, jaz jih nisem gledal, a stvar ne deluje.

Kakšno rešitev pa ponujate?
Že nekaj let govorim, da se je treba odločiti za dva ali tri različne sisteme dela. Ne moremo zgrešiti. Nekomu bo slej ko prej uspelo. Če vsi delamo po istem sistemu, uspehov pa ni, je škoda vztrajati na tej poti. Treba je poskušati. V času, ko nimamo možnosti dobiti nekoga, ki bi s palčko rešil zgodbo, bi morali poskušati z različnimi sistemi. Rad bi, da se sprejmejo tudi naše metode dela, po katerih smo nekoč delali.

Zakaj mislite, da je vaša vizija boljša od drugih?
Ker ji zaupam. Ker sem prek nje prišel do zmag v svetovnem pokalu.

 
 

Glede na izkušnje zadnjih let vem, da je najbolje biti tiho. Tega pa nikakor ne bom dopustil.

Primož Ulaga

 
Kaj bi se zgodilo, če bi v Slovenijo prišel trenirat Gregor Schlierenzauer?
To bi bil velik preizkus slovenskega znanja. Ampak mi ne obvladujemo situacije tako kot Avstrijci. Poglejte, koliko smo imeli uspehov v mladinskih kategorijah, pa nikoli nismo napredovali tako, kot so Avstrijci. Pred tremi leti je bil Schlierenzauer prvi, Jurij Tepeš pa drugi. Kako pa je zdaj? Schlierenzauer je pojem, zanimiv za medije, dobro služi in bo imel dolgo uspešno kariero.

Kaj pa bi se zgodilo, če bi Tepeš odšel v Avstrijo?
To bi bilo zanimivo. Toda vedeti morate, da so avstrijski fantje v glavnem doma s kmetov, niso z Dunaja. Prihajajo iz družin, kjer so navajeni tudi sicer veliko delati, so bolj vodljivi in ubogljivi.

Ali se počutite odgovorni za skakalno krizo?
Seveda. Vsi smo del tega in to čutimo.

Boste odstopili, če se bo ta kriza letos še nadaljevala?

Zagotovo. Moti me ta povprečnost, neuspešnost, prenizke ambicije. Če sem moteč faktor, s tem nimam težav.

Vse se da, če želiš, meni zmagovalec devetih tekem za svetovni pokal. © Saša Despot

 
Zakaj nihče ne prevzame odgovornosti za nastale razmere? Ves čas je slišati samo opravičila Matjaža Zupana …
To me moti in nam na trgu nič ne koristi. Če nimaš dobre generacije skakalcev, ne moreš čakati pet let. Potem raje vse skupaj zaprimo. Potem je škoda vsakega evra.

 
 

Delati moraš zverinsko in iti prek vseh živih in mrtvih. Nekdo bo že prišel skozi, četudi delaš po kavbojsko. Ampak treba je delati, vsak dan, ogromno, da peče.

Primož Ulaga

 
Kako bi se kot skakalec počutili, če bi vas takole kritizirali z vodstva zveze?
Vsak skakalec je kritičen do sebe. Skakalec od teh neuspehov nima nič, nič ne zasluži. Peterka in Kranjec živita od nagrad s tekem in premij, nekaj pa dodajo osebni sponzorji. Zato so zainteresirani, da zmagujejo. Pri trenerju je drugače. On ima plačo in garancijo.

Bi morali biti potemtakem tudi trenerji plačani po uspehih?
Jaz sem za to, bilo bi pošteno, tudi do tekmovalcev. Zakaj bi plačevali nekoga, če nič ne naredi? Naj kdo reče, da noče plače, toda če bo kaj naredil, bo dobil desetkrat več, če si bo upal. Ni ga heroja.

Je kateri od sponzorjev zaradi rezultatske krize že napovedal umik?
Po raziskavah so se vložki bogato obrestovali. Predvsem zaradi Petre Majdič.

Tudi sam priznava, da ne zna vsega in bi bil najbolj srečen, če bi obvladali zadevo. © Saša Despot

 
Kaj pa bi se zgodilo, če bi bili tudi tekači slabi?
Račune bomo polagali po koncu sezone. A že zdaj vem, da bomo imeli problem. Pri nekaterih pogodbah, ki so vezane izključno na uspehe skakalcev, bomo zagotovo nekaj izgubili, ker bonusi ne bodo taki, kot bi pričakovali. Z naslova nagrad bo tako priliv slabši.

Na pogodbe s katerimi sponzorji ste mislili?
Adidas nas zagotovo ne gleda z zadovoljstvom. Dvomim, da se bomo lahko še pogovarjali naprej, saj bomo izgubili vse bonuse. Tudi OMV razmišlja podobno, če bo šlo še tako naprej. Problematičen je zlasti variabilni del osnovne pogodbe, ki predstavlja od 20 do 25 odstotkov.

Kako se boste soočili s temi težavami?
Začeli bomo varčevati, in to že takoj. Varčevali bomo pri programih, mogoče bomo morali prodati tudi kak kombi, znižati nekatere plače.

Zakaj se po letu 2010, ko vam poteče pogodba, ne vidite več v tej zgodbi?
Jaz ne morem tržiti 30. mesta. Nerodno mi je iti v podjetje in reči, naj nam pomaga. Jaz ne grem tja po pomoč, jaz grem tržit znamko.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.