Šport > Zimski športi
179 ogledov

Prva tekma le pod streho, dvojna zmaga za Švico

Lara Gut-Behrami Epa
Slovenske smučarke v drugi polovici uvrščenih.

Lara Gut-Behrami je nova svetovna prvakinja v superveleslalomu. Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo je osvojila svojo prvo zlato kolajno na velikih prvenstvih. Corinne Suter je bila druga za dvojno švicarsko zmagoslavje. Bron je na tretjem mestu pripadel Američanki Mikaeli Shiffrin.

Gut-Behramijeva je pred svetovnim prvenstvom dobila zadnje štiri superveleslalome v svetovnem pokalu od petih. In ta zmagoviti niz je nadaljevala tudi v Cortini za še peto zaporedno superveleslalomsko zmago. Na progi Olympia delle Tofane je nastopila s srečno sedmico ter s časom 1:25,51 najvišje postavila hitrostno letvico.

Rojakinjo Suterjevo je za 34 stotink sekunde potisnila na drugo mesto. Slednja je še na drugem prvenstvu po vrsti osvojila kolajno. Pred dvema letoma na SP v Areju je bila bronasta. Pred Suterjevo sta se takrat uvrstili le Italijanka Sofia Goggia, ki je morala domače prvenstvo izpustiti zaradi poškodbe, zmagala pa je Shiffrinova, ki je bila v Cortini branilka naslova. Američanka je tokrat zaostala za Suterjevo. Bila je sicer zelo dobro na poti, čeprav je nazadnje v tej disciplini tekmovala pred enim letom. Z zaostankom 47 stotink sekunde je osvojila svoj prvi superveleslalomski bron. Napaka, ki ji je verjetno odvzela zlato, se ji je primerila v spodnjem delu proge. Čehinja Ester Ledecka, ki je dobila uvodni superveleslalom sezone 2020/21 je pristala tik pod stopničkami na četrtem mestu (+0,53).

Gut-Behramijeva je po drugem in tretjem mestu v superveleslalomih na SP vendarle skočila na najvišjo stopničko. Postala je komaj druga Švicarka z zlato kolajno v tej disciplini. Prva je Maria Walliser, ki je dobila superveleslalom na SP v Crans Montani leta 1987, ko je bila ta disciplina prvič na sporedu SP. Tudi takrat sta bili na prvih dveh mestih Švicarki. Srebro je dobila Michaela Figini. Tretje mesto za bron pa je takrat osvojila Slovenka Mateja Svet.

Slovenke so bila tokrat na tehnično zahtevni postavitvi daleč od najboljše petnajsterice. Maruša Ferk je na tekmi majhnih zaostankov zaostala 2,64 sekunde za 24. mesto. Ilka Štuhec, ki je v Cortini pred štirimi leti zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal, je zaostala 2,86 sekunde za 25. mesto.

Ilka Štuhec | Avtor: Epa Epa

Meta Hrovat, zadnja na startu, je na prvem superveleslalomu na veliki sceni z zaostankom 3,20 sekunde vpisala 28. mesto med 39 uvrščenimi.

Štuhčevo tekma prvenstva čaka v soboto, ko bo napadala tretji zaporedni naslov smukaške svetovne prvakinje. V petek jo kot ostale smukačice čakata dva treninga smuka. Hrovatova pa je prva slovenska adutinja na ženskem veleslalomu prihodnji teden.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice