Šport > Zimski športi
8980 ogledov

Norveška šampionka o tem, kaj so ji storili na zvezi: "Nisem mogla verjeti"

Therese Johaug Epa
Štirikratna olimpijska prvakinja v smučarskem teku v teh dneh vzbuja veliko pozornosti z odlomki iz njene avtobiografije.

Ena najbolj dominatnih smučarskih tekačic vseh časov Therese Johaug se je v svoji avtobiografiji razpisala o dopinškem grehu, zaradi katerega jo je leta 2016 doletela 18-mesečna prepoved nastopanja.

Norvežanka, zmagovalka 82 tekem za svetovni pokal ter večkratna svetovna in olimpijska prvakinja, je bila pred šestimi leti pozitivna na steroid klostebol, ki naj bi ga nenamerno zaužila s kremo za ustnice.

Johaugova je bila nad tedanjimi izsledki protidopinške agencije ogorčena, ob tem pa je poudarila, da sama ne čuti odgovornosti za storjeni prekršek. Dopinški škandal je takrat močno očrnil njeno javno podobo in vrgel senco dvoma nad eno najbolj impresivnih karier v zgodovini zimskih športov.

Po 18-mesečni prepovedi se je Johaugova vrnila v svetovni pokal in nadaljevala z nizanjem vrhunskih rezultatov vse do upokojitve kmalu po koncu olimpijskih iger v Pekingu (2022), kjer je osvojila tri zlate medalje.

 | Avtor: Epa Epa

Nekdanja vrhunska športnica je celotno ozadje dopinškega škandala podrobno predstavila v svoji novi knjigi, v kateri je med drugim razkril, kako je zveza poskušala prikriti resnico in vplivati na njeno odločitev, da svoj dopinški greh razkrije javnosti.

O pozitivnem vzorcu Johaugove so bili poleg tekmovalke takrat obveščeni še krovna smučarska zveza, nekaj pokroviteljev in peščica tekmovalcev. Johaugova je želela informacije čim prej posredovati javnosti, medtem ko so na zvezi temu nasprotovali. Prav v tistem tednu je bila namreč predvidena predstavitev reprezentanc za novo sezono, zato so na zvezi želeli, da bi Johaugova pred novinarji razpredala o ciljih za prihajajočo sezono, čeprav je vedela, da je prepoved nastopanja neizbežna. Ker je bila tekmovalka psihično povsem na dnu, so jo nesoglasja z zvezo pahnila v še globljo depresijo. 

"Na koncu je povsem počilo. Nils Jakob (partner Johaugove, op. a.), ki je sicer zelo miren, je udaril s pestjo in se s stolom vred odrinil od mize, nato pa začel oster govor o mojem psihičnem stanju. Povsem sem bila na tleh. Kako težko mi je bilo v sebi držati to grozno skrivnost in obenem ohranjati javno podobo. Nisem mogla sedeti pred novinarji in se prevarjati, da se nič ne dogaja," je zapisala 34-letnica.

Ko je postalo jasno, da Johaugova na predstavitveni novinarski konferenci ne bo govorila o tekmovalnih ambicijah, ne da bi pri tem omenila doping, so se na zvezi domislili, da bodo njeno odsotnosti upravičili z boleznijo.

"Nisem mogla verjeti, kaj slišim," je razkrila Johaugova. "Zdaj hočete, da se ponovno zlaže?" pa je na predsednika zveze, katerega naj bi pred tem skoraj zadel s peresom, vpil njen partner.

Objokana Johaugova je nato 13. oktobra 2016 na posebni novinarski konferenci priznala zaužitje prepovedanih snovi. Norveški olimpijski komite ji je sprva izrekel 13-mesečno prepoved, katero so po pritožbi na Cas podaljšali za pet mesecev, zaradi česar je morala izpustiti olimpijske igre v Pjongčangu (2018).

Therese Johaug | Avtor: Epa Epa

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice