Šport > Zimski športi
22798 ogledov

Razkrita skrivnost nemških skakalcev, Poljaki in Norvežani obupani

Wellinger Profimedia
Fantastičen uvod nemških smučarskih skakalcev v novo sezono svetovnega pokala je postal predmet velikega zanimanja. V čem je njihova skrivnost?

Štiri tekme, pet uvrstitev na zmagovalni oder. To je izplen, s katerim se lahko po tekmah v Ruki in Lillehammerju pohvalijo nemški smučarski skakalci. Varovanci Stefana Hornghacherja beležijo najboljši uvod v sezono svetovnega pokala v zadnjih letih, kar je vzbudilo radovednost Poljakov in Norvežanov, ki se nikakor ne uspejo spoprijateljiti z novimi pravili.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je namreč pred letošnjo sezono uvedla številne spremembe, kar je dobobra premešalo vrstni red pri vrhu.

Očitno so se na spremembe najbolje prilagodili avstrijski in nemški skakalci, ki so si razdelili stopničke na uvodnih štirih posamičnih tekmah sezone. Najbolje za zdaj kaže letos še nepremaganemu Avstrijcu Stefanu Kraftu, ki ima v skupni razvrstitvi 130 točk prednosti pred Nemcem Andreasom Wellingerjem. Ta je doslej zabeležil dve drugi in eno tretje mesto. Dvakrat je na stopničkah stal Avstrijec Jan Hörl, po enkrat pa Nemca Pius Paschke in Stephan Leyhe ter Avstrijec Daniel Tschofenig

Leyhe | Avtor: Profimedia Profimedia

Nemci in Avstrijci trenutno zasedajo osem od prvih desetih mest v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. V najboljši deseterici jim družbo delata samo še Japonec Ryoyu Kobayashi na osmem oziroma Peter Prevc na desetem mestu.

Skrivnost nemških skakalcev so na tekmah v Lillehammerju poskušali razvozlati Norvežani, vendar tudi z opazovanjem tekmecev niso prišli do nobenih konkretnih ugotovitev.

"Če celotna ekipa skače bolje kot vsi ostali, potem so se morali nečesa domisliti. Zaman sem pogledoval proti njim. Ničesar ni bilo, kar bi mi posebej padlo v oči ali odstopalo od običajnega. To me kar malo jezi," je priznal najboljši skakalec lanske zime Halvor Egner Granerud, ki na dosedanjih tekmah še ni zmogel višje od desetega mesta.

Letošnja sezona je postregla s pravcato mini revolucijo na področju pravil. Poleg sprememb, ki se nanašajo na oblikovanje trajnostne strategije, varovanja okolja in znižanje kvot,  so v praksi zaživele številne tehnične novosti, kot je na primer uvedba laserskega skenerja za vse telesne meritve, obvezna uporaba varovalne vrvice in zavor na smučeh ter krajše zagozde.

Nova pravila so med drugim močno omejila možnost taktiziranja z odvečnim blagom na skakalnih dresih, kar bi lahko bil eden izmed poglavitnih razlogov za tegobe nekaterih skakalnih velesil. V preteklih sezonah so se namreč večkrat pojavila namigovanja, da nekateri skakalci ne upoštevajo pravil v zvezi s skakalno opremo, kontrolorji Fis-a pa pri tem mižijo na eno oko. Zdaj, ko je vse to pod nadzorom laserskega skenerja, tovrstne mahinacije niso več mogoče.

Schmitt | Avtor: Profimedia Profimedia
O skrivnostih nemških skakalcev se je v pogovoru za Sport.de razgovoril dvakratni dobitnik velikega kristalnega globusa Martin Schmitt, ki meni, da so uspehi rojakov posledica hitrega in učinkovitega prilagajanja na nova pravila.

"Nemška reprezentanca se je zelo dobro prilagodila in uspešno vpeljala vse spremembe. Individualno so poiskali prave rešitve za vse nove predpise, tako da osnova skoka in tehnično zaporedje še naprej delujeta dobro in omogočata dolge skoke na najvišji ravni," je za Sport.de povedal nekdanji vrhunski letalec in olimpijski prvak iz Salt Lake Cityja (2002).

"Prav tako so zelo dobro analizirali lansko sezono in odkrili vse primanjkljaje ter tako identificirali področja, kjer je bil prostor za izboljšave in se temu tehnično prilagodili. Letos so stvari zelo poenostavljene. Pri meritvah si pomagajo z moderno tehnologijo, zato je izhodiščna dimenzija skakalca drugačna. Nekateri so s tem pridobili, drugi pa veliko izgubili."

Po Schmittovi oceni gre Nemcem na roko bolj pošten meritveni sistem, saj se za razliko od Norvežanov v preteklih letih niso sprehajali po robu. "Zato se zdaj Norvežani mučijo z novimi pravili," je dejal.

Manjša sprememba je opazna tudi v predelu vezi. "Peta je nekoliko privzdignjena. Omejena je tudi višina čevlja, kar vpliva na težišče telesa v smeri vzletnega gibanja. Nemška ekipa se je dobro spoprijela s tem. Že prej v tem pogledu niso bili na meji, zato imajo zdaj več manevrskega prostora in sprememba ni bila tako izrazita," še pojasnjuje legendarni Nemec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice