Šport > Zimski športi
10143 ogledov

Pretres v velesili! Najboljši skakalec zadnjega desetletja brez mesta v ekipi

Kamil Stoch Saša Despot
Kamil Stoch ne bo potoval s poljsko reprezentanco v Klingenthal.

Če na začetku nove sezone v smučarskih skokih naravnost blestijo Avstrijci in Nemci, ki so v pokalu narodov zbrali trikrat toliko točk kot tretja najuspešnejša reprezentanca Slovenije in imajo v svojih vrstah vodilnih sedem skakalcev uvoda sezone, pa je povsem drugače pri še eni skakalni velesili Poljski, ki se očitno nikakor ne ujame z novimi pravili, ki so stopila v veljavo pred letošnjim letom.

Pred sezono je namreč FIS povzročila pravo revolucijo s številnimi spremembami, ki so močno vplivale na uvod nove sezone. S spremembami, kot so telesne meritve (dolžina roke, razkoraka, noge in višina) z laserskim skenerjem (nič več ročno), prepoved uporabe okolju škodljivega fluora v smučarskem vosku, za vse obvezni varovalna vrvica in zatiči oziroma zavore na smučeh ter krajše zagozde, pa so očitno najbolj prizadeli poljski skakalni tabor.

Potem ko so v minuli sezoni naravnost blesteli pod vodstvom novega trenerja Thomasa Thurnbichlerja, pa letos poljski skakalci nikakor ne najdejo izhoda iz krize. V pokalu narodov zasedajo osmo mesto, pred njimi so med drugim tudi finski skakalci, ki so daleč od stare slave, najboljši uvrstitvi pa držita Piotr Žyla in Dawid Kubacki s skromnim 21. mestom. Uvrstitve v prvo dvajseterico še nimajo.

Kamil Stoch | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Medtem ko so se že pojavile številne govorice o nezadovoljstvu v poljskem skakalnem taboru, se je Avstrijec na mestu glavnega trenerja odločil za radikalno potezo, saj v Klingenthal ne bo vzel s seboj trikratnega olimpijskega prvaka in enega najboljših skakalcev v zgodovini, legendarnega Kamila Stocha.

Trikratni skupni zmagovalec svetovnega pokala se je na prvih štirih tekmah v Ruki in Lillehammerju le enkrat prebil do točk z 28. mestom, dvakrat se ni uvrstil v drugo serijo, enkrat pa se celo ni prebil skozi kvalifikacije. Podobno uspešen je bil tudi Aleksander Zniszczol, ki je prav tako izpadel iz ekipe. Njuni mesti v reprezentanci bosta ob Kubackem, Zyli in Pawlu Wasku zapolnila Maciej Kot in Andrzej Stekala.

Medtem ko bo Zniszczol preko celinskega pokala poizkušal Poljakom priskakati dodatno (šesto) kvoto tekmovalcev za novoletno turnejo, pa se bo Stoch vrnil na treninge. Najprej ga čaka dvodnevni trening v Eisenerzu, nato nekaj odmora, preden se bo vrnil na dvodnevni trening v domače Zakopane.

Thurnbichler je potrdil, da namerava na Stocha računati že na postaji v Engelbergu (16. in 17. december), če bo le do takrat našel pravo formo. Stoch je medtem v pogovoru za poljsko televizijo že izjavil, da verjame v poljsko ekipo in trenerja ter da se lahko še vse spremeni. Obenem je navijače zaprosil za potrpežljivost in zaupanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 21:01 06.december 2023.

    A so Poljaki res mislili, da jim bodo skočili bolje, če se bodo pred skokom pokrižali? Hahaha! Kakšni idioti! Res jim ni para.

Sorodne novice