Šport > Zimski športi
7903 ogledov

Superzvezdnik smučarskih skokov še vedno brez mesta v ekipi

Markus Eisenbichler Profimedia
Eisenbichler izpadel tudi za Lillehammer, slovenska peterica ista kot v Ruki.

Šestkratni svetovni prvak Markus Eisenbichler je izpadel iz nemške reprezentance tudi za drugo postojanko svetovnega pokala v smučarskih skokih v Lillehammerju. Selektor Stefan Horngacher zaupa v ekipo, ki je na uvodu v Ruki blestela na obeh tekmah s po tremi skakalci med peterico. Slovenijo bo prav tako zastopala ista ekipa kot na Finskem.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je to sezono zmanjšala kvoto skakalcev na državo na pet, šesto mesto si lahko reprezentance priborijo prek celinskega pokala, vendar Slovenija pri tem za trenutno obdobje ni bila uspešna.

Na olimpijskem prizorišču v Lillehammerju bodo tako nastopili Peter Prevc, ki mu je na uvodu s šestim mestom uspel najboljši slovenski dosežek, Timi Zajc, Anže Lanišek, Domen Prevc in Žiga Jelar. Kot je poudaril selektor Robert Hrgota, je imel težko delo z izborom peterice.

Še težjega ima nemški selektor Horngacher, čeprav ima Nemčija pravico do nastopa s šestimi skakalci. Poleg izkušenih Karla Geigerja in Andreasa Wellingerja so trenutno v ekipi še Martin Hamann, Pius Paschke, Stephan Leyhe in Philipp Raimund. Wellinger, Leyhe in Paschke so v Ruki osvojili posamične stopničke.

Markus Eisenbichler | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi drugo postajo svetovnega pokala tako izpušča Eisenbichler, ki bi sicer veljal za enega glavnih favoritov v boju za kristalni globus, a ga je slaba forma na začetku sezone stala mesta v ekipi. Državno prvenstvo je namreč končal šele na devetem mestu, na edini tekmi poletne velike nagrade, katere se je udeležil, pa je v Klingenthalu ostal celo brez točk.

Enaka usoda kot Eisenbichlerja je doletela še enega pomembnega člana nemške reprezentance zadnjih let Constantina Schmida. Sedmouvrščeni skakalec s srednje naprave minulega svetovnega prvenstva v Planici prav tako ni prepričal na začetku nove sezone.

Horngacher je v pogovoru za Eurosport pojasnil, da je šesterico reprezentantov določil na podlagi uspešnosti. Obenem je dodal, da imajo preostali skakalci možnost, da se z dobrimi predstavami naknadno pridružijo ekipi v nadaljevanju sezone ter da vsem pušča odprta vrata.  54-letni Avstrijec bo tako v nadaljevanju sezone zagotovo računal na drugega najboljšega skakalca sezone 2020/21, če bo ta le našel svojo šampionsko formo.

Pred prvim vrhuncem sezone, novoletno turnejo, skakalce po Lillehammerju čakata še dva konca tedna v nemškem Klingenthalu in švicarskem Engelbergu.

Na Norveškem pa bodo sezono začele tudi skakalke. Glavni cilj slovenske reprezentance v novi zimi je osvojitev pokala narodov, je napovedal selektor Zoran Zupančič. V olimpijski Lillehammer so odpotovale Ema Klinec, Nika Križnar, Nika Prevc, Katra Komar, Ajda Košnjek in Taja Bodlaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice