Šport > Zimski športi
6676 ogledov

Sin legendarnega skakalca izbral tvegano pot: "Nimamo plana B"

Ahonen Print Screen
Na uvodni tekmi sezone v Ruki je ognjeni krst v svetovnem pokalu doživel sin enega najboljših smučarskih skakalcev vseh časov Janneja Ahonena.

Mico Ahonen, sin legendarnega Janneja Ahonen, je pretekli konec tedna v Ruki, kjer se je začela nova sezona smučarskih skokov, proslavil svoj 22. rojstni dan s krstnim nastopom na tekmi svetovnega pokala.

Mladi skakalec je že s prebojem skozi kvalifikacije dosegel lep uspeh, na tekmi pa je s 44. dosežkom prve serije ostal brez nastopa v finalu.

Ahonen mlajši si želi po stopinjah slavnega očeta, ki velja za enega najboljših smučarskih skakalcev vseh časov. Legendarni Finec je v karieri zbral 36 posamičnih zmag in dva velika kristalna globusa, pohvali pa se lahko tudi s petimi zlatimi orli za najboljšega skakalca novoletne turneje.

Mico se bo tem dosežkom težko približal, bo pa po svojih besedah naredil vse, da nekoč postane del skakalne elite.

Obetavni Finec si na vsak način želi uspeti v profesionalnem športu, v ta namen pa je opustil tudi šolanje, pri čemer ga podpira tudi njegov oče.

"Kaj drugega mu lahko svetujem? Šolanje sem opustil še prej kot on. Za zdaj nimamo plana B. Če želiš uspeti v športu, moraš vse podrediti enemu samemu cilju. Tveganje je veliko. Kdor ima to možnost, mora poskusiti. Takoj zdaj in ne čez deset let," je povedal Ahonen starejši.

Janne Ahonen | Avtor: Profimedia Profimedia
"Njegovo pravo mesto je zdaj še v celinskem pokalu, kjer bo večinoma tekmoval v letošji sezoni. Ali bo nastopal tudi v svetovnem pokalu? Bomo videli. Mico je kar naenkrat močno zrasel. 193 centimetrov je precej za smučarskega skakalca. To mu je pokvarilo tehniko. Moral je tudi na služenje vojaškega roka, obenem pa je utrpel še resno poškodbo. Z učinkovitimi treningi je uspel v zadnjem obdobju nadoknaditi svoj primanjkljaj. Njegovi poskusi spet delujejo kot pravi skoki."

"Razen smučarskih skokov nimam nobenih drugih načrtov," je povedal 22-letni Mico. "Vpisal sem se na strokovno šolo, vendar sem šolanje kmalu prekinil. Pred letom in pol sem padel na državnem prvenstvu v Lahtiju. Zlomil sem nekaj reber, zaradi česar se mi je razvil pnevmotoraks (zrak ali plin v poprsnični votlini, op. a.). Zdaj tega ni več. Moje mesto je med desetimi najboljšimi skakalci na svetu. To je moj glavni cilj," je dodal.

Mico je tekmo v Ruki končal na 44. mestu, v izteku skakalnice pa je svojemu očetu pripravil lepo presenečenje. V kamero je namreč pokazal rokavici, na katerih je pisalo "Moi Janne", kar bi v prevodu pomenilo "Živjo, Janne". S tem je posnemal očetovo gesto izpred dveh desetletij v Bischofshofnu, kjer je Ahonen pokazal napis "Živjo, Mico".

Oče in sin sta se pred nekaj meseci pomerila tudi na finskem državnem prvenstvu, na katerem je učenec premagal učitelja. "Premagati očeta je bil dolgo eden izmed mojih velikih ciljev. Vesel sem, da mi je končno uspelo," je po četrtem mestu komentiral Mico, enajsti Janne pa je dodal: "Najpomembneje je, da sva se zabavala, še bolj pa me veseli, da nisem več najboljši skakalec v družini Ahonen."

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice