Šport > Zimski športi
124 ogledov

Samozavestni Kranjec optimističen za nadaljevanje

žan kranjec Epa
Žan Kranjec je bil pred startom uvodnega veleslaloma nove sezone precej mirnejši kot v prejšnjih letih.

Slovenski alpski smučar Žan Kranjec je v nedeljo v Söldnu odprl sezono svetovnega pokala s tretjim mestom v veleslalomu. Po četrti uvrstitvi na zmagovalni oder v karieri je 26-letnik dejal, da ve, kaj mora narediti in s kakšnim pristopom smučati, to pa mu je prineslo uspeh. V nadaljevanju sezone mu bo z dobrim začetkom lažje, tudi v slalomu.

"Vsako leto sem bolj izkušen, se naučim kaj novega. Točno vem, kaj moram narediti, kako smučati, kakšen pristop ubrati. Na to sem se osredotočil. Skušal sem odpeljati obe vožnji, mi je kar uspelo. Način, kako sem se lotil tekme, je bil pravi," je na vprašanje, ali je dorasel zmagam in visokim uvrstitvam, odgovoril Kranjec.

Razložil je, da je o söldenskem uvodu začel resno razmišljati kakšen mesec prej, med kakšnim treningom poleti pa je kdaj pomislil nanj: "Zaradi tega skušaš pokazati kaj več na treningu, da prideš na tekmo s pravimi občutki."

žan kranjec | Avtor: Epa Epa

Za razliko od prejšnjih let letos ni čutil posebne živčnosti, ko je stal na startu veleslaloma v Söldnu. "Ne vem, zakaj ne. Mogoče, ker sem zaupal vase. Vedel sem, kaj moram narediti. Pred prvo tekmo je negotovost, ne veš, kaj bo konkurenca naredila, ne veš, če si še med najboljšimi. Zato je dodaten pritisk," je razmišljal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

S tretjim mestom je dokazal, da je na pravi poti in da je morda pred njim najboljša sezone v karieri. A je prostora za napredek še nekaj. "Vsako stvar se da še izboljšati. V nekaterih stvareh sem zelo visoko, so le še malenkosti za izpopolniti. Z ekipo dobro delamo. Zaupamo drug drugemu. Iz leta v leto se izboljšujemo. Treba je naprej tako delati. Treba je iskati napredek," je povedal Kranjec.

Glavni trener moške vrste za veleslalom in slalom Klemen Bergant se je prav tako iz Söldna vrnil dobre volje. Uvodoma je dejal, da je v Kranjca zaupal že od sezone 2014/15, ko je prevzel vodenje ekipe, poudaril pa je, da so se rezultati začeli kazati, ko so začeli verjeti tudi tekmovalci.

Söldenski veleslalom je bil prvi od devetih, na moškem koledarju je še 44 preizkušenj. Naslednji moški veleslalom bo 8. decembra v Beaver Creeku. Naslednji tekmi pa bosta ženski in moški slalom 23. in 24. novembra v Leviju na Finskem. Nato pa se bodo tekme vrstile druga za drugo.

Bergant je o željah za naprej odgovoril: "O številkah ne govorim rad. Zadovoljen sem, da se oba, Žan Kranjec in Štefan Hadalin, peljeta, kot sta sposobna v danem trenutku. Če to naredita, sta naredila vse. Odvisno je od konkurence, na katero mesto se bosta na koncu uvrstila. Vsako leto so rezultati boljši. Če prideš na tekmo kot tretji na startni listi, ni cilj, da se uvrstiš v drugo vožnjo. Fokus je na izvedbi."

"Na slalomu smo veliko delali. Oba dobro smučata. Bo pa treba imeti srečo z vremenom. Narediti bo treba še par dobrih treningov. Žanu bo lažje zaradi tega rezultata iz Söldna in ker se je znebil visoke startne številke," je zaključil Bergant.

Veleslalom ostaja Kranjčeva prva disciplina, bo pa v tej sezoni več pozornosti posvetil tudi slalomu, je priznal. "Vsako leto sem treniral slalom, tudi če nisem dosegal dobrih rezultatov. Vztrajal sem. Lani sem naredil velik korak naprej. Na tekmah si nisem zadal rezultatskih ciljev, skušal sem smučati brez pričakovanj. Naredil sem nekaj dobrih rezultatov. Letos imam boljšo številko, zaradi česar je vse lažje. Slalom bom vzel resno, želim si napredovati in narediti kakšen dober rezultat," je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.