Šport > Zimski športi
3300 ogledov

Peter Prevc blizu vrha, skupna zmaga na Poljsko

Peter Prevc Epa
S tekmo v Bischofshofnu se je končala novoletna turneja. Vsi trije Prevci so nastopili v finalni seriji, Peter je osvojil peto mesto.

V slovenskem taboru je bila želja pred začetkom novoletne turneja uvrstitev do osmega mesta v skupni razvrstitvi, prav to mesto pa je po treh skakalnicah zasedal Domen Prevc. Tri mesta za njim je bil uvrščen njegov starejši brat Peter.

Pred tekmo v  Bischofshofnu so imeli sicer še štirje skakalci realno možnost za osvojitev zlatega orla. Vodil je Poljak Dawid Kubacki z 9,1 točke naskoka pred Norvežanom Mariusom Lindvikom, še nekaj več kot štri dodatne točke pa sta zaostajala Nemec Karl Geiger in branilec lovorike, lani je zmagal na vseh štirih preizkušnjah, Rjoju Kobajaši.

Poraz Zajca in Laniška

Na tekmo se je sicer prebilo pet Slovencev - bratje Prevc, Anže Lanišek in Timi Zajc. Slednji je že nastopil v prvem paru, njegov tekmec je bil Poljak Piotr Zyla, ki je v podobnih vremenskih razmerah skočil štiri metre več. Naslednji skoki so pokazali, da se bo mladi Slovenec, z 19 leti je bil celo najmlajši na tekmi, težko pebil v drugo serijo.

Tudi Lanišek je imel v tretjem paru zelo težko delo. Švicar Killian Peier je doskočil pri 128 metrih in prevzel vodstvo, Slovenec je zaostal za dva metra in 3,7 točke. V slovenskem taboru so se sicer pritožili, da je Laniška na zaletišču oviral snemalec, a je bila pritožba kasneje zavrnjena.

Keiči Sato je v sedmem paru izzival Domna Prevca, vendar mu ni uspelo. Še zdaleč ne! Najmlajši od bratov Prevc je zabeležil skok dolg 140 metrov. Po svojem nastopu je za kar 14 točk prevzel vodstvo. Enako daljavo je kasneje dosegel Geiger in se z boljšimi ocenami prebil pred Domna za 4,7 točke.

Domen Prevc | Avtor:

Kubacki se je še utrdil v vodstvu

Izkazal se je tudi Cene Prevc s 132 metri in ob dvoboju s Kubackim izgubil, a prevzel vodstvo med srečnimi poraženci. Poljak je skupno še nekoliko povečal prednost pred Geigerjem, skočil je do 143 metrov in prevzel vodstvo pred Nemcem in Domnom Prevcem. Tik pred Slovenca se je kasneje uvrstil še Lindvik.

Omenjena četverica je vodila pred nastopom Petra Prevca. Ta je brez težav premagal domačina Markusa Schiffnerja, s 136,5 metra pa se je uvrstil na takrat osmo mesto. Do konca prve serije je bilo še šest parov. Po nastopu Rjojuja Kobajašija je iz peterice srečnih poražencev izpadel Lanišek, Japonec pa je precej zaostal za neposrednimi tekmeci za zlatega orla.

Za skupno zmago je tako ostala le trojica. Po prvi seriji je vodil Kubacki pred Geigerjem in Lindvikom, na četrto mesto se je prebil zadnji skakalec v prvi seriji Stefan Kraft, Domen Prevc, ki se je že prebil na skupno šesto mesto, pa je bil peti. Peter Prevc je bil deseti, Cene Prevc 17.

Peter peti, Domen deveti

Slednji je v drugo skočil 128 metrov in izgubil nekaj mest. Izkazal pa se je Peter, ki je prevzel vodstvo. Skočil je deset metrov dlje od brata in prevzel vodstvo pred Rjojujem Kobajašijem. Za najstarejšim Prevcem so nato zaostali še štirje skakalci, sledil pa je Domnov nastop. Tudi njemu ni uspelo, padel je na peto mesto. Oba sta si zagotovila uvrstitev v prvo deseterico.

 | Avtor:

Kraft je zadržal nekaj prednosti pred Petrom, nato pa je sledil še boj naboljših treh na turneji. Lindvik je s 136,5 metra prevzel vodstvo. Pol metra krajši od Norvežana je bil Geiger, ki je na tekmi prevzel vodstvo, skupno pa je vseeno zaostal za Lindvikom. Sledil je le še suveren skok Kubackega (140,5 metra) in postal tretji poljski zmagovalec turneje.

Na tekmi je Peter osvojil peto mesto, Domen 9., Cene 22. Skupno je bil Domen sedmi, Peter pa osmi, razlika med njima je po štirih tekmah znašala le desetinko točke.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Dawid Kubacki | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice