Šport > Zimski športi
269 ogledov

Shiffrinova znova nepremagljiva, Slovenke razočarale

Mikaela Shiffrin Epa
Mikaela Shiffrin je slalomska kraljica leta 2018. Po vodstvu v prvi vožnji je Američanka v finalu ubranila vse napade izzivalk ter je leto sklenila z zmago na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark na Semmeringu. Z zmagovitim nizom je poskrbela za nekaj novih mejnikov, kot kaže, je na poti na vrh večnih lestvic ne more nič ustaviti.

Američanka je po petkovem razočaranju vrgla rokavico zmagovalki veleslaloma Slovakinji Petri Vlhovi, ki je tokrat znova obstala na drugem mestu. Za štirikratno zmagovalko Semmeringa je zaostala 29 stotink sekunde, potem ko je bila druga tudi na prvi progi in štirih slalomih v tej sezoni pred tem. Zadnjo tekmo svetovnega pokala v letu 2018 je na tretjem mestu končala Švicarka Wendy Holdener.

Semmering | Avtor: Epa Epa

Triindvajsetletnica je v izdihljajih leta 2018 poskrbela za nove mejnike. Že po prvi vožnji si je nabrala dovolj veliko prednost in je osvojila rekordno petnajsto zmago v koledarskem letu, avstrijski as Marcel Hirscher jih je v letu 2018 zbral 14. Shiffrinova je osvojila svojo 51. zmago v svetovnem pokalu in postala najmlajša v zgodovini s toliko zmagami.

Američanka je s 36. slalomsko zmago v svetovnem pokalu postala najuspešnejša alpska smučarka v zgodovini. Po številu slalomskih zmag je za sabo pustila Avstrijko Marlies (Schild) Raich. Nad njo je samo nebo, nobena ženska nima toliko slalomskih zmag, kot si jih po novem lasti Američanka, oziroma več jih ima le absolutni rekorder Ingemar Stenmark, ki je v karieri osvojil 40 slalomskih zmag. Rekord slovitega Šveda bi lahko slalomska kraljica popravila že do konca marca. Na sporedu je še pet slalomov (Zagreb, Flachau, Maribor, Špindleruv Mlyn in Soldeu).

Za ženskami je petnajst tekem svetovnega pokala v sezoni 2018/19 in na kar osmih je bila na prvem mestu Shiffrinova. Leto je končala z izkupičkom 1034 točk, njena prva izzivalka Vlhova (568), ki jo trenira Italijan Livio Magoni, nekdanji trener slovenske šampionke Tine Maze, ima 466 točk manj. Po zmagoviti vrnitvi po poškodbi ima tudi Slovenija v najboljši deseterici svojo predstavnico, Ilko Štuhec, ki je s 302 točkama na devetem mestu.

Štuhčeva je zmagala na obeh tekmah v Val Gardeni, Avstrijka Nicole Schmidhofer je dobila smuka v Lake Louisu, Vlhova je zmagala na veleslalomu na Semmeringu, Italijanka Federica Brignone je zmagala na veleslalomu v Killingtonu, Francozinji Tessi Worley pa je pripadla uvodna tekma v Söldnu.

S 500 točkami je Američanka na vrhu slalomskega seštevka, sto točk manj ima Vlhova, ki je bila v tej sezoni na vseh slalomih na drugem mestu.

"Marlies je moja največja vzornica, ob Bodeju Millerju seveda. Ko sem bila še majhna, sem si vedno želela postati najboljša smučarka na svetu. Pred očmi mi je bila vedno Marlies, želela sem smučati tako dobro, kot je ona. Ne vem, zgleda, da sem res postavila nov rekord, ampak zame bo ona vedno imela ta rekord v svojih rokah. Leto 2018 se je res neverjetno razpletlo zame," je v izjavi za avstrijske medije povedala Shiffrinova.

Stian Saugestad Bormio Šport Grozljiv padec Saugestada, zmaga Parisu

Slovenska odprava brez osvojene točke zapušča prizorišče zadnje ženske tekme svetovnega pokala v letu 2018 v avstrijskem Semmeringu. Maruša Ferk, ki si je s 30. časom prve vožnje slaloma kot edina Slovenka zagotovila nastop v finalu, priložnosti ni izkoristila. Gorenjka je na drugi progi startala kot prva, a je nastop končala že po nekaj zavojih.

Glavni trener Slovenk Denis Šteharnik je o razpletu dogodkov dejal: "Nisem nič kaj preveč vesel. Punce so načete, od vsega začetka niso dosegale želenih ciljev in iz tekmo v tekmo nam nikakor ne steče."

"Njihova morala je precej načeta, je pa tudi nekaj smole. Maruša je dobro smučala, na ogrevalki pa je žal grdo padla. Zapela je količek, potem pa je šla v prvem teku na progo zelo negotova in to se je poznalo na rezultatu. V drugem je želela vse popraviti in žal spet zapela. Podobne stvari se dogajajo z Ano Bucik. Ko nam gre dobro, je ogromno tega zapenjanja količka, s tem imamo kar precej težav," je dodal.

"Zdaj moramo strniti vrste, se pogovoriti kaj narediti. Jutri bomo opravili še en trening, potem pa gredo punce na premor. Tretjega pa začnemo naprej trenirati. Veliko ne moremo narediti, saj so tekme takoj naprej, petega in osmega. Za ti tekmi je treba strniti vrste in se pripraviti tako, kot je treba, in poskusiti nastopiti čim bolje," napoveduje.

Ana Drev Tako ne bo šlo Šport Šteharnik jih je pošteno napel Slovenkam

S Semmeringom se zaključuje letošnji spored ženskih tekem v svetovnem pokalu. Naslednja tekma bo paralelna mestna preizkušnja na novega leta dan v Oslu, prvi januarski konec tedna pa bo že v znamenju slalomskih preizkušenj na Sljemenu nad Zagrebom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice