Šport > Zimski športi
23676 ogledov

Shiffrinova se je zakopala v ogrado in zajokala

Mikaela Shiffrin
1/8
Epa
Ameriška zvezdnica belega cirkusa po veliki zmagi na prav posebni tekmi v Schladmingu ni mogla krotiti svojih čustev.

Po odpovedi slalomske tekme v Flachauu, kjer je bila izvedba onemogočena zaradi prevelikega števila okužb s covidom-19, so se dekleta šele drugič v zgodovini pomerila v Schladmingu, prvič na progi Planai, kjer tradicionalno poteka moški slalomski spektakel pod žarometi.

Ana Bucik Slalom Šport Bucikova v drugo napredovala osem mest, Vlhovi že globus

Zmage se je veselila slalomska kraljica Mikaela Shiffrin, ki se je na vrh zavihtela s petega mesta po prvi vožnji. Na drugem mestu je končala vodilna po polovici tekme Slovakinja Petra Vlhova, ki si je s tem že zagotovila mali kristalni globus v počasnejši od obeh tehničnih disicplin.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Epa Epa

"Kadarkoli smučaš hitreje od Petre, si opravil izjemno delo," je v neposredni bližni velike tekmice za ORF dejala Shiffrinova. "Tako močna je. Ne dela napak. Slalom smuča tako, kot ga je treba smučati. To je občudovanja vredno. Res jo je posebno gledati. Za seboj ima izjemno sezono, vendar še ni rekla zadnje besede. Zagotovo ne," je prepričana Shiffrinova.

Američanka je spotoma zabeležila nov rekord po številu zmag v eni disciplini. To je bila že njena 47. slalomska zmaga, s katero je popravila več kot tri desetletja staro znamko Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je karieri dobil 46 veleslalomov, zadnjega 19. februarja 1989. Stenmark je še vedno rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu (86), sledi mu Lindsey Vonn (82), Shiffrinova je tretja (73).

"Potrebovala bom nekaj časa, da bom vse to dojela. V to številko sem vložila veliko let trdega dela. V tem trenutku želim samo uživati v moji finalni vožnji. Občutek imam, kot da se to ni zgodilo," je povedala novopečena rekorderka.

Ana Bucik Izjemna serija Šport Najboljša slovenska slalomistka v formi kariere

Shiffrinova je zmago v Schladmingu doživela zelo čustveno. Ko je v drugi vožnji za njo zaostala tudi najboljša slalomistka sezone, so ji obraz prekrile solze. To je opazila tudi Vlhova, ki je kljub razočaranju ob porazu objokani tekmici namenila prijateljski objem.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Epa Epa

"Zadnje čase veliko jokam," je novinarjem priznala Američanka. "V Schladminugu sem nazadnje smučala na svetovnem prvenstvu. Tudi takrat je bilo zelo čustveno," je dodala 26-letnica, slalomska svetovna prvakinja iz Schladminga (2013), kjer je kot 17-letno dekle ugnala vso konkurenco.

Emmanuel Couder Farsa v Zagrebu Šport Kostelić vrača udarec Fis-u: "Prav neverjetno, kaj počnete"

"Poleg Killingtona (edino ameriško prizorišče tekem v svetovnem pokalu, op. a.) bo to morda najbolj nepozabna tekma v moji karieri. Tekmovati na tem pobočju je za nas dekleta velik privilegij. V zadnjih tednih se nisem počutila pripravljeno tekmovati na tej dirki, a to je bila moja priložnost. Tako edinstvna priložnost se mi ne bo ponudila jutri ali čez dva oziroma štiri tedne, kot bom imela občutek, da sem nared. Priložnost sem imela tukaj in zdaj. Moja finalna vožnja je bila vredna tega hriba in zelo sem ponosna na to. Tekmovati na tej strmini in se potegovati za zmago ni nekaj, kar bi imela za samoumevno," je sklenila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 11:55 12.januar 2022.

    ja, ji je Ana povedala, kolk bonov dobijo slovenci, pa se je zjokala, ker ima ameriško državljanstvo, pa mora za preživetje zmagovat pa vsak dan barila špagete jest...

Sorodne novice